Rød blokk størst i Danmark

Regjeringen i Danmark går av og Mette Frederiksen (S) ligger an til å bli landets neste statsminister. Bak seg har hun et stort rødt flertall.

Valgmorgen på DR1, dagen etter Folketingsvalget i Danmark.

Se Valgmorgen på DR1, dagen etter Folketingsvalget i Danmark.

Rød blokk fikk 91 representanter, mens blå blokk fikk 75 representanter i Folketinget. Det viser det endelige resultatet av det danske valget.

Partileder Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet holdt sin seierstale på partiets valgvake på Christiansborg like etter midnatt natt til torsdag

– Kjære alle sammen. Kjære sosialdemokrater. Først og fremst kjære dansker. Endelig ble det deres tur. Dere har valgt at Danmark skal ha et nytt flertall. Dere har valgt at Danmark skal få en ny regjering, sa Frederiksen til jubel fra salen.

Socialdemokratiet er Danmarks største parti med 25,9 prosentpoeng. Likevel er det en nedgang på 0,4 prosentpoeng, sammenlignet med opplslutningen partiet fikk ved valget i 2015. Socialdemokratiet får 48 representanter i Folketinget.

Alt tyder på at Frederiksen nå vil få oppgaven med å danne Danmarks neste regjering, noe som er ventet å bli en krevende oppgave.

Dersom 41-åringen fra Nord-Jylland lykkes vil hun bli den yngste danske statsministeren noen sinne.

Seierstalen til partileder Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Se seierstalen til partileder Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Regjeringen går av torsdag

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkjente onsdag kveld valgnederlag og kunngjorde at regjeringen vil gå av torsdag.

– På bakgrunn av valgresultatene vil jeg levere regjeringens avskjedsbegjæring, og jeg vil foreslå for Dronningen å kalle inn til en dronningerunde i morgen slik at de ulike partene kan si sitt om den parlamentariske situasjonen, sa Rasmussen til partiets valgvake.

Rasmussens parti Venstre gikk fram 3,9 prosent fra forrige valg til 23,4 prosent. Partiet får 43 representanter i Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen går av torsdag.

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Ønsker å fortsette

Rasmussen sier han ønsker å fortsette som statsminister for en bred regjering over midten. Han har også tidligere tatt initiativ til samarbeid med partiene på venstresiden.

Mette Frederiksen vil derimot ikke ha med Rasmussen i sin regjeringen.

– Vi vil danne en ren sosialistisk regjering hvor vi vil samarbeide med alle, som konstruktivt søker innflytelse, sier hun.

Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs ser foreløpig ikke ut til å komme inn i Folketinget.

Rasmus Paludan fra partiet Stram Kurs kommer ikke inn i Folketinget.

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Stram Kurs under sperregrensen

På forhånd var det knyttet stor spenning til om det islamfiendtlige Stram Kurs ville komme over sperregrensen på to prosent.

Stram Kurs endte med 1,8 prosent av stemmene, og får dermed ikke representanter i Folketinget.

Dansk folkeparti kraftig ned

Oppslutningen til det innvandringskritiske Dansk Folkeparti ble mer enn halvert. Partiet går fra 37 til 21 representanter i Folketinget.

Socialistisk Folkeparti (SF), som inngår i rød blokk, doblet antallet representanter i Folketinget fra 7 til 14.

SISTE NYTT

Siste nytt