Hopp til innhold

- Handler om menneskerettigheter

Stavanger SU har bedt Mordechai Vanunu komme til byen. Universitetet støtter invitasjonen.

Mordechai Vanunu

Senest i desember ble situasjonen til Mordechai Vanunu aktuell. Da ble han arrestert fordi han er kjæreste med en norsk kvinne.

Foto: HAIM ZACH / AP

- Jeg har sendt ham en epost. Men han har ikke lov til å kommunisere med utlendiger. Og det er jo jeg, sier Eirik Faret Sakariassen.

Han er leder av SU i Stavanger, og har tatt initiativet til å invitere den mye omtalte Mordechai Vanunu til byen. Ledelsen ved Universitetet i Stavanger (UiS) henger seg på ved å legge til at de kommer til å invitere Vanunu offisielt dersom han faktisk kommer til landet.

Vanunu (se faktaboks) har flere ganger blitt invitert til Norge, og en rekke grupper og miljøer jobber for hans frihet.

- Må presse Israel

Senest i desember var situasjonen hans nok en gang aktuell i mediene. Da ble han arrestert fordi han er kjæreste med en norsk kvinne - til tross for at han ikke får lov til å ha kontakt med utlendinger.

LES OGSÅ: Vanunus kjæreste tar ordet
LES OGSÅ: - Vanunu må setjast fri straks

Sakariassen mener det er større sjans for at Vanunu får reise ut av Israel, jo flere som inviterer ham.

- Jeg tror det har mye å si at flere legger press. Når det er så mange som gir tydelig beskjed om at han skal slippe fri, så må Norge legge mer press på Israel, sier han.

Jarle Aarbakke

Jarle AArbakke.

Foto: NRK

Ble æresdoktor

- Nå håper vi bare at vi blir hørt i Arbeiderpartiets korridorer, og dermed av Jonas Gahr Støre, legger han til.

Vanunu ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø (UiT) i 2000. Siden da har han hatt stående invitasjon til å komme til universitetet, sier rektor Jarle Aarbakke.

- I fjor sendte vi ham et nytt brev med en fornyet invitasjon. Vi har tilbudt ham en talerstol, og ønsker at han skal besøke fredssenteret vårt, sier Aarbakke.

- Handler om menneskerettigheter

Rektoren sier han har også har skrevet til norske myndigheter.

LES OGSÅ: - Ikke aktuelt å gi asyl til Vanunu

- To utenriksministre - både den forrige og den nåværende. Det holdes kontinuerlig oppmerksomhet rundt denne saken. Israel kunne ha latt mannen reise ut, og sluppet å være det ubehagelige søkelyset. Men utviklingen er ikke særlig positiv. Tiden går, sier Aarbakke, som likevel ikke mener det er helt fånyttes med flere invitasjoner fra Norge.

- Vi synes det er flott. Dette er ikke en sak som handler om oss, det handler om personen Vanunu, om rettssikkerhet og om menneskerettigheter.