Hopp til innhold

Vanunus kjæreste tar ordet

Mordechai Vanunus norske kjæreste skriver nå brev til norske politikere i håp om at Vanunu slippes fri.

Video nsps_upload_2009_12_30_19_3_43_2502.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kristin Joachimsen var grunnen til at den tidligere israelske atomteknikeren ble arrestert mandag, nå henvender hun seg til Raymond Johannsen, Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken for at restriksjonene mot sin kjære skal opphøre.

– Støre støtter brudd på menneskerettighetene

– Jeg synes det er problematisk at utenriksminister Støre forsvarer Israels rett til å bryte grunnleggende menneskerettigheter, sier Joachimsen til NRK. Og peker på at Vanunu verken kan snakke med utenlandske statsborgere eller forlate landet.

Få minutter etter at de to møttes i lobbyen på Hotel Ambassador i Øst-Jerusalem ble begge arrestert og forhørt av Israelsk politi mandag.

– Det var ikke et spesielt tøft avhør for min del, det kan sammenlignes mer med et innreiseintervju på en flyplass, sier Joachimsen, men hun er sikker på at politiet hadde fulgt godt med på kjærestens bevegelser før de to møttes.

– Det var helt tydelig at de ventet på ham, sier Joachimsen, og hun er ikke bekymret for sin egen sikkerhet eller arbeidsforhold i Israel.

Mordechai Vanunu ( i midten) blir passa på av to fangevaktarar før rettshøyringa i Jerusalem.

Mordechai Vanunu ( i midten) blir passa på av to fangevaktarar før rettshøyringa i Jerusalem den 29. desember.

Foto: Dan Balilty / Scanpix/AP

– Jeg tenker ikke til min egen arbeidssituasjon i Israel nå. Det viktigske for meg er at han kommer ut ikke at jeg ikke slipper inn, sier Joachimsen som er religionsforsker ved universitetet i Tromsø.

Sammenligner ham med Quisling

Vanunu ble i 1988 dømt til 18 års fengsel for å ha røpet israelske statshemmeligheter. Og har siden han kom ut av israelsk fengsel i 2004 hatt strenge restriksjoner på reise og hvem han kan omgås. Dette forsvarer Ministerråd Aviad Ivri ved Israels ambassade i Norge.

– Vanunu har brutt en av to restriksjoner som han er ilagt, fordi han fortsatt anses som en trussel mot staten Israel, sier Ivri til NRK.

Vanunus situasjon har av flere av hans forkjempere blitt sammenlignet med den burmesiske frihetsforkjemperen Aung San Suu Kyis husarrest Rangoon og den sovjetiske hydrogenbombens far, Andrej Sakharov, forvisning til Gorkji i 1980. Det er andre Ivri vil sammenligne ham med.

– Jeg vil ikke sammenligne Vanunu med disse to storhetene. Han er en forræder, og en slags Quisling, sier Ivri.

Mener Støre må på banen

Om ikke det norske politiske etablissementet ønsker å omfavne den tidligere atomteknikeren, så er ikke norske ungdomspolitikere vond å be.

– Den norske regjeringa må protestere mot at Vanunu nok en gang blir fengsla, og mot forholdene israelske myndigheter tvinger han til å leve under, sier AUF-leder Martin Henriksen, som også kritiserer utenriksminister Jonas Gahr Støre sitt departement.

– Vanunu er riktig nok israelsk statsborger, men det behøves internasjonalt press og oppmerksomhet for at behandlinga av han skal bli bedre. Vilkårene israelske myndigheter setter til Vanunu er absurde.

– Det er uhørt hvordan Israel behandler flere av sine opposisjonelle, og dette gjelder ikke bare Vanunu, men også flere palestinere som sitter fengslet i Israel, sier leder i SU, Mali Steiro Tronsmo til NRK, som også mener Gahr Støre må engasjere seg.

– Gahr Støre må sterkere på banen og løfte dette opp på øverste politiske nivå. For det denne høsten har vist er at Isreal gang på gang kan arrestere opposisjonelle og komme unna md det, sier Tronsmo, som er sikker på at hennes eget moderparti jobber hardt for å påvirke utenriksministeren til å gjøre nettopp dette.

SISTE NYTT

Siste nytt