Hopp til innhold

Varsler flere angrep mot Kabul – UD oppfordrer norske borgere om å forlate Afghanistan

Taliban sier de sto bak gårsdagens angrep mot boligen til den afghanske forsvarsministeren i Kabul. En talsmann for gruppen varsler nye angrep. Nå ber UD norske borgere om å forlate landet.

En soldat fra den afghanske hæren holder vakt i området som ble rammet av en bilbombe tirsdag. Taliban varsler flere angrep mot Kabul.

ANGREP I KABUL: En soldat fra den afghanske hæren holder vakt i området som ble rammet av en bilbombe tirsdag. Taliban varsler flere angrep mot Kabul.

Foto: STRINGER / Reuters

Taliban bekrefter at det var de som sto bak angrepet i Kabul tirsdag.

Fire Taliban-krigere ble overmannet og drept. Det forteller kilder i det afghanske innenriksdepartementet.

Totalt skal åtte ha mistet livet under angrepet. Det er meldt om flere sårede.

Ifølge Talibans talsmann Zabiullah Mujahid var angrepet en hevnaksjon. Det skal være et svar på handlinger regjeringsstyrkene har utført.

Varsler nye angrep

Mujahid forteller at det planlegges flere angrep. Målet er sentrale politikere og ledere i den afghanske statsadministrasjonen.

Angrepet i hovedstaden skjer samtidig som Taliban tar over områder flere steder Afghanistan.

Gruppen hevder de kontrollerer store deler av landet. Det har skjedd samtidig som USA og Nato trekker sine styrker ut.

Opprørerne har også beleiret flere provinshovedsteder. De har også rykket stadig nærmere Kabul.

Afghanske regjeringssoldater i Herat-provinsen. Et pågår nå kamper mellom Taliban og regjeringsstyrker flere steder i Afghanistan.

PÅ VIKENDES FRONT: Afghanske regjeringssoldater i Herat-provinsen. Det pågår nå kamper mellom Taliban og regjeringsstyrker flere steder i Afghanistan.

Foto: HOSHANG HASHIMI / AFP

TV 2: UD ber norske borgere forlate landet

Ifølge TV 2 oppfordrer Utenriksdepartementet alle norske borgere i Afghanistan til å forlate landet.

– Vi har allerede et reiseråd til Afghanistan som er veldig tydelig: At vi fraråder alle reiser til Afghanistan. I dag kommer Utenriksdepartementet til å forsterke det rådet, sånn at vi også oppfordrer norske borgere i Afghanistan til å forlate landet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til TV 2.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

Utenriksministeren sier at Talibans fremmarsj i landet ikke kommer som en overraskelse.

– Vi har vært klar over at denne situasjonen kunne oppstå, men den har nok skjedd raskere og i større omfang enn det vi forventet. Det er en dramatisk situasjon, fordi mange drives på flukt, både internt i Afghanistan og over landegrenser, sier Søreide til kanalen.

Norsk feltsykehus blir værende

UD henter imidlertid ikke hjem personell, og det gjør heller ikke Forsvaret.

– Reiserådene er beregnet på reisende og gjelder ikke en militær misjon, sier major Elisabeth Eikeland, talsperson ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, til NTB.

Alle norske kampstyrker har allerede forlatt landet i forbindelse med Natos tilbaketrekking, men et norsk feltsykehus på flyplassen i Kabul er videreført ut 2021.

Feltsykehuset beskrives av Forsvaret som viktig for de gjenværende Nato-styrkene og afghanske sikkerhetsstyrker. Forsvarssjefen har tidligere sagt at personellet der blir blant de aller siste til å forlate Afghanistan

Brukte bilbombe

Angrepet på ministerboligen skjedde sent tirsdag kveld lokal tid. Angriperne utløste først en kraftig bilbombe og tok seg deretter inn i huset. Boligen ligger i det velstående Sherpur-nabolaget.

Området er kjent som den grønne sonen. Det er godt sikret og huser flere ambassader.

Afghanistans fungerende forsvarsminister Bismillah Khan Mohammadi befant seg ikke i boligen under angrepet. Familiemedlemmer skal ha blitt evakuert.

Afghanistans fungerende forsvarsminister Bismillah Khan Mohammadi. Her er han avbildet sammen med den amerikanske generalen Austin Miller. Bildet ble tatt 12. juli inder en seremoni i Kabul.

MILITÆRE TOPPER: Afghanistans fungerende forsvarsminister Bismillah Khan Mohammadi. Her er han avbildet sammen med den amerikanske generalen Austin Miller. Bildet ble tatt 12. juli under en seremoni i Kabul.

Foto: PHIL STEWART / Reuters

I en video utgitt av forsvarsdepartementet opplyste Mohammadi at flere av vaktene hans ble såret. Han omtalte aksjonen som et selvmordsangrep.

– Jeg kan forsikre mine kjære landsmenn om at slike angrep ikke påvirker min vilje til å forsvare mine landsmenn og landet mitt, sa han i videoen.

Etter angrepet trakk flere hundre afghanere ut i Kabuls gater. De markerte støtte til landets myndigheter og sikkerhetsstyrkene. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Dette bildet er tatt fra en video og skal vise afghanere som går i Kabuls gater etter bilbombeangrepet. De skal ha ropt slagord mot Taliban og gitt støtte til landets myndigheter.

FRUSTRASJON I GATENE: Dette bildet er tatt fra en video og skal vise afghanere som går i Kabuls gater etter bilbombeangrepet. De skal ha ropt slagord mot Taliban og gitt støtte til landets myndigheter.

Foto: AFPTV TEAMS / AFP

Forsvarsanlegg angrepet

Timer etter angrepet på forsvarsministerens bolig gikk det av en eksplosjon nær et forsvarsanlegg i Kabul. To sivile og en sikkerhetsoffiser ble såret. Det opplyser afghansk politi.

Ingen opprørsgruppe har foreløpig bekreftet at de står bak dette angrepet.

LES OGSÅ: Døde de norske soldatene i Afghanistan forgjeves?

LES OGSÅ: Forbereder seg på flyktningstrøm fra Afghanistan

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg skal til Tyrkia for å diskutere svensk Nato-søknad med Erdogan

Ukrainas fremtid vil bli diskutert når Natos utenriksministre møtes i Oslo i dag. Men også Sverige blir et viktig tema. – Det er i Natos interesse å få Sverige inn så raskt som mulig, sier Jens Stoltenberg.