NRK Meny
Normal

Blagojevich kun dømt for å ha løyet

Den fargerike politikeren og tv-stjernen Rod Blagojevich ble dømt for å ha løyet for FBI men frikjent for å ha solgt Barack Obamas senatsplass i en av de mest omtalte rettssakene i USA så langt i år.

Rod Blagojevich

Medieinteressen var enorm da Rod Blagojevich kom ut fra rettsbygningen i går kveld norsk tid.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Anders Tvegård (USA)

- Staten har gjort alt for å forfølge meg og familien min, sier Rod Blagojevich idet han kommer ut fra rettssalen i Chicago.

Etter to ukers behandling klarte jurymedlemmene bare å bli enige i ett av 24 tiltalepunkter.

Den tidligere politikeren dømmes for å ha avgitt falsk forklaring til det føderale politiet FBI mens han var guvernør i Illinois. Dette var det minst alvorlige tiltalepunktet.

Men han varsler at han vil anke. Straffeutmålingen, som trolig kommer senere i dag, kan nemlig gi ham fem år bak murene.

Korrupt Chicago

Blagojevich, eller bare Blago, som han blir kalt, forbindes med en av de største politiske skandalene i USA de siste årene.

Rettssaken, som varte i to måneder og som kunne gi 20 års fengsel, ga et unikt innsyn i Chicagos korrupte politiske system. Hele fem av delstatens ni siste guvernører har vært tiltalt eller arrestert for bedrageri.

Les: Risikerer over 300 års fengsel

Anklagene lød på utpressing, svindel, korrupsjon, forsøk på bestikkelser og for å selge Obamas ledige plass i Senatet da han ble valgt til president.

President Barack Obama, som var senator for Illinois, har imidlertid sluppet unna skandalen.

Anklagerne la fram telefonopptak som angivelig skulle bevise at guvernør Blagojevich ville utpeke Obamas etterfølger i Senatet til den som betalte mest.

Tilbake ville han ha en ministerpost eller ambassadørstilling eller millioner av kroner og jobb til familien.

Blagojevich, som styrte Illinois fra 2003 til han ble avsatt etter en riksrettssak i 2009, ble også beskyldt for å holde tilbake penger til offentlige institusjoner om de ikke betalte ham direkte.

Selv nektet Blagojevich å forklare seg i rettssaken.

Aktor anker

Men han ble altså ikke funnet skyldig i annet enn å ha løyet for FBI.

Rod Blagojevich

Det var satt opp sperringer for å lage gangvei for Rod Blagojevich og kona Patti på vei inn og ut av rettsalen.

Foto: JOHN GRESS / Afp

Aktor vil uansett anke den høyt profilerte saken, så selv om Blagojevich nå erklærer seier, blir det nye rettsrunder for en av USAs mest kontroversielle skikkelser.

Rod Blagojevich er etter sin avgang blitt reality-stjerne. Han var med i Donald Trumfs kjendisutgave av «The Apprentice», hvor Trump inviterte et knippe forretningsmenn til å konkurrere mot hverandre i to lag.

Den som satt igjen til slutt på ett av de to lagene, skulle bli sjef for en av Trumpps forretningsideer. I norsk utgave het serien «Kandidaten».

Han forsøkte også å bli med i den amerikanske utgaven av Robinson-ekspedisjonen, men fikk ikke lov å forlate landet under etterforskningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt