Hopp til innhold

Tørke i Spania: Gratis drink hvis du dropper hotellrom-vasken

Ekstremtørken i Catalonia betyr at både lokale og turister må bidra for å spare på det livsviktige vannet.

Tørke i Spania

EKSTREMTØRKE: Gjestene på Hotel Barcarola kan nyte gratis vin og drinker hvis de bidrar til å holde vannforbruket nede.

Foto: Hotel Barcarola

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det varmeste året i historien har nå blitt etterfulgt av den varmeste januar måneden noensinne, ifølge EUs overvåkingstjeneste for klimaendringer Copernicus.

I innlandsbyen Chelva, øst i Spania, ble det målt 29,6 grader i slutten av januar.

Og for tre uker siden erklærte myndighetene i Catalonia tørkekrise.

– Det er veldig varmt for å være denne tiden på året, og fordi det ikke regner er det også veldig tørt, sier Ylonka van Veenendaal, som driver et hotell langs kysten like utenfor Barcelona.

Tørken i Catalonia startet allerede i 2021, og ingenting tyder på at trenden vil snu med det første.

I tillegg til at klimaendringene gjør temperaturene stadig varmere, bidro det naturlige fenomenet El Niño til at 2023 ble et rekordvarmt år i verden.

I Catalonia har den ekstreme varmen og tørken før til en rekke vannbesparende tiltak.

Dyrebart vann

Turisme er selve hjørnesteinen i den katalanske økonomien, og sektoren er bekymret for effektene tørken vil ha denne sommeren.

Yolanka van Veenendaal

Daglig leder Ylonka van Veendendal sier det er viktig at gjestene forstår at de kan hjelpe til for å begrense vannforbruket.

Foto: Hotel Barcarola

Hotel Barcarola i Sant Feliu de Guíxols, som ligger en times kjøretur fra Barcelona, har investert i flere tiltak for å redusere vannforbruket.

– Vi har byttet ut kraner for å minimere vannforbruket, installert et reservoar som lar oss regulere vanntrykket og byttet fra fersk- til saltvann i svømmebassenget, sier daglig leder van Veenendaal.

Hotellet har også installert et deksel over bassenget for å hindre vannfordamping under høye temperaturer.

De tilbyr til og med gjestene en gratis drink i hotellbaren for hver dag de velger å ikke vaske rommet.

– Jeg vil at turistene skal forstå at de hjelper til, derfor får de noe tilbake, forklarer van Veenendaal.

Ekstrem tørke i Spania

Et av tiltakene for å begrense vannforbruket er å tilby gjestene ved hotellet kuponger som de kan bytte inn mot drinker hvis de dropper vask av hotellrommet.

Foto: Hotel Barcarola

Vil du helst ha gratis drink eller vask av hotellrommet?

Turister velkomne

Selv om ingenting tyder på at turistene uteblir tross den ekstreme tørken, frykter van Veenendaal at hvis de ikke kan gi turistene servicen de tilbyr, så vil ikke turistene komme til Catalonia mer.

NRK har snakket med reisebyråene Ving og Apollo som sier at det er ingen trender i salget for sommersesongen som tyder på at hetebølgene påvirker reiselysten negativt i år.

Men begge rapporter at i år har flere bestilt ferieturer om våren og høsten.

– Dette kan naturligvis ha noe med temperaturene å gjøre, men prisbildet spiller nok også inn her, forklarer Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo.

 Strandliv i Spania i januar

Strandliv i Barcelona i januar. Varmen fortsetter inn i februar.

Foto: AP

Den katalanske utenriksministeren sier til NRK at turistene «alltid er gledelig velkomne», men at også de må bidra til å holde vannforbruket nede.

– En viktig jobb er å forklare turstiene at vi har vann, men samtidig be de om å være bevisste og å handle ansvarsfullt når det gjelder vannforbruk, sier Meritxell Serret.

Påvirker hetebølger og tørke dine ferieplaner?

Kritisk lave vannmagasin

I løpet av de siste tre årene har fyllingsgraden i vannmagasinene som skal forsyne regionen med vann falt til kun 16 prosent.

Ekstrem tørke i Spania

Sau-reservoaret som ligger nord for Barcelona er blant de viktigste vannkildene til storbyområdet. Vannstanden er nå under 4,06 prosent etter tre år med tørke.

Foto: AFP

Vi har nå hatt 40 måneder hvor det har vært en nedgang i nedbørsmengden, så alle reservoarene og lagrene våres med vann er kritisk lave, sier Serret til NRK.

Krisetilstanden innebærer at myndighetene strammer inn på det daglige vannforbruket for de 6 millionene som bor i området. Når det gjelder husholdningsforbruk anbefales det å ligge på rundt 90 liter per innbygger per dag.

Til sammenligning bruker en person i Norge i gjennomsnitt 160 liter vann hver dag.

Folks engasjement er fantastisk, og i Barcelona har vi det laveste vannforbruket i nesten hele Europa, sier Serret.

Meritxell Serret

Catalonias utenriksminister er imponert over folks engasjement under den ekstreme tørken som har rammet regionen.

I tillegg blir det forbudt å fylle svømmebassenger, og offentlige parker kan bare vannes med grunnvann.

Serret forklarer at selv med dagens akutte tiltak, så har myndighetene jobbet med en langsiktig plan siden tørken startet i 2021.

I løpet av de siste tre årene har vi økt investeringene slik at vi kan klare å produsere mer vann på vannavsaltingsanleggene og vanngjenvinnings- og gjenbruksanleggene. I tillegg jobber vi med å tette vannrør for lekkasjer.

Hun påpeker at det som «kanskje er like viktig som alle disse tiltakene», er myndighetenes kapasitet til å planlegge og være forberedt når det oppstår krisescenarioer.

Vi må tenke langsiktig, men samtidig handle underveis, sier Serret.

Les også Spania går tomt for vann – bøndene gir opp årets avling

Sierra Boyera-reservoaret i Belmez i Sør-Spania har nå en fyllingsgrad på 0,01 prosent.

Landbruket hardest rammet

Tiltakene rammer spesielt landbruks- og industrisektoren hardt.

Mens industrien må kutte vannforbruket med 25 prosent, har landbruket måtte redusere vanningen av avlingene sine med hele 80 prosent.

De enorme kuttene innenfor landbruket betyr at også produksjonen blir rammet. Det har resultert i store protester fra bøndene, som de siste par ukene har demonstrert og blokkert flere veier i og rundt Barcelona.

Bønder demonstrerer i Barcelona

2000 traktorer blokkerte gatene i Barcelona siste uke i en demonstrasjon mot de strenge vannrestriksjonene landbruket har blitt pålagt.

Foto: AFP

Tiltakene og restriksjonene er til for at vi skal klare å tilpasse oss denne nye hverdagen hvor vannmangel har blitt den nye normalen. Men de sørger også for en hel del usikkerhet, spesielt for landbruket og bøndene, forklarer Serret.

De massive demonstrasjonene førte sist uke til at myndighetene og bøndene ble enige om en spesiell plan som vil gjøre noen vannrestriksjoner mer fleksible.

I tillegg har myndighetene lovet å kompensere bøndene opptil 80 prosent av tapene på grunn av tørkerestriksjonene, og har garantert tilgang til vann for storfebønder.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nye sammenstøt ved universitet i Los Angeles

Et døgn etter masseslagsmålene ved UCLA, har politiet rykket inn for å fjerne demonstrantene.