Hopp til innhold
Urix forklarer

Millardærer uten politisk erfaring, aktivister, erkekonservative og tre generaler

Trump har nå plukket ut de viktigste han vil ha med på laget, og 20. januar får USA en ledelse som står svært langt til høyre. Her er hans hoff – dersom alle utnevnelsene går gjennom.

Med sitt valg av toppsjefen for Exxon Mobil, verdens største oljeselskap, som utenriksminister kronet Donald Trump de siste ukenes nominasjonsjag.

Det har foregått offentlighetens lys i mye større grad enn det som er vanlig.

Moderate Mitt Romney og til og med Kanye West, Al Gore og Bill Gates har møtt Trump og blitt fanget opp av kameraene i Trump Tower. Men de den nyvalgte presidenten har TILBUDT jobb står mye lenger til høyre.

Utenriksminister-nominerte Rex Tillerson er en konservativ forretningsmann med bred internasjonal næringslivserfaring, men ingen politisk erfaring.

Slik sett passer han godt inn i en av de tre kategorier mennesker Trumps ser ut til å ønske i sin administrasjon:

  • Ledere fra ulike bransjer som kan forhandle og røske opp i forhold både ute og hjemme.
  • Lojalister som har støttet ham i valgkampen og ikke er redde for en fight verken med folk i eget parti eller de ansatte i departementene de skal lede.
  • Konservative republikanske aktivister som i årevis har kjempet for sine fanesaker.

Her er en gjennomgang av dem han har valgt så langt:

Staben i Det hvite hus:

De som er utnevnt til poster i Det hvite hus trenger ingen godkjenning i Senatet.

Stabssjef Reince Priebus har ledet partiapparatet i det republikanske partiet og kommer fra Wisconsin, en av delstatene der Trump avgjorde valget. Han var en loyalist i valgkampen, og har stått last og brast med Trump etterpå, også i striden om CIAs beskyldninger om russisk overvåkning.

Med seg i Det hvite hus får han sjefstrateg Stephen Bannon, den svært konservative mediemogulen som ledet Trumps sjokkerende effektive mediestrategi i valgkampen.

Han er blitt kritisert for å ha antisemittiske og rasistiske og holdninger av venstresiden i sin tid som styreleder for nettstedet www.breitbart.com men han er ikke redd for å kritisere verken dem eller det republikanske etablissementet.

Reince Priebus og Steve Bannon

Reince Priebus (v) og Stephen Bannon blir to av Trumps nærmeste medarbeidere.

Foto: STF / Afp
Michael Flynn

Michael Flynn blir nasjonal sikkerhetsrådgiver. Han er pensjonert general.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn var den første av tre pensjonerte generaler Trump utpekte til staben sin.

Kontroversielle Flynn er svært frittalende og har både sagt at sharialover sprer seg i USA og at det er rasjonelt å frykte muslimer.

Ifølge The New York Times lekket Flynn også hemmeligstemplet informasjon til utenlandske offiserer uten tillatelse flere ganger mens han var general.

Etter at Flynn pensjonerte seg fra hæren, har han drevet et konsulentfirma sammen med sønnen Michael Jr. Sønnen.

Sistnevnte spredte den fabrikkerte nyheten om at Hillary Clinton og kampanjesjefen hennes John Podesta var involvert i en pedofiliring på en pizzarestaurant i Washington på Twitter og mistet deretter jobben i Trumps overgangsteam.

Utenriks og forsvar

Utenriksminister Rex Tillerson: «T-Rex» er kallenavnet hans, og som leder for Exxon Mobile er blitt sett på som utenriksministeren for amerikansk næringsliv. De er en stor internasjonal aktør med aktivitet i 50 land.

Tillerson har ledet selskapet siden 2006.

Han jobbet flere år i Russland og kjenner Vladimir Putin godt. Dette kan bli et problem i godkjenningshøringen hans, men Trump jobber intenst for å få moderate republikanere til å stille seg bak ham. Det gjorde blant annet ex-president George W. Bush mandag.

Tillerson mangler politisk erfaring, men Trump ser på ham som en diplomat med næringslivsbakgrunn som er vant til å omgås toppfolk i andre land og kan forhandle på USAs vegne.

Trolig får Tillerson med seg George W. Bush sin omstridte og svært konservative FN-ambassadør John Bolton som viseutenriksminister. Tillerson står på linje med Trump når det gjelder Russland, men er for frihandel og mer moderat i klimaspørsmål enn Trump.

James Mattis

James «Mad Dog» Mattis, en tidligere general, er ønsket som forsvarsminister.

Foto: John Moore / AP

Forsvarsminister James Mattis. Den pensjonerte generalen var et naturlig valg til forsvarsministerposten for Trump.

Han har fått tilnavnet «Mad Dog» fordi han er kjent for å si ting akkurat slik han synes de er.

Han er svært kritisk til Iran og ble fjernet fra jobben som leder for den militære sentralkommandoen i Midtøsten, Nord-Afrika og Sentral-Asia av president Obama i 2013.

Mattis blir ønsket velkommen av mange i forsvaret. Han kjenner også Norge og Nato godt.

Mike Pompeo

Mike Pompeo er prikket ut som CIA-sjef.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

CIA-sjef Mike Pompeo kan få en tøff jobb fra start etter kontroversen rundt hackingen av det demokratiske partiets epostserver som 17 etterretningsorganisasjoner sier ble utført av russiske myndigheter for å hjelpe Trump til å vinne valget.

Trump har gått til angrep på CIA og også sagt at han ikke trenger de daglige etterretningsbriefene amerikanske presidenter vanligvis får.

Mike Pompeo er kongressrepresentant fra Kansas og leder etterretningskomiteen i Representantenes hus. Han var en av Hillary Clintons ledende kritikere etter angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i 2012 som førte til intens gransking.

Nikki Haley

Nikki Haley er utpekt som FN-ambassadør.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

FN-ambassadør Nikki Haley er den kanskje mest politisk moderate av alle som er utnevnt til Trumps administrasjon så langt.

Guvernøren i Sør-Carolina med indiske foreldre blir spådd en lysende framtid i Det republikanske partiet.

Hun støttet ikke Trump, men Marco Rubio, i nominasjonskampen. Hun spilte også en sentral rolle i å kjempe mot rasehat da sørstatsflagget ble fjernet fra flaggstangen utenfor delstatsforsamlingen i Sør-Carolina etter at 9 personer ble skutt av en rasist i en kirke i Charleston i fjor.

Justis og sikkerhet

Jeff Sessions

Jeff Sessions ligger an til å bli justisminister.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Jeff Sessions får ansvar for innvandringspolitikken Trump er svært opptatt av om han blir godkjent som justisminister.

Han var den første (og lenge den eneste) senatoren som ga sin støtte til Trump og fikk betalt da han som en av de første ble utnevnt til en ministerpost.

Sessions er for deportasjon av dem som er i landet ulovlig, en strengere flyktningpolitikk og muren mot Mexico.

Han er blitt kritisert for holdninger og uttalelser tidligere i sin karriere som enkelte har sett på som rasistiske, og ble i sin tid ikke godkjent til en dommerjobb på grunn av dette.

Den tidligere statsadvokaten i Alabama har imidlertid langt fartstid og mange allierte i senatet, og der er ventet at han vil bli godkjent nå.

Session vil trolig kjempe for strengere straffer og tøffere kamp mot kriminalitet. Å gjøre USA til et «mindre lovløst samfunn» er en av Trumps prioriteter.

John Kelly

John Kelly skal lede sikkerhetsdepartementet.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

En tredje general, John Kelly, skal lede det kjempestore sikkerhetsdepartementet som ble opprettet etter terrorangrepene i 2001.

Den pensjonerte generalen i marineinfanteriet blir sjef for 240 000 ansatte og skal ikke minst ha ansvar for grensekontroll og ulovlig innvandring,

Han er frittalende og tøff når det gjelder dette temaet og har uttrykt stor bekymring for narkotrafikken over grensen.

Kelly er også motstander av å stenge Guantánamo-fengselet på Cuba.

Klima og energipolitikk:

Scott Pruitt

Scott Pruitt blir leder for miljødirektoratet EPA.

Foto: Nick Oxford / Reuters

Scott Pruitt blir leder for miljødirektoratet EPA: Han har i årevis saksøkt og kjempet mot miljøvernmyndigheten han nå blir leder for.

Statsadvokaten i olje og gass delstaten Oklahoma tror ikke klimaendringene er menneskeskapte og er imot FNs klimaavtale.

Sammen med de andre Trump har utnevnt på energifeltet er det ventet at han vil forsøke å reversere mye av det Barack Obama har gjennomført på egen hånd når det gjelder utslippsregulering og miljøkrav.

Han har saksøkt EPA flere ganger fordi han mener de har håndhevet utslippsreglementer for strengt.

Rick Perry

Tidligere Texas-guvernør Rick Perry har tidligere tatt til orde for å legge ned energidepartementet. Nå blir han sjef for det.

Foto: Kathy Willens / AP

Den tidligere guvernøren i Texas, Rick Perry, har tatt til orde for å legge ned energidepartementet. Nå blir han i stedet sjef.

Donald Trump har bedt om navnene på alle i departementet som har jobbet med internasjonal klimapolitikk, men de ansattes representanter har nektet å svare på spørreskjemaet hans.

Det er ventet at Perry vil satse mer på oljeboring og mindre på fornybar energi.

Perry sitter også i styret i selskapet som ønsker å bygge det rørledningen The Dakota Access Pipeline, som nylig ble nektet byggetillatelse etter at tusenvis av urfolk og miljøaktivister demonstrerte i indianerreservatet Standing Rock.

En annen som blir sentral i miljøpolitikken er kongressrepresentant fra delstaten Montana Ryan Zinke.

Som minister for landområder vil han få ansvar for å bestemme hvor på føderalt eid land det skal være lov å bore etter olje.

Zinke har vært kritisk til energipolitikken og klimapoltikken til President Obama og er en raskt stigende stjerne i det republikanske partiet. Med energiminister fra Texas og en oljetopp som utenriksminister ser et lyst ut for USAs oljebransje framover.

Helse og utdanning:

Tom Price

Tom Price blir etter alt å dømme helseminister.

Foto: Mark Wilson / AFP

Det er ventet store endringer i offentlige velferdsordninger, og Tom Price får en viktig oppgave som helseminister i så måte.

Kongressrepresentanten fra Georgia er ønsket i jobben først og fremst fordi han har vært en sterk og uttalt kritiker av President Obamas helsereform ACA, som Trump har lovet å starte nedbyggingen av så snart han flytter inn i Det ovale kontor.

Betsy DeVos og Donald Trump

Betsy DeVos er ønsket som utdanningsminister.

Foto: Mike Segar / Reuters

Betsy DeVos er Trump ønske som utdanningsminister. Hun er en konservativ kristen utdanningsaktivist og sterk tilhengere av at foreldre skal kunne bruke offentlig utdanningsfinansiering til å sende barna på privat skole.

DeVos har kjempet for dette i hjemstaten Michigan og nasjonalt. Det er også ventet at hun vil reversere andre deler av Obamas utdanningspolitikk, som å gjøre det lettere å anmelde voldtekt ved universiteter og høyskoler.

Hun er søsteren til Eric Prince som ledet det private sikkerhetsselskapet Blackwater som var involvert i flere rettssaker og skandaler under Irak-krigen.

Ben Carson

Ben Carson blir trolig boligminister.

Foto: Dominick Reuter / AFP

Kirurgen Ben Carson var presidentkandidat fram til mars i fjor og ga deretter sin støtte til Trump. Han blir boligminister og får ansvar for offentlig boligpolitikk og byutvikling.

Carson mangler også politisk erfaring, og departementet han skal lede kjemper ikke for republikanernes hjertesaker.

Det ble opprettet av President Johnson i 1965 som en del av den store velferdsstatsreformen The Great Society som etablerte en rekke føderale tiltak for å hjelpe fattige.

Handel og økonomi

Wilbur Ross

Wilbur Ross er ønsket som handelsminister.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Donald Trump er svært opptatt av handelspolitikk fordi han vil stanse den massive flyttingen av amerikanske arbeidsplasser til Kina, Mexico og andre land.

Den 79 år gamle milliardæren og hegdefundsjefen Wilbur Ross hjalp Trump med å formulere handelspolitikken i valgkampen og er ønsket som handelsminister.

Ross mener NAFTA og Kinas medlemskap I Verdens handelsorganisasjon er de viktigste årsakene til utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet. Selv er Ross god for nærmere 240 milliarder kroner.

Steven Mnuchin

Steven Mnuchin er finansministerkandidat.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Finansministerkandidat Steven Mnuchin har ikke innehatt noe politisk verv.

De siste årene har han i stedet produsert store Hollywoodfilmer som «American Sniper», og før det tjente han grovt på den amerikansk boligkollapsen ved å kjøpe opp skakkjørte låneinstitusjoner.

Mnuchin jobbet før det i USAs største investeringsbank Goldman Sachs.

Han var økonomiansvarlig for Trumps presidentvalgkamp og ble tidlig valgt ut til finansministerjobben.

Mnuchin lover skape arbeidsplasser og få årsveksten i USA opp på 4 prosent først og fremst gjennom skatteletter til bedrifter. Han får også i oppgave å finne ut hvordan USA kan forenkle skattesystemet, en fanesak for republikanerne i mange år.

Donald Trump og Andy Puzder

Donald Trump og arbeidsminister Andy Puzder.

Foto: Mike Segar / Reuters

Arbeidsminister blir Andrew Puzder, en sjef for et stort hurtigmatselskap of en svært pengesterk Trump-donor. H

an har ikke hatt politiske verv, men han har aktivt lobbyert mot høyere minstelønn og rett til overtidsbetaling, to hjertesaker for president Obama som ikke er bra for bransjen Puzder har vært toppsjef i.

Trump har spesielt lovet å kutte utgifter til føderalt ansatte og selskaper som jobber på kontrakt for de føderale myndighetene.

Blir alle godkjent?

Alle som skal lede departementer må godkjennes av senatet der det er republikansk flertall. Dersom tre republikanske senatorer stemmer mot en kandidat, vil vedkommende ikke bli godkjent.

Så langt er det utenriksminister Rex Tillerson som ser ut til å leve farligst.

Senatorene John McCain, Lindsay Graham og Marco Rubio er begge svært kritiske til hans nære bånd til president Putin, og vi kan vente en intens nominasjonshøring i januar.

Ifølge The Washington Post var det Robert Gates, tidligere forsvarsminister for både President Bush og President Obama som først foreslo Tillerson.

Men interessekonflikter er også mat for godkjenningshøringer, og her kan flere av Trumps nominerte fra næringslivet havne på glattisen.

De to tidligere generalene som trenger godkjenningshøringer må også få spesiell dispensasjon for å bli godkjent.

SISTE NYTT

Siste nytt