NRK Meny
Normal

Vil boikotte parlamentet i Myanmar

Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi planlegger å boikotte parlamentet neste uke på grunn av bråk rundt innholdet i edsavleggelse i parlamentet, ifølge en talsmann for partiet hennes.

Aung San Suu Kyi taler i Myeik.

Aung San Suu Kyi og andre opposisjonspolitikere i Myanmar ønsker ikke å avlegge eden i nasjonalforsamlingen

Foto: Khin Maung Win / Ap

– Aung San Suu Kyi og andre nylig valgte parlamentsmedlemmer fra partiet hennes kan komme til å boikotte å møte i parlamentet neste uke på grunn av krangel rundt avleggelsen av eden som nyvalgte parlamentsmedlemmer må avlegge, sier talsmannen for partiet.

LES: Aung San Suu Kyi kommer til Norge

Uttalelsen kommer etter at myndighetene i Myanmar avslo en apell fra Suu Kyis parti, Nasjonalligaen for demokrati (NLD), om å endre ordlyden i edsavleggelsen som i dag innebærer å gi sin fulle støtte til dagens grunnlov. Partiet ønsker å endre grunnloven, derfor vil de ikke sverge sin tro til den eksisterende grunnloven.

Striden er første tegn på alvorlige motsetninger mellom Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) og det nye militærdominerte sivile regimet.

En NLD-leder reiste torsdag til hovedstaden Naypyidaw for å prøve å overtale regjeringen til å endre ordlyden i eden, men uten å lykkes.
Opposisjonen nekter å avlegge en ed der de lover å «beskytte» grunnloven, og vil heller at ordlyden skal være «respektere» grunnloven.

Bakgrunnen for uenigheten er at opposisjonen har planer om å endre grunnloven som fortsatt gir de militære stor innflytelse, blant annet ved å sikre dem 25 prosent av nasjonalforsamlingens medlemmer.

Aung San Suu Ky var en av 43 opposisjonspolitikere som ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i suppleringsvalg 1. april. Hun skulle etter planen avlegge eden kommende mandag.

LES: Opposisjonslederen møtte presidenten

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt