Vil gi fra seg bevismateriale

Politiet i Ungarn sier til NRK at de vil gi fra seg all nødvendig informasjon i drapssaken mot Zhao Fei hvis kinesiske myndigheter ber om det.

Zhao Fei/City Hostel Flora i Budapest

Drapssiktede Zhao Fei er løslatt fra varetekt fordi ungarsk politi ikke har sendt over bevismateriale til Kina.

Foto: Picturemaker/Red Dot/Ungarsk politi/Scanpix

I går ble det kjent at Zhao Fei, som har tilstått å ha drept den norske studenten Pernille Marie Thronsen i Budapest, er løslatt med meldeplikt. Årsaken var ifølge kinesiske myndigheter at man i Kina ikke kan holde en person i varetekt i mer enn 30 dager uten å ha fått nytt bevismateriale.

Strafferettsekspert Jo Stigen

Jo Stigen tror Ungarn vegrer seg for å gi Kina informasjon av frykt for dødsstraff for Zhao Fei.

Foto: Arild Sandvik / NRK

Dette bevismaterialet er det ungarsk politi som må sende kinesiske myndigheter.

– Frykter dødsstraff

Da Zhao Fei ble arrestert etter at han meldte seg for politiet i Kina for over en måned siden, gjorde kinesiske myndigheter det klart at det ikke var aktuelt å utlevere ham til Ungarn.

– Juridisk sett hører denne saken hjemme i Kina, sa Jiang Yu, talskvinne for Kinas utenriksdepartement.

Dette har gjort at Ungarn har vegret seg for å gi bevismateriale til Kina, tror førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, Jo Stigen.

– Grunnen til at Ungarn ikke vil utlevere bevismateriale til Kina, er nok at man frykter at han kan få dødsstraff. Det er nemlig slik at både Norge og Ungarn og mange andre stater har forpliktet seg til ikke å være med på at noen får dødsstraff, sier han.

«Sender informasjon hvis Kina ber om det»

Men i en e-post til NRK fredag kveld sier ungarsk politi at «dersom kinesiske myndigheter sender en rettsanmodning, vil vi gi all nødvendig informasjon for å støtte en vellykket etterforskning».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mail fra ungarsk politi

I denne mailen, sendt til NRK i kveld, sier ungarsk politi at de vil gi fra seg informasjon til kinesiske myndigheter, hvis de ber om det.

Foto: NRK

Stigen mener denne saken minner om Martine-saken i London.

– Jeg synes den er påfallende parallell. Du har en gjerningsmann i utlandet som har drept en norsk statsborger, og så har vedkommende klart å rømme til sitt eget hjemland, som ikke vil utlevere.

Flere eksperter NRK har snakket med tror saken kan løses diplomatisk med en avtale om at Ungarn gir fra seg bevismateriale mot at Kina garanterer at det ikke vil bli gitt dødsstraff.

SISTE NYTT

Siste nytt