Hopp til innhold

Utfordrende å få feltsykehuset på plass

Nordmennene kjemper seg gjennom mange utfordringer for å komme frem med hjelpen i katastroferammede Nepal. Mer enn en uke etter at jordskjelvet rammet, står det om livet for mange sårede.

Tor Erik Sagvollen og Trond Ringstad Oslo Brannvesen og lokale brannmenn rydder veien i Chautara

Tor Erik Sagvollen og Trond Ringstad fra Oslo Brannvesen og lokale brannmenn rydder veien i Chautara i Nepal slik at lastebiler med nødhjelp og feltsykehus kan komme fram.

Foto: Norges Røde Kors

– Jeg vet ikke hvilken ende jeg skal begynne, sier teamleder Olaf Røsset, om den lange rekken med utfordringer for å få på plass det norske feltsykehuset i katastroferammede Nepal, til NRK.

Den første delen av sykehuset, som settes opp av Røde Kors og NORSAR, kom frem til flyplassen i Katmandu i går morges, et døgn forsinket.

Resten er på veg, men dersom det viser seg at flyet som skal frakte lasten er over 196 tonn, får det ikke landet. Om bord er nødvendig utstyr til kompliserte kirurgiske operasjoner.

I dag ble det nemlig kjent at Nepal stenger den internasjonale flyplassen for store fly, fordi rullebanen ikke tåler belastningen.

– Enorm pågang

– Vi må eventuelt leie et passasjerfly, ta ut alle setene og få ut resten på den måten, sier Røsset.

Choutara i Nepal ble hardt rammet av jordskjelvet

Folk tør ikke å overnatte i byen Chautara på grunn av stadige etterskjelv.

Foto: Arild Blomkvist / Røde Kors

Han er ved godt mot, men de siste dagene har vært intense.

Køene av folk, og fly, som kommer for å hjelpe, kombinert med en liten flyplass, førte til forsinkelsen.

– Det er en enorm pågang fra humanitære organisasjoner, mange jeg aldri har hørt navnet på før, som kommer hit, uanmeldt. De okkuperer mye av kapasiteten både på flyplassen og i andre mottaksapparat, forklarer Røsset.

Da flyet endelig landet, fylte de opp tre lastebiler og kom seg på vegen til Chautara, men det skulle ta ti timer å kjøre ni mil.

– Det var jordskred som hadde stengt veien, og vi hadde en punktering, for det er tøffe veier her, sier Røsset.

Sammenrast

En av følgebilene ble dessuten påkjørt. Ingen ble skadet, men det førte til trafikkork.

Dr. Ritesh og Olaf Røsset

Dr. Ritesh fra distriktssykehuset i Chautara og teamleder for det norske feltsykehuset Olaf Røsset, skal samarbeide under teltdukene.

Foto: PAULSEN, Vivian / Røde Kors

– Det er smale og svingete veier, så når vi kommer med et stort kjøretøy tar det lang tid, forteller Røsset.

Vel fremme i Chautara var det midnatt og folketomt i byen, for her tør ingen å sove. Sammenraste hus fyller gatene.

De stod tidlig opp for å rydde veien for steinmasser sammen med lokale soldater, men fikk så beskjed fra hæren om at lastebilene likevel ikke fikk komme inn.

– Det har vi forståelse for, fordi de kjempetunge kjøretøyene kan skape bevegelse i bakken, og slik kan hus som fortsatt står kollapse, forklarer Røsset.

– Alle trår til

Omsider fikk de tak i noen mindre lastebiler og lastet om.

Halvparten av husene i Choutara er rast sammen i jordskjelvet

Halvparten av husene i Chautara er rast sammen i det kraftige jordskjelvet som rammet Nepal for litt over en uke siden.

Foto: Arild Blomkvist / Røde Kors

– Nå går det unna her. Teltene kommer veldig fort opp. Alle står på og gjør en innsats. Det er ingen som bryr seg om å bli skitne på hendene, selv de som om et par dager må være kirurg og gjøre operasjoner, sier Røsset.

Sykehuset i byen, som er det eneste i et distrikt med 300.000 innbyggere, er ikke trygt etter jordskjelvet.

I morgen tar nordmennene og de lokale legene derfor imot de første pasientene i sin nyåpnede, feltpoliklinikk, under teltdukene. Men kun til lettere operasjoner.

Her skal det norske feltsykehuset stå

I morgen kan de første pasientene få hjelp ved det norske feltsykehuset i Chautara som settes opp på en åpen slette. Nordmennene skal samarbeide med lokale leger.

Foto: Arild Blomkvist / Røde Kors

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden tala etter Trump-skytinga

Biden trekker seg: – Biden satte partiet og framtida framfor seg sjølv

Berre timar etter at teamet hans lova at han ville halde fram i valkampanjen som normalt, trekker Joe Biden seg som Demokratene sin presidentkandidat.

Joe Biden trekker seg

I ukevis har diskusjonen om hvorvidt Joe Biden (81) er egnet som demokratenes presidentkandidat blitt stadig heftigere. Nå melder Biden at han trekker seg.

TOPSHOT - A young Palestinian boy stands barefoot near stagnant wastewater in Deir el-Balah in the central Gaza Strip on July 19, 2024. Polio has been detected in samples of sewage that is starting to take over Gaza in the grip of a devastating war, health authorities in the Hamas-run territory and Israel said on July 18, where thousands of people live in crowded tent cities of war-displaced. (Photo by Bashar TALEB / AFP)

Funn av polio i Gaza, Israel vaksinerer soldatane sine

WHO fryktar ein polioepidemi med eit helsevesen på kne i Gaza. Samstundes vaksinerer Israel soldatane sine før dei blir sendt i krigen.