Videoene som vekker raseri i USA

Videoen der George Floyd ble kvalt i Minneapolis har ført til de største demonstrasjonene mot politivold og rasisme i USA på flere år. Flere andre videoer har de siste dagene bidratt til å holde temperaturen høy.

75 år gamle Martin Gugino gikk bort til politiet i Buffalo under en demonstrasjon sist torsdag. Det endte med sykehusinnleggelse.

I Buffalo i delstaten New York filmet en reporter fra den lokale radiostasjonen WBFO en 75-åring som fredelig nærmet seg politiet under en demonstrasjon.

En av politifolkene dyttet ham med en batong og en annen med hånden. Mannen falt bakover og slo hodet i bakken.

Martin Gugino er nå innlagt på sykehus, og tilstanden er alvorlig, men stabil.

Politiet sa etterpå at mannen ble skadd da han snublet og falt. Etter å ha sett videoen, beordret imidlertid politisjef Byron Lockwood etterforskning.

De to er nå siktet for vold. I protest mot at de to er siktet, har 57 politibetjenter trukket seg fra politiets beredskapsgruppe.

Brukte elektrosjokkvåpen mot studenter

I Atlanta i delstaten Georgia gikk politiet forrige lørdag til aksjon mot to studenter som satt i en bil som sto fast i trafikkork på grunn av en demonstrasjon.

En video viser en gruppe politifolk med beskyttelsesutstyr og gassmasker som omringer bilen.

En kvinne blir dratt ut av bilen, og politiet bruker elektrosjokkvåpen mot mannen. Begge blir pågrepet uten å gjøre synlig motstand.

I ettertid har to av politibetjentene fått sparken og tre andre er satt til kontorarbeid.

«Bruk av overdreven makt er aldri akseptabelt», sa borgermester Keisha Lance Bottoms. Politisjef Erika Shields omtaler bildene som «veldig sjokkerende å se».

Lørdag ble to collegestudenter brutalt pågrepet og dratt ut av en bil i Atlanta, USA.

Lørdag ble to collegestudenter brutalt pågrepet og dratt ut av en bil i Atlanta, USA.

Syklist slått av flere politimenn

Onsdag ble en syklist filmet da politiet i New York stoppet ham, tilsynelatende uten grunn.

Flere politimenn slår ham med batong selv om han ikke gjør motstand.

Den profilerte kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez kaller politiets opptreden «opprørende», skriver The Daily Beast.

Slått med batong

I Indianapolis viser en video en kvinne som river seg løs fra en politimann etter at han tilsynelatende beføler henne på brystene.

Flere politimenn slår deretter løs på henne med batong.

Videoen er delt mange ganger på Twitter og Facebook de siste dagene. Ifølge BBC er saken sett 8 millioner ganger på Twitter.

Indy Star skriver at politiet har satt i gang en intern gransking.

Laster Twitter-innhold

Ble kvalt i åtte minutter

En video var også starten på demonstrasjonene og opptøyene som har rystet USA de siste dagene.

George Floyd (46) ble pågrepet av politiet i Minneapolis i Minnesota.

Han ble lagt i bakken og en politimann satte kneet mot halsen hans slik at han ikke fikk puste. Flere ganger sier Floyd at han ikke får puste – «I can’t breathe.»

De siste minuttene er han helt stille før han blir liggende livløs på bakken. Floyd fraktes til sykehus der han blir erklært død.

Dødsfallet har ført til store opptøyer flere steder i USA.

Dødsfallet har ført til store opptøyer flere steder i USA.

Protestene i USA

 • 25. mai 2020

  George Floyd (46) blir pågrepet av politiet i Minneapolis i Minnesota. En butikkansatt har kontaktet politiet. Butikken mener Floyd har betalt for en pakke sigaretter med en falsk dollarseddel. Flere ganger sier Floyd at han ikke får puste - «I can’t breathe.» De siste minuttene er han helt stille før han blir liggende livløs på bakken. Floyd fraktes til sykehus der han blir erklært død.

 • 26. mai

  Filmen deles i sosiale medier. Hundrevis av demonstranter samler seg utenfor politistasjonen i Minneapolis. Fire politifolk involvert i pågripelsen får sparken.

 • 27. mai

  I Minneapolis tar stadig flere amerikanere til gatene. Folk viser medfølelse med de etterlatte. Uttrykker sinne, sorg og fortvilelse over rasisme og politivold i USA. De krever rettferdighet og en slutt på diskriminering i USA. Det oppstår voldsomme sammenstøt med politiet. Biler og bygninger blir påtent. Butikker plyndres.

 • 28. mai

  President Donald Trump tvitrer at han har bedt det føderale politiet FBI og justisdepartementet undersøke dødsfallet til George Floyd. I Minneapolis stormes politistasjonen og settes i brann. Ordførerne i Minneapolis og nabobyen St. Paul ber om at nasjonalgarden settes inn.Demonstrantenes krav om et oppgjør med politivold og rasisme får støtte i stadig flere amerikanske byer.

 • 29. mai

  President Trump tvitrer om uroen. Han kaller demonstrantene for «bøller», og skriver: «Når plyndringen starter, begynner skytingen». Setningen er brukt før. I 1967. Den gang var det Miami’s politimester som sa det samme, for å rettferdiggjøre en brutal politiaksjon mot kriminalitet i svarte bydeler. Twitter merker meldingen til Trump. De opplyser at den strider med tjenestens forbud mot å oppildne til voldsbruk. Det hvite hus stenges og presidenten søker tilflukt i en bunker på grunn av demonstrasjoner i hovedstaden. Politimannen Derek Chauvin, som forårsaket Floyds død, blir pågrepet og siktet for uaktsomt drap. Justiskomiteen i Representantenes hus krever gransking av politidrapene på svarte i USA. Demonstrasjonene sprer seg til flere byer. I New York oppstår sammenstøt med politiet. I Detroit åpner ukjente gjerningspersoner ild mot en demonstrasjon. En 19 år gammel mann blir drept. I Minneapolis er nasjonalgarden nå på plass.

 • 30. mai

  25 byer i 16 delstater innfører portforbud om natten, etter plyndring og ildspåsettelser. Utenfor Det hvite hus bruker politiet tåregass. Nasjonalgarden er til stede i seks delstater. Soldater settes i beredskap ved flere militærbaser rundt om i landet. I Minneapolis ber borgermester Jacob Frey folk om å holde seg hjemme. En foreløpig obduksjonsrapport konkluderer med at kvelning ikke alene var årsaken til at George Floyd døde.

 • 31. mai

  Fredelige demonstrasjoner pågår over hele USA denne søndagen. Hundretusenvis av mennesker deltar. Flere steder oppstår det konfrontasjoner med politiet. Seks mennesker blir drept i voldsutbrudd knyttet til protestene. Det meldes om plyndring av butikker i mange byer. Debatten om hvem som står bak fortsetter. Det pekes på alt fra kriminelle gjenger som tømmer merkebutikker og apotek for varer, til militante antifascister (antifa) og militante hvite nasjonalister. Det er vanskelig for både myndigheter og media å få oversikt. Den internasjonale organisasjonen Komiteen for journalisters beskyttelse (CPJ) varsler om utbredt vold, trakassering og arrestasjoner av journalister som dekker demonstrasjonene. Undersøkelser viser at politiet står bak de fleste hendelsene, men at også demonstranter går løs på pressefolk.

 • 1. juni

  President Trump oppfordrer landets guvernører til å slå hardere ned på demonstrantene. Han holder også en tale der han åpner for å sette inn militære styrker.Opprørspoliti rykker inn på Lafayette Square i hovedstaden med batonger, skjold, røykgranater og pepperspray for å fjerne demonstranter. Kort tid etter går president Trump over plassen, på vei fra Det hvite hus til kirken St. Johns. Han fotograferes utenfor kirken med en bibel i hånden. Hendelsen skaper debatt. Det innføres portforbud i New York nattetid, men mange trosser forbudet. Flere merkebutikker og varehus blir plyndret. En ny obduksjonsrapport bestilt av familien til Floyd er klar. Den viser at han døde av kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen.

 • 2. juni

  En tredje, offisiell obduksjonsrapport konkluderer med at George Floyd fikk hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen. Myndighetene i Minnesota åpner en gransking av delstatspolitiet for å avdekke mulig «systemisk diskriminerende praksis» de siste ti årene. Demokratenes presidentkandidat Joe Biden taler i rådhuset i Philadelphia. Han ber Kongressen om å umiddelbart vedta en rekke politireformer og kritiserer president Trumps håndtering av krisen.

 • 3. juni

  Demonstranter trosser portforbudet i byer som Los Angeles, New York og Washington, D.C. gjennom natten. Men det er mindre voldsomheter og plyndring enn de foregående dagene. Siktelsen mot politimannen Derek Chauvin, som satte kneet mot George Floyds nakke, blir utvidet. Den skjerpes fra uaktsomt drap til en siktelse som kan sammenlignes med forsettlig drap i Norge. De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, siktes for medvirkning. Demonstranter og politimenn klemmer hverandre. Politimenn kneler. Siden 2016 har amerikanske idrettsstjerner demonstrert mot politivold og rasisme i USA under nasjonalsangen ved å gå ned på ett kne. For niende kveld på rad har tusenvis av demonstranter fylt gatene i amerikanske byer – fra New York på østkysten til Los Angeles på vestkysten. De fleste stedene har markeringene gått fredelig for seg. I Las Vegas er tre mistenkte høyreekstremister pågrepet i forbindelse med protestene. De er mistenkt for å mane til vold. Politireform diskuteres i en rekke delstater.

