Hopp til innhold

Vil ikke fortelle mer fra gruven

De 33 arbeiderne har inngått en ny pakt om å ikke fortelle mer fra de 69 dagene de var fanget i mørket i den sammenraste San José-gruven. Samtidig ber de om ro slik at de får vendt tilbake til hverdagen.

– Etter min mening bør det forbli en hemmelighet. Som en statshemmelighet, sa Juan Illanes på en pressekonferanse i Copiapo lørdag.

Gruvearbeiderne Claudio Yáñes, Juan Carlos Aguilera, Daniel Herrera, Alex Vega, Dario Segovia, Luis Urzua og Juan Illanes deltok på pressekonferansen i lokalene til Asociación Chilena de Seguridad (ACHS) i Copiapo, melder avisen La Tercera.

Vil selv sitte på et skup

Gruvearbeiderne

F.v.: Luis Urzua, Juan Carlos Aguilera, Juan Illanes, Dario Segovia, Daniel Herrera og lege Jorge Diaz.

Foto: HO / Reuters

Årsaken til den nyvunne tausheten om de dramatiske dagene i mørket i den s ammenraste gruven er at gruvearbeiderne ønsker å selv sitte på et skup når de har bestemt seg for hva de vil gjøre.

På spørsmål fra journalistene om de kommer til å skrive en bok, svarte Illanes:

– La oss si at det er én idé vi har i hodet.

Ber om ro

Gruvearbeiderne sier de er overveldet av den enorme oppmerksomheten hendelsen har fått. Hele verden fulgte redningsoperasjonen, og interessen for gruvearbeiderne og deres historier har ikke avtatt.

Under pressekonferansen lørdag ba gruvearbeiderne om at media respekterer deres privatliv når de nå vender tilbake til dagliglivet sitt.

– Det har antatt skandaløse proporsjoner. Vær så snill og gi oss nok rom til å finne ut av hvordan vi skal forholde oss til dere, sa Illanes til det frammøtte pressekorpset.

Yonni Barrios ble møtt av elskerinnen

Elskerinnen Susana Valenzuela møtte Yonni Barrios da han ble reddet ut av gruven som nummer 21. Kona Marta Salinas ville ikke møte sin utro ektemann, og holdt seg unna.

Foto: HUGO INFANTE / Afp

Ikke minst har trekantdramaet med Yonni Barrios, hans kone og hans nye elskerinne skapt overskrifter.

– Vi har sett en tendens til at dere i media ser på dette som underholdning, slik vi har sett i noen overskrifter, og da tenker jeg på Yonni Barrios. Vær så snill og ta hensyn til hans tilstand og respekter hans privatliv, sa Illanes.

Taushetspakt

33 gruvearbeidere ble fanget da deler av gull- og kobbergruven de jobbet i raste sammen 5. august.

Etter 17 dager fikk de endelig gitt beskjed til omverdenen at de fremdeles var i live. Etter å ha vært fanget 69 dager nesten 700 meter under bakken ble alle 33 i forrige uke reddet ut i en storstilt og vellykket redningsoperasjon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde av de fangede gruvearbeiderne tatt 17. september.

Bilde av de fangede gruvearbeiderne tatt 17. september. Nå vil de ikke fortelle mer om hvordan de 69 dagene i gruven var.

Foto: HO / Afp

Da de etter 17 dager fikk formidlet kontakt med omverdenen inngikk gruvearbeiderne en pakt seg i mellom om å ikke fortelle noe om hva som hadde skjedd i gruven.

Arbeidsformannen Luis Urzua, som også var den aller siste av arbeiderne som ble reddet opp, har tegnet et bilde av at det hersket en demokratisk stemning nede i gruvemørket.

Men i etterkant har det likevel kommet fram historier om at alt ikke var like rosenrødt. Enkelte har fortalt til The Guardian at de i starten delte seg i tre grupper på grunn av uenigheter, at de bare ventet på døden og at det brøt ut slåsskamper. Det hersket også tanker om kannibalisme.

Post-traumatisk stress

31 av gruvearbeiderne er utskrevet fra sykehus og er i overraskende god form. De to siste arbeiderne er fremdeles innlagt på sykehus.

Ifølge lege Jorge Diaz lider de 33 gruvearbeiderne av post-traumatisk stress.

– Vi vet ikke hvor lenge det vil vare, sier han til TVN.

SISTE NYTT

Siste nytt