Hopp til innhold

FN-kritiker Trump skal bruke hele uka i FN

FN-reform, Nord-Korea og klimapolitikk står på dagsorden når USAs president i dag er på plass i FN-hovedkvarteret i New York.

Donald Trump med pekefinger

FN-KRITIKER: I valgkampen sa Trump at FN verken var en venn av USA eller av demokratiet.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Der skal Donald Trump tilbringe flere dager enn amerikanske presidenter pleier under generalforsamlingen.

I morgen holder han USAs innlegg fra FNs talerstol. Men allerede i ettermiddag dag vil Trump og hans FN-ambassadør Nikki Haley diskutere FN-reformer når de har invitert ledere og utenriksministre fra hele verden til et eget møte om temaet.

TOPSHOT-UN-SYRIA-CONFLICT-CHEMICAL-MEETING

USAS FN AMBASSADØR: Nikki Haley viser bilder av offer for kjemisk krigføring i Syria i FNs sikkerhetsråd.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

– FN ikke en venn av USA.

I valgkampen sa Trump at FN verken var en venn av USA eller av demokratiet. Ifølge hans sikkerhetsrådgiver Henry McMaster ønsker Trump å fokusere på hvordan FN bør endres.

– Noen medlemmer forsøker å infiltrere og motarbeide organer inne i FN. Presidenten vil legge vekt på at FN ikke kan være effektiv med mindre byråkratiet blir reformert og etterretteligheten styrket, sa sikkerhetsrådgiver HR Mc Master til ABC News i går.

Vikarierende motiver?

– Jeg synes det positivt at Trump setter FN på dagsorden, og jeg er spent på hva han vi si i dag. Vi ønsker jo også FN-reformer, men de må styrke organisasjonen, sier utenriksminister Børge Brende som deltar på møtet om FN-reform i dag.

Han legger til at Trump kanskje har helt andre motiver enn FN for å ønske å tilbringe uka i hjembyen sin.

– Nå er jo også Trump glad i New York. Dette er vet et sted han føler seg hjemme.

TOPSHOT-FRANCE-US-POLITICS-DIPLOMACY

TRUMP BLIR I NEW YORK NOEN EKSTRA DAGER: Den franske presidenten Emmanuel Macron inviterte Trump og frue til middag i Eiffeltårnet i juli. Kanskje vil Trump gjengjelde gjestfriheten når Macron kommer til New York.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Trump-rådgiver for Parisavtalen

I helga ble det stor ståhei da Wall Street Journal meldte at USA likevel ikke ville trekke seg ut av FNs klimaavtale slik Trump kunngjorde i juni.

Det hvite hus avviste at dette stemte, men avisen følger i dag opp med en artikkel om klimadebatten innad i administrasjonen, Også andre amerikanske medier skriver om et stemningsskifte i administrasjonen når det gjelder beslutningen om Parisavtalen.

I dag skal Trumps økonomiske sjefrådgiver Gary Cohn diskutere USAs reviderte utslippsmål på et frokostmøte i FN.

– Snakk om Parisavtalen, ikke Trump

Ulvedebatt i Stortinget.

KLIMAFORSINKET: Vi er blitt forsinket av Trump og USA, og nå er det bare et år igjen før regelverket i avtalen skal på plass, sier Helgesen

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Cohn er en av Trump-rådgiverne som har vært kritisk til beslutningen om å trekke USA ut av avtalen Trump mener tar knekken på for mange amerikanske arbeidsplasser.

Klimaminister Vidar Helgesen tror USA merker at andre land har samlet seg om Paris avtalen ikke minst etter at USA trakk seg ut.

– Alle er nå samlet om at vi må slutte å snakke om Trump og i stedet snakke om Parisavtalen. Vi er blitt forsinket av Trump og USA, og nå er det bare et år igjen før regelverket i avtalen skal på plass, sier Helgesen.

– Kina, EU, India og andre viktige land har gjorde klart at de går videre selv om USA trekker seg ut, Det merker USA, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt