Varsler millioner i gatene på «Vredens fredag»

Det muslimske brorskapet oppfordrer sine tilhengere til å gå ut i gatene og demonstrere mot militærkuppet og onsdagens massakre.

Morsi-tilhengere

Morsi-tilhengere kastet stein mot politiet ved Rabaa al-Adawiya-moskeen onsdag. Ï dag fryktes nye sammenstøt i Kairo og andre egyptiske byer.

Foto: Asmaa Waguih / Reuters

– Til tross for smerten og sorgen over tapet av våre martyrer, den siste forbrytelsen til kuppmakerne har økt vår besluttsomhet om å bli kvitt dem, sier Det muslimske brorskapet.

Brorskapet ber sine tilhengere demonstrere etter at fredagsbønnen er over og oppfordringene til tilhengerne er presise:

– Demonstrasjonstoget for å protestere mot kuppet vil forlate alle Kairos moskeer og gå i retning av Ramses-plassen etter fredagsbønnen, skriver en av Brorskapets talsmenn Gehad El-Haddad, på sin Twitter-side.

Ettermiddagen etter fredagsbønnen har vært den store dagen for demonstrasjoner i muslimske land under det som er blitt kalt «den arabiske våren».

Demonstrerer over hele Egypt

Laila Moussa, som er talskvinne for Anti-kupp-alliansen av islamistiske grupper, sier at tilsvarende protester er planlagt over hele Egypt.

Hun sier også at Morsi-tilhengere, blant annet minst to tidligere parlamentsmedlemmer, ble arrestert i morgentimene i dag i forkant av de planlagte demonstrasjonene.

Så langt er det ikke klart hvor mange som ble drept i onsdagens massakre. De siste offisielle tallene er på 638 døde og nesten 4000 sårede, mens brorskapet opererer med langt høyere tall.

Samme navn som under Mubarak-opprøret

Ved å oppfordre til en «Vredens fredag» bruker brorskapet det samme navnet som ble brukt om den mest blodige dagen under opprøret mot daværende president Hosni Mubarak for to og et halvt år siden, skriver Independent.

28. januar 2011 var dagen som markerte demonstrantenes seier over politiet, som ble tvunget på retrett.

Den gangen gikk hæren inn og stoppet, i hvert fall delvis, blodsutgytelsen, mens det nå er hæren som står mot demonstrantene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soldater ved Rabaa al-Adawiya-moskeen

Soldater i ferd med å rydde bort restene av protestleiren ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Foto: Stringer / Reuters

Truer med å skyte med skarpt

Myndighetene har svart på oppfordringene fra brorskapet med å si at det vil bli skutt med skarpt dersom demonstranter angriper offentlige bygninger.

Samtidig har koalisjonen som kaller seg Den nasjonale redningsfronten, bestående av liberale og folk på venstresiden, tatt til orde for en motdemonstrasjon.

De ber egyptere protestere i dag mot det de kaller «åpenbare terrorhandlinger» fra Det muslimske brorskapet.

SISTE NYTT

Siste nytt