– Det hadde ikke skjedd her

Pernille Marie Thronsens familie opplever det som støtende at drapsmannen hennes går fri i Beijings gater, sier familiens bistandsadvokat.

Karoline Henriksen, Pernille Marie Thronsen (innfelt)

Karoline Henriksen, bistandsadvokat for familien til drepte Pernille Marie Thronsen, forteller at de pårørende opplever det som støtende at drapsmistenkte Zhao Fei er løslatt.

Foto: Odd Iversen/Montasje/Privat / NRK

– Det var en overraskende utvikling og oppleves både som en ekstra belastning og støtende for familien, sier bistandsadvokat Karoline Henriksen til NRK.no.

Ragnhild Imerslund

Ragnhild Imerslund opplyser at UD fikk vite at Zhao Fei var løslatt med meldeplikt, i forrige uke.

Foto: NRK

– Vi reagerer på at en drapsmann, en person som har innrømmet drap, går fri i Beijings gater. Noe slikt ville aldri ha skjedd her hjemme.

– Håper han ikke forsvinner

I dag ble det kjent at kinesiske Zhao Fei (26), som er siktet for å ha tatt livet av den norske studenten Pernille Marie Thronsen i Budapest, er løslatt.

Etter det Utenriksdepartementet (UD) kjenner til, ble Zhao løslatt med meldeplikt i slutten av september.

– Vi fikk melding fra kinesiske myndigheter i slutten av forrige uke om at Zhao Fei var løslatt med meldeplikt etter å ha vært fengslet i 30 dager. Ifølge kinesisk lov kan man ikke holde en person i varetekt i mer enn 30 dager uten å ha fått nytt bevismateriale, sier underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund.

Dette bevismaterialet er det ungarsk politi som må sende kinesiske myndigheter. Ungarsk politi har på sin side sagt at de ikke vil utlevere bevismateriale fordi Zhao Fei risikerer dødsstraff i Kina.

– Frykter familien nå at Zhao Fei aldri vil bli stilt til ansvar for drapet han har innrømmet å ha begått?

Zhao Fei

Zhao Fei meldte seg selv for kinesisk politi og innrømmet drapet på Pernille Marie Thronsen.

Foto: Ungarsk politi

– Vi håper kinesiske myndigheter sørger for at han ikke forsvinner i mengden, og at meldeplikten overholdes, svarer Henriksen.

Har fortsatt tilitt til ungarsk politi

Pernille Marie Thronsen og Zhao Fei var begge studenter i den ungarske hovedstaden Budapest. Hun ble funnet drept på rommet som Zhao leide i byen, 29. august i år.

Zhao Fei forlot Ungarn med fly få timer etter drapet. Han meldte seg senere for kinesisk politi og tilsto å ha drept den norske kvinnen.

Ungarsk politi er tidligere blitt kritisert for å ha et tungrodd byråkrati, noe som gjorde at det gikk nær en uke før Zhao ble etterlyst gjennom Interpol.

Drapsofferets familie vil imidlertid ikke kritisere ungarsk politi.

– Det er fortsatt vår opplevelse at denne saken har høy prioritet hos dem, sier Karoline Henriksen i kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt