Hopp til innhold

USAs FN-ambassadør: – Nord-Korea kan bli ødelagt

WASHINGTON DC (NRK): – President Trumps uttalelser om «rasende ild» mot Nord-Korea, var ingen tom trussel, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Nikki Haley

VIL HA FRED: Nikki Haley understreker at USA ønsker en fredelig løsning.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Ordkrigen mellom USA og Nord-Korea ble i dag trappet opp enda noen hakk da USAs FN-ambassadør Nikki Haley deltok i CNN-programmet «State of the Union». Hun understreket der at det ikke var særlig mer man kunne få gjort med problemet Nord-Korea gjennom tiltak i FNs sikkerhetsråd.

Ifølge Haley er ønsket en diplomatisk løsning, men:

– Hvis det ikke virker, får general Mattis ta seg av problemet.

Forrige uke vedtok Sikkerhetsrådet en rekke nye sanksjoner mot Nord-Korea, men langt fra de tiltakene USA hadde foreslått. USA måtte gi etter for innvendinger fra Kina og Russland for å få vedtatt resolusjonen, og i ettertid kalte Trump vedtaket for «nok et veldig lite skritt».

– USA åpen for å forhandle

I USAs regjering er det stor skuffelse over at man ikke kan få FN, Kina eller Russland med på sterkere tiltak mot Nord-Korea. Under eneveldig kommando av landets diktator Kim Jong-un har nordkoreanerne klart å skyte opp en rakett med rekkevidde til den amerikanske stillehavsøya, og militærbasen, Guam, og man har gjennomført en vellykket prøvesprenging av det de fleste observatører mener var en svært kraftig hydrogenbombe.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un under en inspeksjon.

Nord-Korea har blant annet klart å skyte opp en rakett med rekkevidde til den amerikanske stillehavsøya Guam.

Foto: KCNA

Samtidig har diktator Kim gjentatte ganger truet med å legge storbyer i USA i aske, og har ikke vist noen vilje til å komme amerikanerne i møte:

– Vi har gjentatte ganger formidlet til dem at vi er åpne for å forhandle, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson til fjernsynskanalen CBS i dag.

– Men vi har ikke fått noen svar på våre henvendelser.

Tillerson ville ikke si om det var knyttet spesifikke betingelser til å starte forhandlinger, som at Nord-Korea skulle forplikte seg til å stanse atomvåpenprogrammet og rakettprogrammet.

Kan havne hos generalene

FN-ambassadør Haley sa også at man ønsker en diplomatisk løsning:

– Vi ønsker å være ansvarlige og å gjennomføre alle måter å få deres oppmerksomhet på gjennom diplomatiske midler. Men hvis det ikke virker, vil general Mattis ta seg av problemet, sa Haley. General James Mattis, med kallenavnet «Mad Dog», er USAs forsvarsminister.

En slik utvikling kan bli svært ødeleggende, understreket Haley:

– Hvis Nord-Korea fortsetter med sin hensynsløse framferd; hvis USA må forsvare seg selv eller sine allierte på en eller annen måte, vil Nord-Korea bli ødelagt.

– Dette vet vi alle sammen, selv om ingen av oss ønsker det, sa Haley.

Ber Kina ta ansvar

Både Haley og Tillerson la i dag vekt på at USA ikke kom til å få gjennomført nye tiltak overfor Nord-Korea gjennom FNs sikkerhetsråd.

– Vi har gjort omtrent alt som gjøres kan i Sikkerhetsrådet, sa Haley, noe som også ble gjentatt av Tillerson:

– Nå er det opp til Kina å gjøre en jobb her. Det er de som kjenner nordkoreanerne best, og som har muligheter til å legge press på dem. Enn så lenge må vi avvente og se hva de kan få til.

Og slik omtalte Trump Nord-Koreas leder på twitter i dag:

Laster Twitter-innhold