Hopp til innhold

Verre å få inn nødhjelp til Nepal

Nepal er tvunget til å stenge sin eneste internasjonale flyplass for store fly som frakter nødhjelp til det jordskjelvrammede landet.

En nepalsk soldat bærer et barn på flyplassen i Kathmandu

Kun små og mellomstore fly får nå lande på hovedflyplassen i Katmandu, som har slått sprekker, og ikke tåler belastningen.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Rullebanen tåler ikke belastningen av de store militære- og lasteflyene, som har kommet til landet etter det voldsomme jordskjelvet.

Mens nyhetsbyrået AP skriver at det skal ha kommet sprekker i den, sier flyplasslederen til AFP at det ikke er kommet noen synlige sprekker, men at de må være føre var.

– Denne rullebanen er den eneste redningslinen til Katmandu. Dersom den brister, så bryter alt sammen, sier flyplassleder Birendra Prasad Shrestha til AFP.

Fordi det har vært så mange skjelv, så vet man ikke hvilke skader det er under bakken.

Kun små og mellomstore fly på under 196 tonn får nå lande. Det er kun denne typen maskiner den er laget for.

Utfordringen med å få nødhjelp til det katastroferammede landet, etter jordskjelvet 25. april, er således blitt enda større.

7040 personer er døde

Tallet på omkomne kom i dag opp i 7040 personer, og Nepals finansminister sier nå at de forventer å finne langt flere døde.

– Vi vet at det fremdeles er landsbyer der alle husene er ødelagte, men som vi ikke har klart å nå. Det kommer fremdeles etterskjelv, og vi forventer at tallet på døde kommer til å stige mye, sier Ram Sharan Mahat til AFP.

Slektninger forbereder ett av jordskjelvofrenes begravelse

Slektninger forbereder ett av jordskjelvofrenes begravelse. Minst 7040 personer har mistet livet etter at jordskjelvet rammet Nepal for åtte dager siden.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Rundt åtte av landets 28 millioner store befolkning er direkte rammet av jordskjelvet. Mange sover ute under åpen himmel, fordi husene er i ruiner, mens andre frykter etterskjelv.

14.123 personer er meldt skadet.

De overlevende frykter at monsunen skal komme tidlig, og at sykdommer skal spre seg. UNICEF sier at det er en kamp mot tiden for å hindre sykdom blant de 1.7 millionene unge som bor i de verst rammede områdene.

Tollutfordringer

Samtidig sier Fns humanitære leder at hun er ekstremt bekymret for hvordan nepalske myndigheter forsinker hjelpesendingene.

Hun har bedt statsminister Sushil Koirala om å få fortgang i tollklareringen av nødhjelpsutstyr.

– Han har forsikret om at han skal se til at det skjer, så jeg håper at vi nå vil få en forbedring i disse administrative utfordringene, sier Valerie Amos til AFP.

Det er behov for minst to millioner telt, og Nepal fjernet importskatt på disse og presenninger på fredag.

Samtidig har myndighetene klaget på at de har fått tilsendt unødvendige ting, som tunfisk og majones, og at de må gå grundig gjennom alt som kommer til landet.

SISTE NYTT

Siste nytt