Hopp til innhold

I Kina er ikke tilståelse nok

– Kina følger bare loven når de løslater Zhao Fei, sier Kina-ekspert Maria Lundberg. Hun kaller det en catch-22-situasjon.

Kinesiske fanger

Tortur er ikke ukjent i kinesiske fengsler. Derfor er ikke lenger en tilståelse - som kan ha blitt gitt under tortur - alene nok til å dømme noen.

Foto: Reuters

Fordi Ungarn nekter å sende over drapsbevisene, kan ikke Kina holde ham fengslet. Og fordi Kina praktiserer dødsstraff, kan ikke Ungarn sende over bevismaterialet.

LES MER: Zhao Fei kan slippe straff

– De kinesiske myndighetene følger bare sine egne lover. Hvis det ikke er tillatt å holde folk i varetekt i mer enn 30 dager uten konkrete bevis, så må de jo slippe Zhao Fei løs, sier Kina-ekspert Maria Lundberg.

Tilståelse ikke nok

– Og en tilståelse er ikke lenger nok til å dømme tiltalte i Kina. Loven krever at det foreligger bevis, sier Lundberg, som er førsteamanuensis ved Norsk senter for menneskerettigheter i Oslo.

Maria Lundberg

- En tilståelse er ikke nok til å bli dømt i Kina, sier 1.amanuensis Maria Lundberg.

Bevisene i drapssaken ligger i Ungarn, og Ungarn har nektet å overlevere dem til myndighetene i Beijing før de får garantier for at Zhao Fei ikke blir henrettet.

- Det blir en ”catch 22”-situasjon, sier Lundberg. Og minner om at Norge jevnlig blir kritisert internasjonalt for å holde folk i varetekt for lenge, uten at de er dømt.

Hun tror at løslatelsen neppe har noe med kinesisk aggressivitet mot Norge å gjøre – de følger bare rett og slett sine egne rettsregler.

LES MER: - Ikkje på grunn av fredsprisen

Zhao Fei ble etterlyst av Interpol etter at hans norske kjæreste ble funnet drept i Budapest i august i år. Han meldte seg senere for kinesisk politi og tilsto drapet.

LES MER: Zhao Fei sett fri frå fengsel

Torturert i fengsel

Helt nylig er Kinas lovverk endret, slik at det ikke lenger er tillatt å dømme – eller henrette - folk bare på bakgrunn av en tilståelse. Det har de siste årene forekommet flere tilfeller der den egentlige drapsmannen er funnet etter at en annen person har tilstått – og blitt henrettet for forbrytelsen. Så har det blitt kjent at den falske tilståelsen ble gitt under tortur.

Gjennom menneskerettighetsdialogen Norge-Kina har Norge vært en av pådriverne for å få Kina til å endre loven slik at en tilståelse, som altså kan ha blitt gitt under tortur, ikke holder alene.

– Det finnes en rekke tilfeller der rike kinesere betaler fattige landsmenn for å tilstå en forbrytelse den rike selv har begått. Det er heller ikke uvanlig at folk har erkjent drap bare for å bli berømte, påpeker Maria Lundberg.

Selv om det ikke er noen mistanke om at Zhao Fei har tilstått under tortur, gjelder selvsagt de samme lovene for ham.

Råd til god advokat

Zhao Fei

Zhao Fei

Foto: Ungarsk politi

Lundberg regner med at myndighetene har oversikt over Zhao, som har daglig meldeplikt i Beijing.

– Men dette vet jeg ikke, det blir spekulasjoner, understreker Lundberg.

– Tror du det kan spille noen rolle at Zhao Fei kommer fra en rik familie?

– Hvis reglene er maksimum 30 dagers varetekt hvis politiet ikke har bevis, trenger han ikke noen rik familie. Da slipper de ham ut.

– Men i Kina som de fleste andre steder kan det alltid være lønnsomt å ha råd til en god advokat, sier Maria Lundberg.

LES MER: – Det hadde ikke skjedd her

Utleverer ikke materiale

Selv om Ungarn har begjært kineseren utlevert, er ikke Kina medlem av Interpol, og har dermed ingen utleveringsavtale med medlemslandene der.

Samtidig utleverer ikke landene som har undertegnet Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK) forbrytere eller mistenkte, eller materiale som kan felle en mistenkt, hvis vedkommende risikerer dødsstraff i landet som fører rettssaken.

At Zhao er løslatt, betyr ikke at han ikke blir stilt for retten. I september sa kinesisk UD dette til NRK:

– Det blir ikke aktuelt å utlevere Zhao Fei til Ungarn. Men han vil bli stilt for retten i Kina, sa det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Jiang Yu.

SISTE NYTT

Siste nytt