Hopp til innhold

Venstrepopulist kan få flertallet til å glippe for Macron: – Et land i politisk krise

Lav valgdeltakelse og et ustabilt partilandskap får Frankrike-ekspert Franck Orban til å konkludere at landet gjennomgår en politisk krise. I dag er det parlamentsvalg.

France Elections Resurgent Left

Jean-Luc Mélenchon er leder for det venstreekstreme partiet Det ukuelige Frankrike. Nå har han store håp om å bli statsminister med valgalliansen Nupes (Nouvelle Union Populaire Écologiste et Sociale).

Foto: Francois Mori / AP

Det kan bli et historisk valg i Frankrike. President Macron kan miste flertallet sitt. Venstresiden står sammen for første gang på 25 år. Og en 18-åring kan bli valgt inn.

De første prognosene etter at valglokalene stengte klokken 20.00, viser at partiet til president Emmanuel Macron kan miste flertallet.

Partiet ligger an til å få mellom 255 og 295 plasser i nasjonalforsamlingen. Det viser de første prognosene etter første runde av valget til nasjonalforsamlingen.

Det er 577 plasser i nasjonalforsamlingen og kreves dermed 289 plasser for å få flertall.

Jean-Luc Mélenchon nye venstresideallianse ligger an til å få mellom 150 og 220 plasser, ifølge prognosene.

Prognoser gir presidentens leir mellom 25,2 og 25,6 prosent av stemmene, mens Mélenchons allianse kan få mellom 25,2 og 26,1 prosent av stemmene. Valgsystemet gjør at Macrons leir likevel ligger an til å få langt flere mandater enn venstresiden etter andre og avgjørende valgomgang.

Andre runde er søndag 19. juni.

Kun 47,2 prosent av franskmenn har stemt. 72 prosent tok turen da de valgte inn Macron som president i april.

Marine Le Pen stemmer

Leder for det høyreekstreme partiet Nasjonal samling, Marine Le Pen, avlegger sin stemme i velgerbastionen hennes Hénin-Beaumont.

Foto: DENIS CHARLET / AFP

– Mye som tyder på at dette er et land i politisk krise

Ifølge Frankrike-ekspert Franck Orban er det to ting man må følge med på ved dette valget:

Franck Orban

Franck Orban er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, der han forsker på fransk og europeisk politikk. Han er selv fransk, og er programleder i podkasten «Frankrike forklart».

Foto: Philippe Bédos Ulvin / NRK

– For det første kan vi få bekreftet at fransk politikk er delt i tre fløyer: en radikal fløy på venstresiden, en radikal fløy på høyresiden, og en sentrumsmoderat fløy.

Slik kan setene i nasjonalforsamlingen bli fordelt etter valget i år:

Og slik så det ut i 2017:

– For det andre vil det bli avgjort om Macron får fem år med frie tøyler for å utføre sin politikk, eller om han vil bli begrenset av en sterk opposisjon, sier Orban.

Han mener den lave valgdeltakelsen og manglende engasjementet fra de unge sier mye om den politiske situasjonen i Frankrike.

– Det er mye som tyder på at dette er et land i politisk krise, når tre firedeler av de unge sier de ikke har tenkt til å stemme. De føler seg ikke representert, og tror at de vil ha et dårligere liv enn foreldrene sine. Det er et demokratisk problem, sier Orban.

Raphaelle Rosa pugger til eksamen og driver valgkamp i Frankrike

Raphaelle Rosa (18) er den yngste kandidaten til parlamentsvalget i Frankrike.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

Pugger til eksamen og driver valgkamp

På høyresiden har det tradisjonelt største partiet, Republikanerne (LR), ikke gjort det så godt de siste årene. Presidentkandidaten deres, Valérie Pécresse, fikk i år kun 4,78 prosent av stemmene.

De får sterk konkurranse fra Marine Le Pens høyreekstreme «Nasjonal samling» (RN).

Republikanerne trenger altså å tenke nytt. Kanskje derfor stiller de med den yngste kandidaten til valget.

Raphaelle Rosa driver valgkamp

Raphaelle driver valgkamp i den 8. valgkretsen i Moselle i Frankrike. Rosa sier til Le Figaro at hun deler tiden sin «90 prosent valgkamp, 10 prosent pugging.»

Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

18 år gamle Raphaelle Rosa driver valgkamp fra familiehjemmet i Yutz, nordøst i Frankrike. Samtidig som hun pugger til artium.

Orban mener dette reflekterer de markante endringene i fransk politikk:

– At Republikanerne stiller med en 18-åring kan skyldes at de rett og slett ikke fant noen andre. Det er 2000 færre kandidater ved dette parlamentsvalget enn forrige gang.

Jordskjelv på venstresiden

Til venstre har Sosialistpartiet lenge blitt beskrevet som dødt. Presidentkandidaten deres, Anne Hidalgo, fikk bare 1,75 prosent av stemmene.

Nå har de lagt seg under vingen til venstreradikale Jean-Luc Mélenchons valgallianse Nupes (Nouvelle Union Populaire Écologiste et Sociale).

France Elections

En kvinne går forbi en valgkamp-plakat for venstrealliansen Nupes der det står: «Mélenchon statsminister».

Foto: Bob Edme / AP

Det har også kommunistpartiet, miljøpartiet, og alle de andre store partiene på venstresiden. Mélenchon lyktes dermed der ingen hadde lyktes på 25 år, og sikter seg til og med inn på statsministerplassen.

Franck Orban tror det er lurt.

– På grunn av måten fransk politikk fungerer, med et to-runders system, kommer ikke venstresiden til å få flertall, og Mélenchon blir ikke statsminister. Men ved å spille på det har han kapret andreplassen i fransk politikk fra Marine Le Pen, og mobilisert velgerne til å få frem en sterk opposisjon på venstresiden, analyserer forskeren.

Macron parlamentsvalg

President Emmanuel Macron står sammen med sin kone Brigitte utenfor valglokalene i feriebyen Le Touquet i Nord-Frankrike.

Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Macron kan miste flertall

Sentrumsorienterte Emmanuel Macron kan også bli den første presidenten som mister flertallet i nasjonalforsamlingen etter at president- og parlamentsvalg ble synkronisert i 2002.

I 2017 fikk regjeringspartiene, hvorav Macrons LREM, et klart flertall. Den siste prognosen gir dem 255 til 295 seter – altså lave sjanser til å havne over de nødvendige 289.

Innspurten til parlamentsvalget har vært preget av skandaler og en inntil nylig fraværende Macron.

Les også Mesterliga-kaos har blitt til hodepine for Macron – irettesatte minister

Champions League Final - Liverpool v Real Madrid

For Orban er det uklart hva Macron kommer til å gjøre etter parlamentsvalget.

– Når det gjelder politikk, så vet man ganske lite. Det eneste Macron har snakket om er å heve pensjonsalderen til 65 år. Det er stor motstand mot det, forklarer Orban, som selv allerede har vært og stemt.

SISTE NYTT

Siste nytt