Hopp til innhold

Vietnam-varsleren hyllet Wikileaks

Varsleren bak lekkasjen som på 1970-tallet førte til Vietnamkrigens slutt, Daniel Ellsberg, hyller varslernettstedet Wikileaks' arbeid.

Video Vietnam-varsleren Daniel Ellsberg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Daniel Ellsberg lekket 7000 dokumenter om Vietnam-krigen for 40 år siden. I dag støtter han varslernettstedet Wikileaks.

Wikileaks' publisering av nesten 400.000 rapporter fra Irak-krigen er den største lekkasjen av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter noen sinne. Men det er langt fra den første lekkasjen.

Daniel Ellsberg møter pressen

Daniel Ellsberg skapte furore i USA i 1971.

Foto: Arkiv

Militærstrategen Daniel Ellsberg ble kalt amerikas farligste mann etter at han hadde lekket «the Pentagon Papers» om Vietnamkrigen.

NRK møtte den prisbelønte varlseren i London, i forbindelse med Wikileaks' lekkasjer.

– Den nye tendensen er at man reiser tiltale mot varslere. Jeg var den første som ble tiltalt. Det visste jeg at ville skje, sier Ellsberg til NRK.

– For en lekkasje på 7000 sider med topphemmelige dokumenter var noe justisdepartementet neppe ville la gå ubmerket hen, legger han til.

Løgn, løgn, løgn

The New York Times med avsløringer fra The Pentagon Papers

The New York Times skrev flere oppsiktsvekkende saker basert på The Pentagon Papers.

Fire amerikanske presidenter, fra Truman til Johnson, løy om Vietnamkrigen til sitt eget folk.

David Ellsberg skapte sensasjonsoverskrifter da han lekket over 7000 dokumenter til The New York Times våren 1971.

Pentagon-papirene viste at president Lyndon B. Johnson utvidet bombingen av Nord-Vietnam og Kambodsja etter at han hadde gått til valg på det motsatte.

De viste at fire administrasjoner i Det hvite hus systematisk misledet opinionen, og at USA var i Vietnam først og fremst for å unngå et ydmykende nederlag.

(Saken fortsetter under bildet)

Amerikanske soldater i Vietnamkrigen

Pentagon sa etter 'Pentagon Papers' at lekkasjene var uansvarlige, og at de satte livene til amerikanske soldater i fare. Det samme sier Pentagon om Wikileaks-lekkasjene.

Foto: Arkiv

Vitnet mot Nixon

I 1973 vitnet Ellsberg i Watergate-høringene, mot president Richard Nixon. Presidentens menn brøt seg inn hos Ellsberg for å diskreditere ham, og det fantes angivelig planer om å ha ham av dage.

Ellsberg ble til slutt ikke straffeforfulgt for lekkasjene, og Watergate-saken førte senere til Nixons avgang. Offentliggjøringen førte også til en kraftig oppblomstring av krigsmotstanden i USA.

Samtidig hevdet Pentagon også den gang at lekkasjene var uansvarlige, og at de satte livene til amerikanske soldater i fare. Det samme sier de om Wikileaks' publisering av Irak-dokumenter 40 år senere.

LES OGSÅ: USAs forsvarssjef kritisk til Wikileaks

(Saken fortsetter under bildet)

Daniel Ellsberg fra høring i Watergate-saken

I 1973 vitnet Ellsberg i Watergate-høringene, mot president Richard Nixon.

Foto: Arkiv

– Dette er større

Nesten 400.000 hemmeligstemplede dokumenter fra Irak-krigen ligger nå på nett, i sin helhet. Mange mener liv settes i fare, men Ellsberg mener det er bedre å få helheten enn journalisters utdrag.

LES: Alt om Wikileaks' avsløringer

Han mener for eksempel Watergate-journalisten Bob Woodward bør bruke Wikileaks:

– De legger ut hele dokumenter, ikke bare en omskrivning av dem, så folk kan gjøre seg opp en mening selv, sier Ellsberg.

Daniel Ellsberg på Wikileaks' pressekonferanse i London

Ellsberg mener det er bedre at offentligheten får se helheten, slik de får ved store dokumentlekkasjer, enn at vi får bare journalisters utdrag.

Foto: NRK

– Det Wikileaks gjør, er å avsløre dokumenter i et omfang vi ikke har sett siden Pentagon Papers for 40 år siden, påpeker Vietnam-varsleren.

– Dette er mye større. Jeg gjorde så godt jeg kunne med en kopimaskin, og jeg hadde ikke klart meg uten. Men hadde jeg hatt tilgang til dagens teknologiske muligheter da, ville det vært mye enklere. Jeg er misunnelig på dem for det, sier Ellsberg.

LES OGSÅ: Wikileaks-avsløringene: Slik er Irak-krigen sett fra bakken

Kaller Assange en helt

Men Wikileaks har også fiender. Sikkerheten skjerpes nå rundt redaktøren Julian Assange. Daniel Ellsberg er derimot blant de ivrige tilhengerne:

– Å få stå ved Julian Assanges side når han møter anklagene, ikke i rettssalen ennå, men retorisk...

– Det er de samme anklagene jeg møtte. Jeg var den første som ble anklaget for lekkasjer. Jeg er glad han fremdeles står på og bekter å bøye seg for anklagene, forklarer Ellsberg.

LES OGSÅ: Assange: – Det handler om å vise sannheten

– Jeg gir ham min fulle tilslutning. Jeg beundrer ham. Han er en helt for meg, fastslår Vietnam-varsleren.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange på pressekonferanse i London

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange forklarer publikum om de siste lekkasjene av dokumenter fra Irak-krigen på en pressekonferanse i London lørdag 23. oktober 2010.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt