Hopp til innhold

– Siktelsen mot nordmennene er utvidet

Siktelsen mot de to nordmennene som sitter fengslet i Kongo er utvidet. Samtidig er det kjent at de to blir flyttet til det som beskrives som Kongos verste fengsel.

Nordmenn i Kongo

Det opplyser etterforskningslederen, oberst Roger Wavara, til TV 2 .

Etterforskningsledelsen vil tiltale de to nordmennene for drap, medvirkning til drap, væpnet ran og spionasje.

– Domstolen vil få dokumentene førstkommende fredag. Det vil være opp til lederen av domstolen å sette en dato for rettssaken, sier oberst Wavara.

Utenriksdepartementet (UD) ønsker ikke å kommentere at siktelsen nå også omfatter væpnet ran.

– Vi kjenner ikke til innholdet i siktelsen. Vår rolle i denne saken har vært å bistå de to nordmennene og sørge for at de har det nødvendige de trenger, sier talsperson for UD, Ragnhild Imerslund.

Overføres til nytt fengsel

Nordmennene flyttes i dag til en sentralfengsel i Kisangani. Det bekrefter etterforskningsleder Roger Wavara til Dagbladet.

Sentralfengselet i Kisangani er kjent som det verste fengselet i hele Kongo.

Her må de belage seg på å bli værende dersom de blir dømt for drapet på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo.

- Hvis nordmennene blir dømt, må de regne med å bli sittende i sentralfengselet i Kisangani, sier Wavara.

I går kveld hadde norske myndigheter ennå ikke blitt informert om at nordmennene skal flyttes fra militærfengselet i Kisangani.

- Den informasjonen vi har fått tidligere i dag tyder ikke på at de blir flyttet. Det vi har blitt fortalt er at de vil kunne bli værende i militærfengselet inntil en eventuell dom i saken faller, sa Imerslund i går kveld, men understreket at norske myndigheter ikke har fått noen garanti for at dette vil overholdes.

– Men vi har insistert hele veien på at rettssikkerheten deres blir ivaretatt, og det har kongolesiske myndigheter tatt hensyn til. De har fått god behandling så langt, og det regner vi også med blir situasjonen i fremtiden, sa hun videre.

Faren til drapsiktede Tjostolv Moland, Knut Moland, beskriver sentralfengselet i Kisangani som en konsentrasjonsleir. Han frykter for sønnens liv dersom flyttingen blir en realitet.

Nekter fortsatt

Etter at domstolen har mottatt dokumentene, vil det ifølge etterforskningsledelsen gå minst tolv dager før saken kan komme for retten.

Den militære påtalemyndigheten sender saksdokumentene over til retten nå på fredag.

De to nordmennene, en 27-åring fra Vestfold og en 28-åring fra Aust-Agder, ble pågrepet i Kongo i mai, mistenkt for drap på sjåføren Abeidi Kasongo.

De nekter for å ha utført drapet og hevder følget de var i, ble angrepet av overfallsmenn.

SISTE NYTT

Siste nytt