Hopp til innhold

- Sex og makt den sterkeste kapital

Psykolog Kristin Spitznogle er overhodet ikke overrasket over at nok en mektig mann er innblandet i en sexskandale. - Sex og makt er den sterkeste kapitalen på kjønnsmarkedet.

Sexskandaler i politikken
Foto: Fotomontasje: Paal Adolfsen Svendsen / Scanpix

I dag ble det klart at Finlands utenriksminister Ilkka Kanerva (60) går av etter at det ble kjent at han hadde sendt rundt 200 tekstmeldinger til den 29 år gamle glamourmodellen og danserinnen Johanna Tukiainen.

"Hva har du under kjolen?", "Hvordan hadde det vært å berøre deg med fingrene på en nattklubb?" og "Har du holdt hagen din i orden?" er noen av meldingene glamourmodellen mottok fra ministeren.

LES OGSÅ: Finsk minister går av etter erotiske meldinger

- Alle aktører får sine gevinster

- Det handler om en byttehandel mellom to aktører der begge to har noe den andre vil ha, sier Kristin Spitznogle til nrknyheter.no.

- I denne byttehandelen bruker kvinner sex for å bytte til seg kjærlighet, forpliktelse eller ressurser - i form av penger, ferier, gaver og så videre. Mennene har makt som kapital, og kvinner tiltrekkes jo av makt og innflytelse.

Kristin Spitznogle

Kristin Spitznogle er ikke overrasket over sexskandalene i politikken.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hun tror årsaken til at vi stadig hører om menn i maktposisjoner som er innblandet i sexskandaler, er at disse mennene har tilgang til mange fristelser.

- Alle vil jo ha det ypperste, og felles for mange av mennene i disse skandalene, er at kvinnene er unge, vakre og seksuelt attraktive. Mennene gjør dette rett og slett fordi de kan og har tilgang.

- At menn i maktposisjoner risikerer toppjobber for noen pirrende øyeblikk, sier noe om kraften bak de seksuelle driftene til folk, sier Spitznogle til nrknyheter.no.

Det er trolig færre fristelser for mannen i kassa på Prix.

Kristin Spitznogle om mektige menn i sexskandaler

Sex og politikk

For Ilkka Kanerva er ikke den første mektige, mannlige politikeren som har hatt merket følgene etter at sex og politikk har preget mediesøkelyset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bill Clinton og Monica Lewinsky
Foto: AP

Nrknyheter.no har samlet noen av de største og mest kjente skandalene av dette slaget:

 • 2008: Den danske sosialdemokraten og folketingsrepresentanten Jeppe Kofod trakk seg fra alle sine verv etter å ha hatt sex med en 15-årig jente under et påskekurs for partiets ungdomsorganisasjon.
 • 2008: Den demokratiske guvernøren i New York Eliot Spitzer trakk seg etter sexavsløringer som viste at han hadde brukt titusener av dollar på prostituerte i prostitusjonsringen Emperor's Club.
 • 2006: Republikaneren Mark Foley trakk seg fra Representantenes hus etter avsløringene om at han hadde sendt e-post med seksuelt innhold til tenåringer.
 • 1998: USAs president Bill Clinton ble stilt for riksrett etter at han offentlig hadde løyet om og fornektet sitt seksuelle forhold til praktikanten Monica Lewinsky.
 • 2001: Terje Søviknes trakk seg fra alle politiske verv i januar dette året etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.
 • 2006: Storbritannias visestatsminister John Prescott måtte innrømme og beklage offentlig at han hadde hatt en affære med sekretæren.
 • 2006: Det ble avslørt at lederkandidat for Liberaldemokratene i Storbritannia, den gifte tobarnsfaren Mark Oaten, hadde kjøpt sex av mannlige prostituerte.
 • 1963: Storbritannias krigsminister John Profumo måtte gå av etter å ha løyet til Underhuset om sitt forhold til en call girl, Christine Teeler. Hun hadde også et forhold til en sovjetrussisk diplomat.
 • Tre tidligere sentrale Tory-politikere, Cecil Parkinson (1983), Piers Merchant (1997) og David Mellor (1992), gikk av etter affærer med henholdsvis sin sekretær, sin researcher som var en tidligere såkalt "Soho hostess" og en skuespiller.
 • 2004: Den gifte og 14 år yngre elskerinnen beskyldte Storbritannias innenriksminister David Blunkett for å ha misbrukt sin stilling ved å "sette fortgang" i visumsøknaden til hennes barnepike. Beskyldningene kom da Blunkett krevde samværsrett og DNA-test for å bevise at han var far til hennes sønn.
 • 2005: Jacob Zuma, visepresident i Sør-Afrika fra 1999-2005, måtte gå av etter anklager om korrupsjon og voldtekt av en ung kvinne. Zuma innrømmet at han hadde hatt sex med henne, men påsto at det hadde vært frivillig. Da den kom frem at kvinnen hadde aids, var Zumas kommentar at han forsto det slik at det var vanskelig for en mann å bli smittet med hiv når han hadde sex med en kvinne.
 • 2006: Bilder av EU-kommissær Günter Verheugen naken på strand sammen med sin like nakne rådgiver, som han like før hadde forfremmet til stabssjef, vakte harme i Brüssel. Bildene ble forklart med at Verheugen og rådgiveren nylig hadde blitt interessert i nudisme.
 • 2007: Kinas finansminister Jin Renqing mistet jobben da det ble avslørt at han hadde en elskerinne. Den unge kvinnen hadde en affære gående med både Jin og kollegaen hans i Kommunistpartiet Du Schicheng, og muligens enda flere partimedlemmer.
 • 2007: Den konservative republikanske senatoren Larry Craig ble arrestert og bøtelagt for upassende oppførsel på et herretoalett.

AKTUELT NÅ