Hopp til innhold
Urix forklarer

Verdensledere på speed dating

NEW YORK (NRK): Det omtales som «diplomatiets superuke». Verdens mektigste er på vei for åpningen av FNs 72. generalforsamling. Men hvem som ikke kommer, skaper også overskrifter.

Trump legger hånden på ryggen til Macron

Det er første gang presidentene Trump og Macron taler til FNs hovedforsamling. Det er knyttet spenning til hvilket verdensbilde USA og Frankrike vil presentere.

Foto: Michel Euler / AP

Størst forventninger er det til hva Donald Trump og Emmanuel Macron vil si, eller hvem de gleder og fornærmer, når presidentene entrer manesjen.

Begge er nye i FN-sammenheng. De har ulik retorikk og oppfatning av hvordan verden bør styres, og begge snakker kort tid etter hverandre tirsdag ettermiddag norsk tid.

Nord-Korea på første rad

På orkesterplass i FNs hovedforsamling, også kalt UNGA, sitter representanter fra Nord-Korea. Regimet vant loddtrekningen i rotasjonen og landets utenriksminister, Ri Yong-ho, kan sette seg på fremste rad. Resten av FN-familien samler seg i alfabetisk orden etter Nord-Korea, med få unntak.

Dette er også António Guterres' første toppmøte etter ni måneder i jobben som FNs generalsekretær. Han kommer til å bruke mye av tida på å ta i mot stats- og regjeringssjefer på sitt kontor i 38. etasje.

FNs generalforsamling

FNs 72. generalforsamling ble formelt åpnet tirsdag 12. september av president Miroslav Lajcak. Denne uka kommer verdenslederne.

Foto: Mary Altaffer / AP

Putin og Suu Kyi dropper årets generalforsamling

Flere sentrale stemmer holder seg hjemme. Kinas president Xi Jinping kommer ikke. Tysklands forbundskansler Angela Merkel er opptatt med valg. Venezuelas president Nicolás Maduro stod oppført på talelista, men har meldt avbud angivelig på grunn av situasjonen i hjemlandet.

Heller ikke Russland president Vladimir Putin kommer til årets samling. Han sender sin utenriksminister Sergej Lavrov, som etter planen skal ha møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg torsdag.

Vladimir Putin sitter på en stol etter å ha talt til FN

Russlands president Vladimir Putin er blant dem som holder seg hjemme i år. Dette bildet ble tatt etter FN-talen hans i 2015.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Pakistans Nawaz Sharif skulle etter planen ha kommet, men han ble avsatt i slutten av juli. Indias statsminister holder seg også hjemme. Det samme gjør Filippinenes omstridte president Rodrigo Duterte.

Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi har også avlyst for kort tid siden. Hun har fått massiv internasjonal kritikk for håndteringen av Rohingya-folket.

Temaene spenner bredt

129 stats- og regjeringssjefer har derimot meldt sin ankomst. De har fått noen stikkord for hva de bør ta opp på høstens gjeveste leirskole.

De får opptil 15 minutter på å formidle sine synspunkt, men ikke alle overholder taletida.

Det er ventet at Nord-Koreas atomprogram, atomavtalen med Iran og Myanmars militæroffensiv mot det muslimske mindretallet, Rohingya-folket, blir gjennomgangstemaer.

UNGA er kjent for å skape overskrifter i pressen, utsolgte hoteller og trafikk i New York når topplederne skal fraktes til og fra skyskraperen på Manhattan.

Det er ni dager med taler, høynivåmøter, mottakelser, en rekke sidearrangementer og bilaterale møter. Diplomater NRK har snakket med har kalt møteplassen for «speed dating» mellom toppdiplomater og verdensledere. Det er også en plass for «diktator-spotting» selv om det er få slike ledere igjen.

Mahinda Rajapakse

Norge var det første vestlige landet som tok Sri Lanka inn i varmen etter den blodige borgerkrigen i landet. Møtet mellom statslederne skjedde i FN-korridorene i 2010.

Foto: Trond Viken / Utenriksdepartementet / Scanpix

Tidligere har det vært lagt opp til debatt rundt store spørsmål som klimaendringer og flere mennesker på flukt.

Det er ikke ett uttalt mål for denne 72. generalforsamlingen. I år er deltakerne bedt om å snakke om forsøkene på å oppnå «fred og en anstendig hverdag for alle – på bærekraftig planet».

FN-sjefen er spent på Trumps tale

– FN ble grunnlagt for mennesker, sa Miroslav Lajcak i sin første tale som ordstyrer og president for årets generalforsamling.

– Menneskene som trenger FN sitter ikke i salen i dag. Generalforsamlingens oppgave er å sørge for at deres stemmer blir hørt, sa Lajcak, som også er slovakisk utenriksminister.

FNs generalsekretær António Guterres sa på en pressekonferanse onsdag forrige uke at han har forsøkt å bygge et “konstruktivt forhold” til USAs president Donald Trump. Guterres håper innspillene har nådd fram.

Generalsekretær Guterres mener også at det gjøres for lite for å oppfylle klimaavtalen fra Paris. USA har varslet at de er på vei ut selv om retorikken har endret seg de siste dagene, skriver New York Times.

Norges tale til FN

Det er fortsatt uklart hvem som holder Norges innlegg. I utgangspunktet skal Norge tale onsdag ettermiddag amerikansk tid, men blir det forsinkelser i programmet, kan innlegget skyves til torsdag. Da sitter statsminister Erna Solberg allerede på et fly hjem. Er ikke statslederen her, havner landet lenger ned på talelista.

Stafettpinnen kan bli gitt avtroppende utenriksminister Børge Brende eller FN-ambassadør Tore Hattrem.

– Vi trenger et sterkt FN for å løse mange av de store utfordringene vi ser i verden i dag. Åpningen av FNs generalforsamling er diplomatiets «superuke», og en unik arena for å fremme norske interesser og initiativ, og ikke minst internasjonalt samarbeid, sier han.

«Djevelen» var her

UNGA har vært arenaen og møteplassen der alle blir hørt. Flere regjeringssjefer bruker talerstolen til å utfordre FN, forsvare egne handlinger eller kritisere andre land.

I 2006 fikk Venezuelas leder, Hugo Chávez, mye oppmerksomhet da han kalte USAs daværende president George W. Bush for «Djevelen» i sin tale til verdenssamfunnet.

«I går var Djevelen her,» sa Chavez med henvisning til Bush som talte dagen før.

Netanyahu peker på en tegning av en bombe

Israels statsminister Benjamin Netanyahu brukte i 2012 talerstolen til å ta opp Irans atomprogram.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde med seg en tegneserieliknende plakat da han i 2006 ville illustrere trusselen fra Iran. Delegater fra flere land gikk også ut av salen i protest de gangene Irans president Mahmoud Ahmadinejad holdt sine innlegg.

Cubas tidligere leder, Fidel Castro, har holdt den lengste talen i FNs generalforsamling noensinne. Innlegget, som han holdt i militæruniform i 1960, varte i fire timer og 29 minutter. Libyas leder Muammar al-Gaddafi holdt det gående i 96 minutter.

SISTE NYTT

Siste nytt