Hopp til innhold

– Aung San Suu Kyi gleder seg stort

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi skal besøke Norge og Storbritannia i juni, i sin første tur utenfor Myanmar på 22 år. Da vil også holde sitt Nobel-foredrag.

Myanmar Suu Kyi Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi kommer til Norge i juni.

Foto: Khin Maung Win / Ap

Nobelprisvinneren sa til NRK i januar at hun vil komme til Norge en gang etter valget i landet. Valget ble avholdt 1. april, og Aung San Suu Kyis nærmeste rådgiver, U Nyan Win, bekrefter at reiseplanene nå er lagt.

– Hun kommer til Norge i juni, men hvilken dato er foreløpig ikke bestemt, sier U Nyan Win til NRK.

– Hun gleder seg stort, forteller rådgiveren.

Også Det norske utenriksdepartementet bekrefter at det foreligger planer om et besøk til Norge i juni.

– Vi kan bekrefte at utenriksministeren og Aung San Suu Kyi diskuterte besøket til Norge da de snakket sammen på telefonen søndag. Det planlegges ut fra at hun kommer i juni, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i Yangon i januar, og overleverte da en invitasjon fra statsminister Jens Stoltenberg.

Første land på listen

Det er første gang Aung San Suu Kyi forlater Myanmar, også kjent som Burma, på 24 år.

Hun ble i 1989 satt i husarrest av den regjerende militærjuntaen fordi hun «truet statens sikkerhet». Datteren av landets frigjøringsgeneral hadde året før kommet tilbake på besøk fra Storbritannia for å pleie sin syke mor, et besøk som sammenfalt med et opprør mot militærdiktaturet.

Suu Kyi stilte seg til disposisjon for demokratiaktivistene og under nyvalget i 1990 vant hun og partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med overlegen margin, et valg som ble kansellert av militærjuntaen.

Da hun i 1991 ble tildelt Nobels fredspris for sin ikke-voldelige kamp for demokratiet, turde hun ikke reise til Oslo for å ta imot prisen fordi hun var redd for ikke å kunne returnere til hjemlandet.

Suu Kyis nå avdøde ektemann Michael Aris og deres to sønner Alexander og Kim mottok prisen på hennes vegne. Selv om eldstesønnen Alexander holdt en takketale, var det bestemt at hun selv skulle holde sitt Nobel-foredrag når hun en gang ble fri.

Det er hun nå, og hun holder altså løftet om at Norge skal bli det første landet hun besøker.

Nobelinstituttet planlegger å holde «en halv seremoni» for Aung San Suu Kyi i Oslo rådhus, hvor hun da skal holde Nobel-foredraget, samt en bankett. Ektemannen fikk i 1991 overrakt gullmedaljen, diplomet og prispengene.

Aung San Suu Kyi sammen med sønnen Kim Aris

Aung San Suu Kyi og yngstesønnen Kim Aris i det han ankommer flyplassen i Yangon i fjor sommer.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

I Storbritannia skal hun besøke den britiske byen Oxford, hvor hun blant annet studerte på 1970-tallet, ifølge U Nyan Win. Der bodde også familien mens nobelprisvinneren satt i husarrest i hjemlandet.

Først i fjor sommer fikk den yngste sønnnen Kim Aris slippe inn igjen i Myanmar for å besøke sin mor. Da var det gått nesten ti år siden sist hun hadde sett ham.

Ektemannen Michael døde i 1999 av kreft, og ble nektet visum for å treffe sin kone for siste gang. Selv kunne hun få reise ut, men trolig ikke inn igjen.

Har søkt om pass

En offisiell tjenestemann i Myanmar sier til nyhetsbyrået AFP at Aung San Suu Kyi før feiringen av den buddhistiske nyttårsfeiringen startet i forrige uke, innleverte en søknad om pass på grunn av utenlandsreise, men at det foreløpig ikke er utstedt.

Passbyråkrater var i den forbindelse hjemme hos Suu Kyi og tok fotografier til bruk i prosessen.

Det er ventet at alle restriksjoner som nobelprisvinneren var ilagt, er opphevet gitt at hun fikk tillatelse til å stille som kandidat til nasjonalforsamlingen. Ifølge AFP sier tjenestemannen at Suu Kyi planlegger å besøke tre land, uten å navngi dem.

– Vi har ventet på dette

Leder i Den norske Burmakomiteen sier det er en gledelig nyhet at Suu Kyi endelig kommer til Norge.

– Det er en svært gledelig melding. Vi har ventet på bekreftelse på dette. Hun kommer fordi hun har mottatt både Raftoprisen og Nobels fredspris. Hun ønsker å takke og vil holde fredspristalen, regner jeg med, sier Inger Lise Husøy til NRK.

– Hun har også gitt uttrykk for at Norge har vært en god støtte for demokratibevegelsen i landet gjennom flere år, legger hun til.

Gleder seg

Kjell Magne Bondevik, leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, gleder seg også over at Suu Kyi endelig kommer til Norge.

– Jeg synes det er veldig gledelig at hun kommer såpass raskt. Hun har sagt tidligere at Norge er landet hun ønsker å besøke først, både på telefon tidligere og da jeg besøkte henne i juni i fjor.

– Hun har et spesielt forhold til Norge på grunn av Nobels fredspris og Raftoprisen. Jeg tror hun ønsker å komme til Bergen og Vestlandet i tillegg til Oslo, sier Bondevik til NTB.

Han har hatt jevnlig kontakt med utenriksminister Støre om besøket og sier det trolig vil finne sted i dagene rundt 18.- 20. juni.

Til NRK har Suu Kyi tidligere sagt at det hadde vært flott å feire sin egen bursdag i Norge. Det ønsket kan nå gå i oppfyllelse, fordi bursdagsdatoen er 19. juni.

Selv planlegger Bondevik en ny reise til Myanmar i mai.

– Nå er hun i en travel periode. Mandag skal hun innta sin plass i parlamentet for første gang. Jeg snakket nettopp med en av hennes medarbeidere. Fra i dag og til helgen samler hun sine 43 medarbeidere for å forberede seg på å jobbe i parlamentet.

– Dette blir en helt ny situasjon. Hun blir nå en del av systemet, og det vil kreve mye av henne, sier Bondevik.

Suu Kyis parti vant 43 av de 44 mandatene i nasjonalforsamlingen som var på valg. Seieren ga for første gang opposisjonslederen selv en plass i nasjonalforsamlingen.

Jonas Gahr Støre og Aung San Suu Kyi

Jonas Gahr Støre og Aung San Suu Kyi sammen under Støres besøk i Myanmar i januar.

Foto: Bi Sheng / NRK

Vil lette på sanksjonene

Storbritannias statsminister David Cameron var forrige uke på besøk i Myanmar, som den første vestlige regjeringssjefen på flere tiår.

Myanmar var tidligere britisk koloni, og britene har fram til nå vært blant de sterkeste kritikerne av juntaregimet i landet.

Men etter at militærjuntaen overlot makten til et sivilt styre i fjor og det lovede valget til ny nasjonalforsamling ble holdt, har Storbritannia tatt til orde for å fjerne sanksjonene mot landet – så lenge reformprosessen fortsetter.

Også Norge kunnegjorde på lørdag at de opphever de økonomiske sanksjonene, etter at Aung San Suu Kyi mente det er på tide.

Observatører mener at den kommende utenlandsturen er det fremste beviset på at situasjonen i Myanmar virkelig har endret seg og at Aung San Suu Kyi nå mener hun uten tvil vil få lov til å vende tilbake.