NRK Meny
Normal

Guvernørvalget i USA: Homohets, rasisme, skandaler og røde tall

NEW YORK (NRK) Selv om de folkevalgte i Representantenes hus bare sitter i to år av gangen, vil årets valg påvirke amerikansk politikk i minst ti år. Grunnen er at 37 guvernører også skal velges.

Republikaneren Carl Paladino ønsker å bli guvernør i New York

Republikaneren Carl Paladino (til høyre) ønsker å bli guvernør i New York og fikk tidligere støtte av rabbineren Yechezkel Roth (til venstre) i Williamsburg i bydelen Brooklyn i New York.

Foto: Kathy Willens / Ap

Tirsdag er det, i tillegg til kongressvalg, valg av guvernører i 37 av USAs delstater. I tillegg er det guvernørvalg i de to territoriene Guam og De amerikanske jomfruøyene.

Av dagens 50 delstatsguvernører er 26 demokrater og 24 republikanere.

Får manipulere valgkretsene

Guvernørvalget er spesielt viktig i år, fordi etter folketellingen som gjennomføres hvert tiende år - og det ble gjort i år - får guvernøren sammen med delstatsforsamlingene jobben med å legge om valgkretsene.

Hver valgkrets sender en representant til Representantenes hus i Kongressen, og effekten av en seier i guvernørvalget nå kan dermed vare i lang tid fremover.

Omleggingen av kretsene vil skje i løpet av neste år, og kan ha stor betydning ved kongressvalget som skjer samtidig med presidentvalget i 2012. Omleggingen av valgkretsene, gerrymanderingen, skjer med eget parti for øye, og nye grenser trekkes ofte svært kreativt.

Valgkrets 4 i Illinois, USA

Valgkrets 4 i delstaten Illinois - et eksempel på kreativ gerrymandering.

Foto: National Atlas of the United States

Med maks uttelling på tirsdag kan Republikanerne egenhendig få kontroll over utformingen av 170 valgdistrikter, noe som kan flytte så mange som 20 seter i Huset over til partiet.

Flytter seter fra nordøst til sørstatene

Ikke bare kan guvernøren manipulere valgkretsene slik at partiet kan sikre at egne partifeller med større sannsynlighet blir valgt inn i Kongressen. Folketellingen fører også til at delstatene som helhet kan miste eller vinne seter i Representantenes hus, avhengig av om befolkningsantallet har vokst eller sunket.

Delstater som ble vunnet av Republikanernes presidentkandidat John McCain i 2008, er ventet å få ni nye seter i Huset, mens delstatene som ble vunnet av president Barack Obama må regne med å tape sju seter.

– Dette er for tiden en god fordel for Republikanerne, sier Justin Phillips, professor i politisk vitenskap ved Columbia University i New York, til NRK.

– Områder der Demokratene normalt står sterkt, mister seter i Representantenes hus til fordel for mer konservative områder som sør i USA. Dette vil også ha en effekt ved presidentvalgene, for nå får disse stedene mer å si i valgmannskollegiet.

Springbrett for kommende presidenter

Guvernørvalgene er også en god mulighet for fremtidens presidentkandidater å vise seg frem. 18 av USAs 43 presidenter har senere tatt steget opp til å bli landets øverste leder.

– På denne måten er valget viktig. Embetet er en parallell til det presidenten gjør på landsnivå. Guvernører foreslår budsjett og utnevner dommere på delstatsnivået, og er den viktigste jobben, sier Phillips.

– Men det aller viktigste når det gjelder muligheten til å gå fra guvernør til president, er at de kan vise at de har erfaring fra en lignende rolle samtidig som de kan hevde at de ikke tilhører den inngrodde makteliten i Washington DC. Det er en stor fordel i valgkampen.

Oppmerksomhet og penger

De viktigste delstatene er de store, som California, New York, Texas og Florida.

Phillips forteller at det for partiene er viktig å vinne guvernøren på grunn av medieoppmerksomheten dette gir, og på grunn av fordelen det gir i de kommende valgkampene.

Å ha guvernøren i en delstat kan være avgjørende når det gjelder å få frivillige til å gjøre fotsoldatjobben, og når det gjelder å få de store navnene på pengeinnsamlingene.

Og selv om det er jevnt på målingene i mange av delstatene, har Republikanerne gjerne en liten ledelse og ligger an til å overta mange guvernører.

Demokratene kan få «hevn» i Florida

Florida-guvernør Charlie Crist ble valgt som republikansk guvernør, men valgte i fjor å trekke seg ut av årets guvernørvalg for å stille i senatsvalget. Han bestemte seg siden for å stille i senatsvalget som uavhengig kandidat, etter sigende i protest mot Tea Party-bevegelsen.

At Crist er borte har åpnet for at Floridas guvernørbolig kan havne i demokratenes hender for første gang siden ekspresident George W. Bush’ bror Jeb Bush flyttet inn etter mellomvalget i 1998.

Bush satt to perioder som guvernør, og fikk blant annet en stor rolle da presidentvalget mellom broren og Al Gore ble avgjort i Florida i 2000. Til tross for at Gore totalt i USA fikk flere stemmer enn George W. Bush, endte en avgjørelse i høyesterett med at det var «W» som til slutt trakk det lengste strået og inntok Det hvite hus .

I år står valget mellom republikaneren Rick Scott og demokraten Alex Sink, og kampen ligger an til å bli jevn, ifølge målingene som er samlet av Real Clear Politics.

Arver en blakk delstat av «Governator»

I California har den østerrikske kroppsbyggeren og filmstjernen Arnold Schwarzenegger sittet i guvernørstillingen så lenge han kan - i to perioder på fire år hver. Gjennom Hollywood kan man få inntrykk av at California normalt er en sikker base for Demokratene, men siden 1943 har Republikanerne hatt guvernørembetet – blant annet holdt av senere høyesterettsjustitiarius Earl Warren og senere president Ronald Reagan – mesteparten av tiden.

Nå står kampen mellom republikaneren Meg Whitman og demokraten Jerry Brown, selv om det kanskje kan være vanskelig å skjønne at noen ønsker å overta ledelsen i den fullstendig pengelense delstaten.

Brown har en fordel ved at han er demokrat i en delstat som i en tid har lent mer og mer over mot den siden, mens Whitman har – som tidligere direktør i Ebay – nærmest en uendelig tilgang til penger i valgkampen.

Se California-målingene hos Real Clear Politics.

Kan tape på president Obamas hjemmebane

Illinois er også en spennende delstat å følge. Barack Obama var senator fra delstaten før han ble valgt til president, blant annet med solide 61,88 prosent av stemmene i hjemstaten.

Men siden november 1998 har mye skjedd. Sittende guvernør Patrick Quinn fra demokratene stiller til valg, men ble ikke selv valgt til guvernør ved forrige valg. Da var det skandaliserte Rod Blagojevich som fikk æren, før han ble tiltalt for korrupsjon etter beskyldninger om blant annet å ha forsøkt å selge president Obamas sete i Senatet .

Legg til et massivt budsjettunderskudd på 12 milliarder dollar, så er det plutselig ikke så rart at republikaneren Bill Brady ligger likt med Quinn på Real Clear Politics-målingene – selv om mange i Chicago-området ifølge the New York Times ikke engang har hørt om ham.

California-guvernør Arnold Schwarzenegger

California-guvernør Arnold Schwarzenegger gir seg etter to perioder.

Foto: Paul Sakuma / Ap

Rasistiske e-poster og homohets

Men størst oppmerksomhet har kanskje guvernørvalget i delstaten New York fått, mest på grunn av den republikanske kandidaten Carl Paladino.

Guvernørens kontor i New York har fått rikelig med oppmerksomhet de siste årene, ikke minst da Eliot Spitzer, som ble valgt med massivt flertall i 2006, ble tatt med buksene nede og måtte gå av etter en prostitusjonsskandale i 2008 .

Spitzers etterfølger David Paterson valgte til slutt å ikke søke gjenvalg. Demokraten Andrew Cuomo, som i dag er delstatens justisminister, var lenge skeptisk til å stille, men ligger an til å vinne guvernørvalget i New York trolig med mellom 20 og 30 prosent flere stemmer enn Paladino, ifølge målingene som Real Clear Politics har samlet.

Da «USAs borgermester», republikaneren Rudy Giuliani, valgte å ikke stille i guvernørvalget, kuppet plutselig Paladino primærvalget og ble republikanernes kandidat. Han har også fått støtte fra den konservative Tea Party-bevegelsen.

Prostituerte Ashley Dupre traff Eliot Spitzer

Rendevouzene med prostituerte Ashley Dupre førte til at New York-guvernør Eliot Spitzer måtte gå av.

Foto: REUTERS

Men på veien har han blitt nødt til å innrømme å ha videresent e-poster med rasistisk og sexuelt innhold til venner, og havnet for alvor i søkelyset med uttalelser som «jeg vil ikke at unger skal bli hjernevasket til å tro at homofili er greit».

Har valgt «riktig» president i 12 valg på rad

Av de 13 de delstatene som ikke velger ny guvernør den 2. november, tilhører sju Demokratene og seks Republikanerne.

Av de 37 som er med i valget regnes tre som sikre for Demokratene og ti som sikre for Republikanerne.

Dermed gjenstår 24 delstater. Åtte av disse delstatene lener mot republikansk seier, mot tre der det ligger an til å gå mot demokratisk seier, ifølge den amerikanske avisen the New York Times.

I 13 delstater er det så jevnt at det er vanskelig å spå en sikker vinner, deriblant altså California, Florida og Illinois, ifølge avisen.

Mange øyne vil også følge guvernørvalget i vippestaten Ohio, der sittende guvernør, demokraten Ted Strickland, ligger bak republikaneren John Kasich på meningsmålingene som Real Clear Politics har samlet. Det partiet som vinner her vil få en stor fordel når det gjelder å skaffe frivillige arbeidere og å samle inn penger i det kommende presidentvalget i 2012.

Delstaten er viktig å vinne for enhver som ønsker å bli president. Mest fordi det er et tydlig tegn på hvilken vei vinden blåser at en håpefull vinner denne staten, men Ohio har også valgt «riktig» kandidat i hvert eneste av de 12 presidentvalgene siden 1964.

Sist delstaten satset på feil hest var i 1960, da Richard Nixon vant Ohio, men tapte presidentvalget for John F. Kennedy.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt