Medvedev: Et nytt styre i Ukraina vil ende med en ny revolusjon

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev advarer mot at å ta fra Viktor Janukovitsj makten kan ende med ustabilitet og en ny revolusjon.

Medvedev om Ukraina på Facebook
Foto: Skjermdump

Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev

Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev under Sotsji.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende fordømmer den militære eskaleringen på Krim.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
På sin Facebook-profil
skriver Dmitrij Medvedev i kveld om hvordan han mener de nye, fungerende lederne i Ukraina har tatt makten på ulovlig vis.

I meldingen heter det at selv om Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj ikke har reell makt, er han fortsatt den lovlige lederen av Ukraina.

– Er han skyldig for det som har skjedd i Ukraina, så ta ut en tiltale mot ham og still ham for retten. Alt annet er lovløshet og maktovertakelse. Og det betyr at en slik ordning vil være høyst ustabil. Det vil ende med revolusjon. Nytt blod, heter det i meldingen lagt ut på Medvedevs Facebook-side.

Putin sa ja til kontaktgruppe med Ukraina

Russlands statsminister Vladimir Putin sa søndag kveld ja til forslaget fra Tyskland om å delta i en kontaktgruppe for Ukraina. Det positive svaret kom etter en samtale over telefonen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

– President Putin har sagt ja til forslag fra den tyske statsministeren om å øyeblikkelig etablere en undersøkelseskomité og en kontaktgruppe, muligens under ledelse av OSSE, for å få startet en politisk dialog, opplyser den tyske regjeringen i en uttalelse.

Merkel skal i telefonsamtalen har minnet Putin om at Russland i 1994 skrev under på avtalen om å respektere Ukrainas suverenitet.

Disse stedene har russiske flagg blitt heist i Ukraina

Fordømmer militær eskalering på Krim

Sammen med NATOs medlemmer fordømmer Norge den russiske militære eskaleringen på Krim-halvøya i Ukraina.

Utenriksminister Børge Brende mener russiske myndigheter umiddelbart må imøtekomme den ukrainske anmodningen om dialog for å løse krisen uten bruk av vold.

– Ukraina er et viktig partnerland for NATO og et naboland for flere allierte. Dagens møte i NATO er et klart uttrykk for alvoret i situasjonen i Ukraina.

– Gjennom sine militære aksjoner på Krim, og trusler om ytterligere bruk av militærmakt, bryter Russland med grunnleggende avtaleforpliktelser gjennom FN-charteret, OSSE, Europarådet og NATO-Russlandsrådet. Det er et viktig signal at NATOs råd i dag har uttrykt full støtte til Ukrainas territorielle integritet og suverenitet, sier Børge Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt