Historisk valgseier i Alaska

Lisa Murkowski har gjort et historisk senatorvalg i Alaska. Hun fikk 10.000 håndskrevne stemmer flere enn Tea Party-kandidat Joe Miller.

Lisa Murkowski

Når seieren til Lisa Murkowski blir endelig bekreftet, blir hun den første uavhengige kandidaten som vinner i et valg på over femti år.

Foto: MICHAEL DINNEEN / Ap

Etter manuell fintelling er det nå klart at Lisa Murkowski har klart det ingen har klart på mange år.

Når seieren er endelig bekreftet, blir hun den første «write-in»-kandidaten som vinner i et valg siden South Carolinas senator Strom Thurmond i 1954, ifølge AFP.

Før Murkowski var han den eneste senatoren som er valgt inn på «write-in».

– Vi har skrevet historie. Jeg tror vi kan si at mirakelet vårt er her, sa Lisa Murkowski til sine støttespillere i byen Anchorage onsdag.

– Kan dere tenke dere, over 100.000 tusen mennesker skrev inn det samme navnet på stemmesedlene, sa hun videre.

Sarah Palin

Sarah Palin har stått bak Joe Miller, og har blant annet opptrådt på hans valgmøter.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Bitter strid

Lisa Murkowski var den sittende senatoren for delstaten Alaska, men ble slått ut i den republikanske nominasjonsprosessen av Joe Miller, en Tea Party-kandidat støttet av Sarah Palin.

Han ble ansett som den som ville vinne senatorplassen i den vanligvis konservative staten.

Saken bunner i en bitter strid mellom Palin og Murkowski-familien. I 2006 overtok Palin etter Lisas far, Frank Murkowski, som var guvernør. Han utnevnte da sin datter Lisa til senator. Både far og datter har blitt kritisert av Palin.

Nå ville Palin også feie Lisa av banen ved å støtte Miller. Hun opptrådte blant annet på hans valgmøter.

Alt om kongressvalget i USA!

Ble forbannet

Murkowski ble så forbannet i høst at hun stilte som «write-in»-kandidat, det vil si at velgerne må skrive opp navnet hennes fysisk på valgseddelen.

Det gjorde de i stort monn - opptellingen for vel en uke siden viste at Murkowski fikk 41 prosent av stemmene, Miller 34 prosent, og demokraten Scott McAdams fikk 24 prosent.

Joe Miller

Tea Party-kandidat Joe Miller tapte mot de håndskrevne stemmene til Lisa Murkowski.

Foto: Klas Stolpe / Ap

Murkowski har tidligere gjort det klart at dersom hun vinner, vil hun ikke lenger være en republikansk kandidat, men en tverrpolitisk Alaska-kandidat og må stemme deretter.

Stavefeil

Men valget var fortsatt ikke avgjort. Velgerne må, ifølge valgloven i Alaska, skrive navnet på stemmeseddelen til den som utfordrer partienes kandidater. Og navnet må staves riktig for at stemmen skal bli godkjent.

Millers advokater mener at 8153 stemmer der Lisa Murkowskis navnet er skrevet med forskjellige skrivefeil - må annulleres.

Valgstyret satte i gang nytelling i forrige uke, men bestemte at mindre skrivefeil skulle godkjennes, så lenge velgerens hensikt var klar.

Millers folk har saksøkt valgstyret etter dette, og saken er fortsatt ikke avgjort.

– Regner valget som avgjort

Men et tegn på at Millers kamp nå er over, er Alaskas republikanske partis statusoppdatering på Facebook. Partiet som hele tiden har støttet Miller skriver; «vi regner senatvalget som avgjort».

Miller selv har ikke vært tilgjengelig for kommentar, og ifølge Washington Post gir han seg ikke.

Han vil blant annet kreve enda en nytelling, selv om staten Alaska trolig ikke vil betale for den da Murkowskis seier er på over 10.000 stemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt