Hopp til innhold

Slik er Irak-krigen sett fra bakken

Tortur, drap på sivile og massiv mishandling med stilltiende internasjonal aksept. Dette er historien Wikileaks-filene forteller.

Sørgende i Sadr i Irak

Iraks innbyggere sørger over sine døde.

Foto: ALAA AL-MARJANI / AP

Vaslernettstedet Wikileaks har tidligere vært i hardt vær fordi de lekket nær 100.000 hemmelige millitær- og etterretningsrapporter som omhandlet krigen i Afghanistan.

Fredag smalt det igjen. Da slapp nettstedet 400.000 dokumenter som omhandler krigen i Irak. Det som har kommet frem i lyset etter offentliggjøringen har vært skremmende lesing.

Titusener drepte sivile ikke rapportert

Den britiske avisen The Guardian er en av få aviser i verden som fikk tilgang på databasen til Wikileaks før offentliggjøringen. De avdekket at 66.000 av de 109.000 som er registrert drept i Irak under krigen, var sivile.

15.000 av de drepte sivile var ikke engang rapportert til tross for at de internasjonale styrkene har kjent til antallet.

Blant de drepte var det registrert 66.081 sivile, 23.984 «fiender», 15.191 medlemmer av irakiske sikkerhetsstyrker og 3771 soldater fra utenlandske styrker som inngår i koalisjonsstyrkene.

Antal døde alle kategorier:

  • 2004: 10.544
  • 2005: 12.452
  • 2006: 35.026
  • 2007: 35.763
  • 2008: 11.227
  • 2009: 4010

Antall døde sivile:

  • 2004: 2781
  • 2005: 5746
  • 2006: 25.178
  • 2007: 23.333
  • 2008: 6362
  • 2009: 2681

Rapportene innholder også opplysninger som langt overgår det man tidligere har fått vite om krigen i Irak.

Lukket øyene for grusomheten

Rapportene fra Wikileaks forteller om massive overgrep i form av mishandling, elektrosjokk, voldtekt og drap på fanger fra irakernes side.

Alt med de internasjonale styrkenes viten og velsignelse.

Video WikiLeaks holdt ny pressekonferanse

USA skal sågar ha utstedt en ordre, den såkalte «Fargo 242», om at egne styrker skal overse overgrepene til de irakiske sikkerhetsstyrkene.

Beskrivelsene er blant annet av ofre bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og med bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaiere, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger.

Så sent som i desember skal amerikanske myndigheter ha fått oversendt en video som tilsynelatende viser en offiser i den irakiske hæren som tar livet av en fange i Tal Afar i det nordlige Irak.

I rapporten heter det blant annet: «Bildene viser rundt 12 soldater fra den irakiske hæren. Ti av soldatene snakket sammen mens to soldater holdt fangen. Fangen hadde hendene bundet (...) Bildene viser at soldatene tar fangen ut på gaten, de dyttet ham i bakken, slo ham og skjøt ham.»

Barn og soldater i Irak

Krig og vold har blitt hverdagen for irakiske barn.

Foto: ALI AL-SAADI / Afp

Minst én av overgriperne skal ha blitt navngitt og opplysningene om identiteten skal ha blitt sendt til koalisjonsstyrkene. Rapportene viser imidlertid at koalisjonsstyrkene har en formell linje om å ignorere slike beskyldninger.'

Ifølge The Guradian skal rapportene også vise at amerikanske myndigheter ikke har etterforsket flere hundre rapporter om mishandling, tortur, voldtekter og til og med drap begått av irakiske politi og millitære styrker.

Medisinske beviser

Rapportene beskriver også at helsepersonell fra de amerikanske styrkene er fullt klar over situasjonen.

I en rapport fra 27. august 2009 skal en millitær helsearbeider ha avdekket «blåmerker og brannskader så vel som synlige skader på hode, armer, torso, ben og hals» på kroppen til en mann som lokalt politi hevdet hadde drept seg selv.

3. desember 2008 ble det skrevet en rapport om et dødsfall politiet mente skyldtes dårlige nyrer. Helsearbeiderne fra de amerikanske styrkene skrev at man hadde «funnet bevis for at det var utført en eller annen ukjent kirurgisk prosedyre på abdomen».

USA drepte sivile på kontrollposter

Flere hundre sivile skal ifølge rapportene ha blitt drept av amerikanske styrker ved kontrollposter i Irak.

Blant dokumentene skal det blant annet finnes beskrivelser at Blackwaters drap på sivile uten at dette ble etterforsket eller ført for en domstol.

Irak

15.000 drepte sivile har ikke blitt rapportert fra krigen i Irak.

Foto: THAIER AL-SUDANI / REUTERS

Norsk-iraker fengslet

Dokumentene avslører også at en norsk statsborger med irakisk bakgrunn i 2004 ble pågrepet i Bagdad i 2004, mistenkt for å være leiemorder for motstandsstyrkene i landet.

Norsk-irakeren satt en måned i fengsel, først hos irakisk politi, og deretter i en amerikansk krigsfangeleir. Under fangetransporten fikk han en sekk over hodet, og ble bundet så hardt at han begynte å blø.

I dag sier mannen til NRK at han aldri ble fortalt om anklagene mot ham mens han satt i irakisk fengsel. Utenriksdepartementet og Forsvaret har også benektet enhver kjennskap til mannen.

Fordømmer Wikileaks

Etter at varslernettstedet offentliggjorde sin database har fordømmelsene stått i kø, spesielt fra myndighetene i USA.

De hevder at lekkasjen setter amerikanske liv i fare.

USA støttes imidlertid ikke av sine britiske allierte.

Storbritannias visestatsminister Nick Clegg gikk søndag ut og sa at beskyldningene og opplysningene som har kommet frem i Wikileaks-rapportene er så alvorlige at USA må komme på banen og gi svar.

– Vi kan klage på måten disse lekkasjene kom på, men jeg mener selve beskyldningene er ekstraordinært alvorlige. De er ubehagelige å lese om og de er svært alvorlige. Jeg vil tro at den amerikanske regjeringen vil ønske å komme med sitt eget svar. Det er ikke opp til oss å fortelle dem hvordan de skal gjøre det, mener Clegg, som leder partiet Liberaldemokratene.

SISTE NYTT

Siste nytt