Analyse

Vil granske avtalen med argusøyne

Etter åtte dager med forhandlinger, kom partene frem til et rammeverk om en avtale om Irans atomprogram. 30. junis skal den endelige avtalen være klar, men tre måneder er lang tid i Midtøsten.

- Avtalen er et gjennombrudd i forholdet mellom Iran og USA, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Stormaktenes diplomater fikk til det de hadde satt seg fore: Å legge fram et detaljert rammeverk for en avtale om Irans atomprogram, om enn noen dager på overtid.

De har nå fram til 30. juni for å få til en endelig avtale og viktigst av alt, få den signert av alle forhandlingspartene.

USAs president Barack Obama var offensiv i sin tale i kveld og mente at de hadde fått til et godt utgangspunkt for en avtale som vil hindre Iran i å utvikle teknologi som kan brukes til en atombombe.

Mogherin, Zarif og Kerry

EUs utenrikssjef Federica Mogherini (nummer to fra venstre) og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (nummer to fra høyre) og USAs utenriksminister John Kerry på vei inn til pressekonferansen i Lausanne i kveld.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Men detaljene kommer til å granskes med argusøyne her i Midtøsten. Obama kommer til å trenge alt han har av politisk kløkt og pågangsmot i de tre kommende månedene for å overbevise sin allierte her i regionen om at avtalen vil øke sikkerheten, ikke forverre den.

Iran involvert i tre kriger

Obama har allerede snakket med Saudi-Arabias konge og vil senere snakke med avtalens fremste kritiker, Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Tre måneder er lang tid i politikken, særlig her i Midtøsten. Det vil ikke mangle på forsøk på å hindre en endelig avtale.

Spørsmålet er også hvor mye spillerom båder iranere og amerikanere har på hjemmebane.

I tillegg risikerer utviklingen rundt om i Midtøsten å vanskeliggjøre en endelig avtale.

Iran er direkte eller indirekte involvert i tre kriger som raser for fullt, i Irak, Syria og Jemen.

Se hele talen til Obama om forhandlingene:

President Barack Obama sa at avtalen med Iran var en «god avtale» og at verden ville få vite dersom Iran bryter avtalen i skjul. Obama holdt en tale i Det hvite hus kort tid etter at det var kjent at det var kommet til en enighet om å begrense Irans atomprogram.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt