Hopp til innhold

10 tilhengere av Det muslimske brorskap dømt til døden

Flere hundre personer er dømt til døden i Egypt de siste månedene. Samtidig er avgjørelsen i saken mot brorskapets åndelige leder utsatt.

6.april-bevegelsen

PROTESTERER MOT MILITÆRDOMSTOL: «Jeg er imot at sivile blir dømt i militærdomstol» står det på tapen. En demonstrant med tape over munnen som symboliserer myndighetenes harde linje mot all opposisjon i landet. Demonstranten er med i 6. april-bevegelsen. Her demonstreres det mot protestloven og for løslatelsen av aktivister i varetekt 23. april.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Ifølge Al Jazeera ble de ti tilhengerne dømt til døden uten at de selv var til stede i retten. Det antas at alle de 10 har gått i dekning, melder TV-kanalen.

De ti ble dømt til døden for å ha oppfordret til demonstrasjoner, og for å ha blokkert en større vei nord for hovedstaden Kairo i juli i fjor. Dette i forbindelse med at hæren avsatte Det muslimske brorskapets Mohammed Morsi som president.

Utsetter avgjørelse om Badie

Lørdag ble det også klart at avgjørelsen en av sakene mot Det muslimske brorskapets åndelige leder, Mohamed Badie, utsettes til 5. juli. Badie er en av flere hundre tilhengere av Det muslimske brorskapet som ble arrestert i forbindelse med at Morsi ble avsatt.

Badie står tiltalt i nærmere 40 saker, der skyld i hver enkelt av dem kan medføre dødsstraff. Den øverste lederen har allerede blitt dømt til døden én gang, i en sak som blant annet gjaldt et drap som skjedde under urolighetene. I denne saken ble hele 683 personer dømt til døden samtidig.

Ifølge Al Jazeera har disse dommen blitt anket, og en endelig avgjørelse er ventet 21. juni.

– Verre enn under Mubarak

De mange masserettssakene i Egypt den siste tiden har skapt sterke reaksjoner, og Amnesty har beskrevet det som pågår i Egypt som «en rettsfarse».

– Nå er situasjonen i Egypt mye verre enn under den siste perioden til den forhatte diktatoren Hosni Mubarak, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NRK.

Uttalelsen kom etter at det ble kjent at demokratibevegelsen som var med på å sparke i gang demonstrasjonene i landet, ble forbudt.

I slutten av mai ble det klart at Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi sikret seg en brakseier i presidentvalget, med over 90 prosent av stemmene. Sekulære egyptere og islamister holdt seg imdidlertid unna valget – i skuffelse og protest – noe som gjorde at valgdeltagelsen til slutt endte på rundt 40 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt