Hopp til innhold

FN: Siste sjanse for Suu Kyi

FN ber Aung San Suu Kyi om å stanse militæroffensiven som har drevet hundretusener av rohingya-muslimer på flukt.

Flyktninger fra Myanmar

Flyktninger fra Myanmar utenfor Teknaf i Bangladesh.

Foto: K M Asad / AFP

– Hun har en siste sjanse. Med mindre hun får snudd situasjonen nå, tror jeg tragedien vil bli fullstendig grusom. Da kan jeg dessverre ikke se hvordan den skal kunne snu i fremtiden, sier FNs generalsekretær Antonio Guterres til BBC.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi har fått kritikk for å ikke gripe inn.

Foto: Aung Shine Oo / AP
Antonio Guterres

FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Foto: Khalil Senosi / AP

Nesten en halv million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten har flyktet fra Myanmar til Bangladesh som følge av en militæroffensiv i delstaten Rakhine.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein mener at militærets framferd i de rohingya-bebodde områdene framstår som et forsøk på å tømme landet for rohingyaer, og kaller situasjonen «et skoleeksempel på etnisk rensing».

Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi har fått mye kritikk for å ikke gripe inn, og Guterres mener fredsprisvinneren bør sette ned foten når hun taler til nasjonen tirsdag neste uke.

– Dette er ikke et perfekt demokrati, militæret har fortsatt overtaket. Det er en komplisert situasjon. Det er press fra militærets side, men jeg vil forvente at landets leder skal kunne stanse og snu situasjonen, sier Guterres.

Brann i Rakhine

Flere landsbyer er brent ned i delstaten Rakhine i Myanmar.

Foto: Str / AFP

Brenner ned landsbyer

Hæren hevder militæroffensiven er et svar på flere voldelige angrep fra militante opprørere i området, og nekter for at sivile er målet.

Flyktninger forteller imidlertid om drap, voldtekter og hele landsbyer som brennes ned. Satellittbilder har vist minst 80 store branner i Rakhine, men myndighetene hevder det er innbyggerne selv som ødelagt hjemmene sine.

Bangladesh har nå innført flere begrensninger for flyktningene fra Myanmar. De får blant annet ikke lov til å forlate landsbyene de er plassert i, og det er blitt ulovlig å frakte dem noe sted.

Myndighetene frykter at flyktningene skal forsvinne, og vil bygge tilfluktsleire for 400.000 personer.

Redd Barna: – Kaotisk situasjon

Ifølge FN er det 240.000 barn blant flyktningene. Mange av dem er syke.

Gry Ballestad

Gry Ballestad, humanitær leder i Redd Barna Norge.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Gry Ballestad, som er humanitær leder i Redd Barna Norge, sier til NRK at antall rohingyaer i Bangladesh snart er doblet.

– Ved utgangen av året vil det være over en million, 600.000 av dem barn. Mange av barna kommer alene. Over 1000 barn har ingen som passer på dem. De er selvfølgelig ekstremt sårbare, og har opplevd veldig dramatiske ting, sier Ballestad.

Ifølge Ballestad kommer det mellom 10.000 og 20.000 nye flyktninger hver dag, som tas imot av lokalbefolkningen i en av de fattigste delene av Bangladesh.

– Det er ingenting som tyder på at det blir redusert de nærmeste dagene. Det er mangel på mat og rent vann. Mange er i forkommen tilstand etter en dramatisk flukt. Det er en kaotisk situasjon, sier hun.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

SISTE NYTT

Siste nytt