 • 4. juni

  Fra New York på østkysten til Los Angeles på vestkysten fortsetter amerikanere å fylle gatene. De fleste stedene går markeringene fredelig for seg. I Las Vegas er tre mistenkte høyreekstremister pågrepet i forbindelse med protestene. De er mistenkt for å mane til vold. I Minneapolis arrangeres minneseremoni for George Floyd. Pastor og borgerrettighetsforkjemper Al Sharpton sier i sin tale «Ta kneet bort fra nakkene våre!» Frustrasjonen øker da det kommer nye opplysninger om drapet på Ahmaud Arbery under et rettsmøte i Georgia. Den svarte 25-åringen var ikke et offer for politivold, men ble skutt og drept på en joggetur i februar. Påtaleansvarlig sier han regelrett ble «jaget, fanget og henrettet» av to hvite menn. De to skal ha kalt ham en «fucking nigger». I Buffalo i delstaten New York suspenderes to politifolk etter å ha dyttet en 75-åring i bakken under en demonstrasjon. Hendelsen ble filmet. 75-åringen er innlagt på sykehus. Tilstanden er alvorlig, men stabil.

 • 5. juni

  Fredelige demonstrasjoner fortsetter over store deler av USA. Stemningen er forsonende og i sterk kontrast med sinnet som kokte for en uke siden. President Trump deler et brev på twitter der demonstrantene som ble bortvist fra Lafayette Square omtales som terrorister. Brevet kritiserer uttalelsene til tidligere forsvarsminister Mattis. Uidentifiserte politistyrker vekker bekymring i hovedstaden. Presidenten har mobilisert uidentifiserte styrker i opprørsrustning i Washington D.C. opplyser avisen New York Times. Opposisjonen krever å få vite hvem de er. Plassen utenfor Det hvite hus, hvor demonstranter ble fjernet ved hjelp av gummikultur og tåregass, blir av borgermesteren i hovedstaden døpt om til Black Lives Matter Plaza. USAs president Donald Trump holder en tale om fremgangen i amerikansk økonomi. I talen trekker presidenten inn avdøde George Floyd og sier «Forhåpentligvis titter George ned og sier «det er noe stort som skjer i landet». Det er en stor dag for ham, det er en stor dag for alle. Det er en stor dag for alle sammen. Det er en stor, stor dag for likhet. Det er det grunnloven krever og det landet vårt handler om», sa presidenten. Uttalelsen vekker oppsikt. Demokratenes presidentkandidat Joe Biden kaller kommentaren «avskyelige». Politiet i Denver i Colorado og Seattle i Washington får midlertidig forbud mot å bruke tåregass, plastkuler og andre ikke-dødelige våpen under fredelige demonstrasjoner. I Minnesota blir det forbudt å benytte kvelertak og lignende under pågripelser. Politibetjenter blir pålagt å rapportere kolleger som bryter forbudet. Også i andre delstater vurderes lignende forbud, blant annet i New York.

 • 6. juni

  De to politibetjentene i Buffalo, New York, som ble filmet i det de dyttet til en 75 år gammel mann slik at han falt og skadet hodet, blir siktet for bruk av vold. Begge nekter straffskyld. 57 kolleger trekker seg fra den lokale beredskapsgruppen i protest. De mener kollegene bare gjorde det de hadde fått ordre om. Det amerikanske fotballforbundet NFL sier det var feil ikke å lytte til spillere som kjemper mot rasisme. I 2016 startet San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick å knele under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen, i protest mot forskjellsbehandlingen mellom svarte og hvite i USA. Klubbeiere og fotballforbundet tok avstand fra Kaepernick og andre spillere som støttet ham. I Raeford i Nord-Carolina, hvor George Floyd ble født, ble det holdt en privat minneseremoni. Guvernøren i delstaten beordret flagging på halv stang fra alle offentlige bygninger. I hovedstaden Washington, D.C. var det varslet en av de største demonstrasjonene på årtier. Det var på forhånd snakk om at mellom 100.000 og 200.000 ville slutte seg til protesten mot rasisme og politivold, men ifølge politiet deltok bare rundt 6000.

SISTE NYTT

Siste nytt