Normal

Vil bytte atomkraft mot olje

Nord-Korea krever over en halv million tonn olje i året i kompensasjon for å stenge en atomreaktor. Det skriver en japansk avis.

Nord-Korea, atomprøvesprenging
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Det var Nord-Koreas viseutenriksminister som framsatte dette kravet i et møte med to amerikanske atomeksperter, som nylig besøkte Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, ifølge den den innflytelsesrike japanske avisen Asahi Shimbun.

Vil ha opphevet sanksjoner

Kim Kye-Gwan sa i samtalene at Nord-Korea ville stoppe operasjonene ved sin atomreaktor i Yongbyon dersom landet mottar energihjelp tilsvarende over 500.000 tonn olje i året.

Landet krever også å bli strøket fra USAs liste over stater som støtter terrorisme, og at USA opphever sanksjoner mot nordkoreanske selskaper.

Nord-Koreas leder Kim Jong Il.
Foto: KCNA VIA KOREAN NEWS SERVICE / AFP

Sekspartsforhandlinger for å overtale Nord-Korea til å oppgi sitt omstridte atomprogram blir gjenopptatt i Beijing torsdag. I tillegg til Sør- og Nord-Korea deltar Kina, Japan, Russland og USA i forhandlingene.

Også Norge sanksjonerer

Også Norge vedtok i desember i fjor å innføre sanksjoner mot Nord-Korea, etter at landet gjennomførte en atomprøvesprengning i oktober 2006.  Sanksjonene omfatter blant annet forbud mot eksport av våpen og luksusvarer til landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt