NRK Meny
Normal

Utslitt French ba om å få sitte

KINSHASA (NRK.no): En utslitt Joshua French måtte spørre dommeren om lov til å sette seg før aktor skulle holde sin prosedyre fredag.

Joshua French og forsvarer Marie André Mwila Kayembe

Joshua French og hans forsvarer Marie André Mwila Kayembe (t.v.) i salen under rettssaken mot French som fortsatte i Ndolo-fengselet i Kinshasa fredag. Mannen til høyre er tolken.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Fredag var satt av til aktor Katenda Nkulus prosedyre, og rettssaken var som vanlig forsinket, blant annet på grunn av et kraftig regnvær.

Da rettssaken omsider var i gang innledet dommeren med å lese opp dagens program, og French ble bedt om å reise seg.

  • Løpende oppdateringene fra rettssaken i vårt Nyhetssenter

Før aktor kunne komme i gang med prosedyren ble et vitneavhør av en fange lest opp. Fangen bodde i samme hus som Moland og French i fengselet. Ifølge VG har dette ikke tidligere vært lagt fram for retten, fordi vitnet er løslatt.

Etter opplesningen ba French, via sin forsvarer André Marie Mwila, dommeren om lov til å sette seg. Forsvareren sa French hadde sovet dårlig, og at han var sliten.

Dommer Serge Kabondo på sin side mente at Frenchs mangel på søvn ikke er en grunn til å si at han ikke får en rettferdig behandling av rettssaken.

– Hvis den tiltalte er utslitt, har han en mulighet til å be om at saken skal bli utsatt. Det er den eneste måten retten kan hjelpe med en slik forespørsel.

Men da retten fortsatte med å lese brev fra fengselsdirektøren fikk nordmannen sette seg.

Langtekkelig i retten

Dommeren spilte på mobilen mens gamle dokumenter ble lest opp.

Trøtt aktor

Rettsbetjenten brukte mye tid på å lese tidligere rettsdokumenter, samt brev skrevet av fengselsdirektøren i Kisangani fra 2009.

Formalitetene gjorde aktor trøtt, og han duppet av flere ganger under rettsmøtet. I tillegg brukte en av dommerne mye tid på mobilen sin. Også andre som var til stede i retten sov mens rettsbetjenten leste opp fra gamle brev og rapporter.

Da aktor endelig kommer i gang med prosedyren ble han stoppet av dommeren, som ba ham ta det med ro så tolken kunne oversette det han sa.

Aktor svarte at han ble revet med, og at han skulle gjenta dem som ble sagt.

– Kranglet om drapet på sjåføren

Aktor startet prosedyren med å fortelle hvordan sjefen for avdelingen i fengselet ble varslet om Tjostolv Molands død. Han brukte videre dommen der de to nordmennene ble dømt for drap og drapsforsøk som bakteppe for sin argumentasjon.

– Hvis ikke Moland hadde drept sjåføren i Kisangani, hadde French aldri vært i fengsel. French har aldri tilgitt Moland dette, sa aktor

– Det er dette de har kranglet om hele tiden.

Videre gjentok aktor at de kongolesiske legene ikke fant rester av etanol i kroppen til Moland, og at de ikke var i stand til å si nøyaktig hvilket stoff det var, utover at det dreide seg om benzodiazepiner. De norske etterforskerne kom derimot til at Moland hadde en promille på 2,7.

Han mener stoffene som ble funnet i Moland, gjorde ham svekket, slik at French kunne drepe ham.

Selektiv hukommelse

Nkulu mener French lot være å melde ifra til vaktene fordi han brukte denne tiden til å forberede hvordan han skulle forklare det som hadde skjedd.

– Da han ble spurt om hva som hadde skjedd, kunne French huske noen ting, mens det var andre ting han hadde glemt. Han hadde selektiv hukommelse. Han kunne ikke forklare som om alt han hadde gjort, og han kunne heller ikke forklare hvorfor han og Moland kranglet hver eneste dag, sa aktor.

I prosedyren kom aktor inn på alkoholkonsumet, og at flasken som skal ha inneholdt vodka aldri er blitt funnet.

– For full til å ta sitt eget liv

Han gjentok at Moland hadde benzodiazepin kroppen, og at de norske ekspertene ikke hadde oppdaget dette.

– Hvis han hadde 2,7 i promille, må han ha vært døddrukken. En som er så full, kan ikke stå på beina og ta sitt eget liv. Det er ikke mulig, sa han.

Aktor mente også den norske rettsmedisineren Arne Stray Pedersen ikke kan uttale seg om alkoholkonsum.

– Jeg vil ikke snakke nedsettende om Arne Stray Pedersen. Men man kan ikke diskutere alkoholkonsum med ham. Det blir som å diskutere jus med en filosof.

Aktor sa han er overbevist om at Moland ikke tok sitt eget liv.

– Han ble drept. Det var French som drepte ham.

Økt sikkerhet

Fredag var det strengere sikkerhetstiltak i Ndolo-fengselet en normalt. Inngangskontrollen var grundigere enn den har vært tidligere og det var utplassert flere bevæpnede vakter.

Moren til Joshua French ble også stanset av vaktene i da hun kom til fengselet. Etter litt diskusjon med vaktene slapp hun inn.

Aktor har avvist at norsk- og kongolesisk politi var enige om at det ikke hadde skjedd noe kriminelt i forbindelse med Tjostolv Molands død.

– Det er en stor feil å tro at vi og norsk politi var enig om alt, og dette har jeg også snakket om i retten, sa Nkulu til NRK torsdag.

Nkulu har under rettssaken flere ganger sagt at Kripos-rapporten er full av logiske brister, og at det ikke er en rapport om materielle funn. Rapporten konkluderte med at Molands død ikke skyldtes en kriminell handling.

Forsvareren Marie Andre Mwila vil trolig vise til observasjonene de norske rettsmedisinerne gjorde under obduksjonen av Moland, og be retten frifinne French når han holder sin prosedyre neste uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt