Hopp til innhold

Video viser IS-krigere kjøpe jesidi-slaver

En ny video som den arabiske TV-kanalen Al Aan har publisert viser IS-soldater som er villige til å betale mer for 15 år gamle jenter med grønne eller blå øyne. Ubeskrivelig grusomt, sier Amnesty.

Ina Tin

Ina Tin i Amnesty påpeker at krigføring i Irak og Syria overgår alt de tidligere har sett i krig.

Foto: Amnesty

I en ny video som skal vise det som omtales som «slave-markedsdag» sitter en stor gruppe menn og spøker, fniser og kjøpslår jesidi-jenter.

Innrømmer slavehandel

Det har lenge vært kjent at terrorgruppen Den islamske staten (IS) har tatt kvinner som slaver eller koner, og menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International uttalte i september at gruppen hadde tatt «hundrevis, om ikke tusenvis av jesidi-kvinner og barn som slaver».

I forrige måned innrømmet IS at dette stemte, skriver den engelske avisen The Independent.

Det har kommet flere forferdelige og hjerteskjærende historier fra mennesker som har klart å rømme fra terroristene, men dette er trolig den første videoen som viser hvordan mennene oppfører seg når de handler slaver og kvinner.

Grønne eller blå øyne

yazidie-jente som holdes fanget av IS

Nyhetsbyrået AP intervjuet en 15 år gammel jesidi-jente tidligere i høst. Hun ble kidnappet nær den irakiske byen Sinjar i august.

Foto: Dalton Bennett / Ap

Videoen som åpner med at fotografen forteller: «I dag er det slave-markedsdag», og han fortsetter med å fortelle at hver enkelt av de fremmøtte soldatene vil «få sin del».

Før bildene viser hvordan mennene diskuterer pris og hvor mye hver enkelt slave er verdt. En soldat argumenterer for at han vil betale mer for en med blå øyne, mens en annen ønsker seg en 15-åring med grønne.

Det er ikke kjent hvor disse soldatene er fra, men ifølge The Independent så snakker de med en dialekt fra Saudi-Arabia og de diskuterer et marked i Mosul i Irak.

– Vi har hatt flere etterforskere i dette området og denne videoen sammenfaller med de historiene vi hører fra flyktninger. Noe som kan tyde på at det som skjer på videoen er tilfellet, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NRK.

Videoen har ingen av de kjente vannmerkene fra IS og er muligens ikke en propagandavideo fra terrororganisasjonen.

Den religiøse minoriteten jesidiene ble i august drevet på flukt av IS sin fremrykning, og titusenvis flyktet opp i et fjellparti nordvest i Irak for å unngå å bli massakrert. Mange kvinner og barn ble tatt til fange.

– Dette er totalt i strid med alt som heter menneskerettigheter, men denne videoen skiller seg dessverre ikke ut fra det som tidligere har kommet frem. For denne krigføringen i Irak og Syria overgår alt som vi tidligere har sett og er totalt blottet for respekt for menneskeverd. Det er rett og slett ubeskrivelig grusomt, sier Tin som nettopp har kommet hjem fra en tur til Libanon.

Fire døde og flere skadd etter utested kollapset på Mallorca

Frykter at flere kan være fastklemt etter at en bygning kollapset på den populære ferieøya Mallorca.