Hopp til innhold

Vatikan-topp kjent skyldig i overgrep

Kardinal George Pell risikerer 50 års fengsel for seksuelle overgrep mot to korgutter i Australia for 22 år siden. Pell har vært pavens finansminister.

George Pell på vei ut av retten i Melbourne tirsdag

SKYLDIG I OVERGREP: Kardinal George Pell er den høyest plasserte geistlige som er kjent skyldig i seksuelle overgrep i den katolske kirken. Han har i en årrekke vært pavens høyre hånd. Her er han fotografert på vei ut fra retten i Melbourne tirsdag.

Foto: David Crosling / AP

Pell var en av pave Frans' nærmeste rådgivere og er den mest høytstående geistlige som er anklaget og dømt for overgrep.

Han var leder for Vatikanets finansdepartement fra opprettelsen i 2014, men fikk permisjon fra det vervet i juni 2017.

Han gikk av dagen etter at han ble funnet skyldig i overgrep.

Sier han vil anke

Dommen mot den 77 år gamle kardinalen falt i en domstol i den australske delstaten Victoria 11. desember, etter at juryen brukte to dager på å komme fram til en enstemmig kjennelse.

Kardinal George Pell forlater retten i Melbourne 22 februar 2019

Kardinal George Pell risikerer å sitte fengslet i mange år for det som skjedde i 1996.

Foto: Andy Brownbill / AP

Kjennelsen har vært unntatt offentlighet, men ble frigitt tirsdag. Strafferammen i saken er fengsel i 50 år, og onsdag starter en rettsrunde om straffeutmålingen.

Pell har sagt at han vil anke dommen.

Knep korgutter som stjal altervin

Pell var erkebiskop i Melbourne da overgrepene han er dømt for fant sted. Overgrepene skjedde i sakristiet i St. Patricks katedral i den australske storbyen.

Juryen fant Pell skyldig i overgrep mot to korgutter i 1996, begått etter at han tok dem på fersken da de drakk av altervinen. Guttene var den gangen 12 og 13 år gamle.

Hør podkasten:

Kardinalen har benektet alle anklagene mot ham.

I en rettssak i september klarte ikke juryen å komme fram til en kjennelse, men tre måneder senere ble den høyt betrodde katolske kirkelederen altså kjent skyldig.

SISTE NYTT

Siste nytt