Hopp til innhold

Uten nyheter om far og bror i seks måneder

KAIRO (NRK): Fem år etter den arabiske våren sitter fremdeles titusener fengslet i Egypt. Da Abu Bakr Atif endelig fikk treffe faren og broren sin, hadde han ikke hørt fra dem på mange måneder.

Atif

Abu Bakr Atif forteller at politiet stormet huset og tok med seg verdisaker og hans far og bror. Så hørte de ingenting på seks måneder.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Jeg ble så glad at sjelen kom tilbake til kroppen. Det hadde da gått et halvt år siden de ble arrestert og vi hadde vært helt uten nyheter om dem, forteller Abu Bakr Atif til NRK.

I dag er det fem år siden oppstanden mot Egypts president Hosni Mubarak begynte. Men etter at militæret tok makten tilbake er titusenvis av mennesker er fengslet og demonstrasjoner forbudt.

Atif forteller at faren og broren ikke var politisk aktive. De tilhørte heller ikke det nå bannlyste Muslimske brorskapet, men ingen av dem var redde for å si hva de mente.

– Huset vårt ble stormet av maskert politi. De lette gjennom hele huset på en fornærmende måte. De arresterte broren min og faren min og tok alle pengene de fant, samt mobiltelefoner og datamaskin, sier Atif.

Så ble det stille.

Atifs bror og far

Broren og faren til Atif tilhørte ikke Det muslimske brorskapet, men var ikke redde for å kritisere regimet, forteller Atif.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Titusener fengslet

For menneskerettighetsarbeider Sherif Eldeen er ikke dette noen uvanlig sak. Det tar ofte lang tid mellom arrestasjon og rettshøring. Menneskerettighetsorganisasjonene vet ikke engang hvor mange som er fengslet.

– Det er i hvert fall titusener som sitter fengslet. Men det er veldig vanskelig å si nøyaktig fordi det er få formelle dommer, sier Eldeen som jobber i Egyptian Initiative for Human Rights.

I begynnelsen var det særlig mennesker knyttet til Det muslimske brorskapet som ble fengslet, men siden har også mange aktivister blitt arrestert, – mange av dem for brudd på den svært strenge protestloven. I tiden fram mot femårsmarkeringen er en kjent kunstinstitusjon i sentrum stengt, og mange tusen leiligheter ble gjennomsøkt i forrige uke og flere aktivister arrestert.

Sherif Eldeen

Menneskerettighetsarbeider Sherif Eldeen blir ikke overrasket over det Atif forteller. Titusener er fengslet, og få har formelle dommer, sier han.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Bruker terrordefinisjon løst

Eldeen sier at myndighetene bruker terrordefinisjonen svært løst.

– Flesteparten av dem som arresteres er vanlige folk, men som tiltales for å være medlemmer av bannlyste grupper, sier han.

Atif har ennå ikke selv sett tiltalen mot faren og broren, men han har hørt at det også er tiltalen mot dem.

– De uttrykte sine meninger og var mot det sittende regimet og krenkelsene de begår, drapene som skjedde. Men det var meninger, som alle andres meninger, sier Atif.

Innenriksdepartementet har ennå ikke svart på NRKs forsøk på å få en kommentar.

Egypt er tema for Urix mandag kveld:

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

SISTE NYTT

Siste nytt