Hopp til innhold

Valgmennene velger Trump i dag

WASHINGTON DC (NRK): For å hindre Trump i å bli valgt, må 37 av de 306 valgmennene fra delstater der Trump vant, stemme mot ham. Trass i voldsomt press, kommer det neppe til å skje.

Donald Trump

EN OVERRASKELSE: Donald Trump overrasket alle, også seg selv, da han vant presidentvalget 8. november. Det var velgere i stater som i flere årtier har gått til demokratene som sikret ham seieren.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Til nå har bare én av de 306 valgmennene fra stater som Donald Trump vant sagt at han vil stemme mot Trump, Christopher Suprun fra Texas. To andre republikanske Trump-motstandere har kunngjort at de overlater sine plasser til folk som støtter Trump. Men bak kulissene jobbes det intenst for å få flere til å skifte side eller stemme for andre republikanere. I dag møtes de i sine respektive delstatshovedsteder.

Langt fra én mann, én stemme

– Valgmannskollegiet er en overlevning fra en tid der føderasjonen la større vekt på delstatene, sa avtroppende president Barack Obama på sin pressekonferanse sist fredag.

US-POLITICS-OBAMA

Barack og Michelle Obama tar av fra Washington etter presidentens siste pressekonferanse før jul.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Aldri før har en kandidat tapt valget med en slik overvekt av stemmene som Hillary Clinton fikk, over 2,8 millioner stemmer ifølge Cook Political Report .

Hver delstat har like mange valgmenn som de har representanter i de to kamrene i Kongressen. Det innebærer at små stater er sterkt overrepresentert i forhold til folketallet. En stemme fra Wyoming teller for eksempel nær tre ganger mer enn en stemme fra California. De store byene og demokratene er taperne.

– Stem slik folket gjorde!

US-LAWRENCE-LESSIG-DISCUSSES-CAMPAIGN-FINANCE-AND-THE-2016-ELECT

Professor Lawrence Lessig er ekspert på den amerikanske konstitusjonen. Han mener at valgsystemet må endres slik at hver stemme teller mer likt.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Jusprofessor Lawrence Lessig fra Harvard University oppfordrer valgmennene til å stemme slik folk i deres hjemstater gjorde, det vil si å anvende prinsippet om forholdstall.

– Det står ikke noe sted i Grunnloven av vinneren tar alt, sier Lessig, som mener at hver stemme bør telle likt.

29 av de 50 delstatene har lover som pålegger valgmennene å gi sine stemmer til kandidaten som fikk flertall. Men straffen for å være «troløs» er enten ingen eller en ganske lav bot.

Lessig er overbevist om at Hillary Clinton ville vinne hvis valgmennene fulgte hans råd.

Republikanere under press

– Jeg fikk over 700 brev om ikke å stemme på Trump bare i dag, uttalte den republikanske valgmannen Michael Banerian fra Michigan til Fox News sist fredag.

I alt har han fått flere tusen henvendelser om å skifte side eller å stemme på en annen republikaner. Men den mannen de fleste nevner, guvernør Kasich i Ohio, har selv sagt at han ikke ønsker å være et alternativ for republikanske valgmenn.

OHIO-ABORTION/

Ohios guvernør John Kasich boikottet det republikanske landsmøtet i egen hjemstat i sommer. Han er kjent som en innbitt motstander av Trump, men ønsker likevel ikke å være samlende figur for den interne motstanden mot Trump i det republikanske partiet.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

Banerian står på sitt. Han kommer til å stemme for Trump.

Resultatet kommer i januar

Resultatet av stemmegivningen i delstatenes valgmannskollegier legges i omhyggelig forseglede konvolutter som sendes til presidenten i Senatet, det vil si visepresident Joe Biden og hans republikanske stedfortreder.

6. januar samles så begge kamrene i Kongressen og resultatene leses opp. Det er ingenting nå som tyder på at motstandere av Trump klarer å mobilisere de 37 «troløse» republikanerne som skal til.

Les også: Millardærer uten politisk erfaring, aktivister, erkekonservative og tre generaler

Les også: Trump må i retten i januar

.