Hopp til innhold

Vaksine mot svineinfluensa klar

Et stort, fransk legemiddelfirma melder at det har begynt å produsere svineinfluensa-vaksine i stor skala.

Svineinfluensa
Foto: Jorge Dan (MEXICO HEALTH) / Scanpix/Reuters

Den nye vaksinen mot N1H1-influensaen som hittil har tatt livet av 238 mennesker verden over, er fortstatt under utprøving.

Likevel er selskapet Sanofi-Aventis så fornøyd med utviklingen at ledelsen har bestemt seg for å sette i gang storproduksjon ved sine fabrikker i Frankrike og USA umiddelbart.

Stabilt virus

Verdens helseorganisasjon WHO sa tidligere i dag at N1H1-viruset er stabilt, og ikke viser tegn til å blande seg med andre influensavirus og utvikle nye typer, som fryktet.

Utviklingen av vaksinen mot den nye influensatypen har vært koordinert av WHO. Men nå går den franske legemiddelprodusenten ut på egen hånd og sier de tar sjansen på å starte storproduksjon.

Produsenten innrømmer at doseringen ennå ikke er klar. De neste ukene skal vaksinen testes ut på den nordlige halvkule for å finne ut hvor store doser den bør tas i.

Vanlig metode

Metoden for å lage vaksinen mot den pandemiske influensaen er den konvensjonelle ved influensa: Den dyrkes i egg på ordinær måte.

På verdensbasis er det meldt om 55.867 tilfeller av svineinfluensa. 238 mennesker har omkommet på grunn av influensaen. I Norge er det meldt om 22 tilfeller.

Det ventes at influensa-varianten vil treffe Norge hardere til vinteren.

WHO om svineinfluensa

SISTE NYTT

Siste nytt