Hopp til innhold

Valget i Nigeria utsettes på grunn av Boko Haram

NAIROBI (NRK): Valget i Nigeria utsettes i seks uker på grunn av kampen mot de militante islamistene i Boko Haram. Beslutningen kommer bare én uke før valget skulle vært avholdt.

Nigeria Elections

Demonstranter møtte opp utenfor valgkommisjonens kontor i Ajuba for å vise sin misnøye med en utsettelse av valget, lørdag 7. febuar, 2015.

Foto: Olamikan Gbemiga / Ap

Valgkommisjonens beslutning om å utsette valget sendte sjokkbølger gjennom Afrikas største demokrati lørdag kveld.

Leder for valgkommisjonen INEC, Attahiru Jega, sa på en pressekonferanse at valget må utsettes til 28. mars på grunn av sikkerhetshensyn.

Det er militæret som ba om en utsettelse, fordi sikkerhetsstyrkene skal delta i en internasjonal operasjon mot Boko Haram. Militæret kunne derfor ikke garantere for sikkerheten andre steder i landet under valget.

Den afrikanske union vedtok nylig å opprette en regional styrke som skal bekjempe de militante islamistene. I Kameruns hovedstad idag ble Nigeria enige med fire naboland om at styrken skal bestå av 8 700 soldater.

På Twitter raser debatten om hvorfor sikkerhetsstyrkene som ikke har klart å bekjempe Boko Haram på seks år, plutselig skal gjøre det nå som det skal avholdes valg.

En kamp om Nigerias sjel

Demonstranter møtte opp utenfor valgkommisjonens kontor for å vise sin misnøye med en utsettelse. I spissen stod Aisha Yesufu som NRK møtte for to måneder siden, da hun frontet kampanjen #BringBackOurGirls i Abuja. Yesufu kjemper for de 219 skolejentene som ble kidnappet av Boko Haram i fjor vår, og for et maktskifte. Selv sier hun at hun kjemper for Nigerias sjel.

Laster Twitter-innhold

Regjeringspartiet har tidligere bedt om en utsettelse fordi millioner av velgere fortsatt ikke har fått sine stemmekort. Situasjonen har også vært uavklart for alle de som er rammet av Boko Harams overgrep, og på flukt i eget land.

Men opposisjonen har hele tiden avvist en utsettelse og hevdet at regjeringspartiet kun ønsker å vinne tid for å mobilisere flere velgere.

President Goodluck Jonathan blir utfordret av tidligere militærsjef Muhammadu Buhari. Meningsmålinger viser at det ville blitt et svært jevnt valg hvis det ble avholdt nå.

Spørsmålet nå er om frustrerte folk i nord vil smøre seg med tålmodighet eller ty til protester som kan bli voldelige.

Det er også knyttet spenning til om den regionale styrken kan bety en forskjell i en så langt håpløs kamp mot Boko Haram. Angrepene fra de militante islamistene har økt både i antall og bestialitet opp mot valget.

SISTE NYTT

Siste nytt