Dette er de viktigste aktørene i Ukraina

En rekke fremtredende personer trekker i trådene for Ukrainas fremtid. Alt fra tidligere proffboksere, til forhenværende statsministre påvirker den spente situasjonen.

Aktør

Vitalij Klitsjko, Julia Timosjenko, Viktor Janukovitsj og fungerende president i Ukraina og president for nasjonalforsamlingen, Oleksandr Turtsjynov, er bare noen av aktørene som preger den spente situasjonen i Ukraina.

EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november i fjor ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

Det førte til voldsomme protester. Den avsatte ukrainske presidenten er etterlyst for massedrap. Sier selv at han fremdeles er landets president.

Viktor Janukovitsj

Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj er etterlyst for massedrap.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Fungerende president er Oleksandr Turtsjynov. Han er kjent for å være en av tidligere statsminister Julia Timosjenkos støttespillere.

Har vært stedfortredende statsminister under Timosjenko og ble valgt til president da Janukovitsj ble avsatt.

Oleksandr Turtsjynov

Oleksandr Turtsjynov er Ukrainas fungerende president.

Foto: Andrew Kravchenko / Ap

Klitsjko mislyktes som borgermester

Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko leder det tredje største opposisjonspartiet Udar. Har vært aktiv i vinterens protester i Kiev og har sagt at han vil ta ansvar hvis han blir valgt til president i landet.

Blant hans fanesaker er kampen mot korrupsjon og en tilnærming til EU. I fjor ble Klitsjko valgt inn i det ukrainske parlamentet, men mislyktes for andre gang i forsøket på å bli borgermester i hovedstaden Kiev.

Vitali Klitsjko

Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko leder det tredje største opposisjonspartiet Udar

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk og tidligere talsmann i parlamentet. Var en av de fremste protestlederne under demonstrasjonene i Kiev og beskrives som EU-vennlig.

Han leder eksstatsminister Julia Timosjenkos Fedrelandsparti. Er jurist og har tidligere vært finansminister.

Ukrainas nye statsminister Arsenej Jatsenjuk

Ukrainas nye statsminister Arsenej Jatsenjuk.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

LES OGSÅ: Ukraina mobiliserer - soldater i landet bytter side

Timosjenko sparket som energiminister

Julia Timosjenko er tidligere statsminister og leder for partiet Fedrelandsforbundet. Hun ble født 27. november 1960 i Dnipropetrovsk, øst i Ukraina. Hun er utdannet økonom og bygde seg opp en milliardformue som eier av et gassfirma.

Hun ble energiminister i 2000, men fikk sparken på grunn av sin tette forbindelse til fremtredende oligarker og Ukrainas daværende president Leonid Kutsjma. Fra 2005 var hun statsminister til 2010, da hun tapte presidentvalget mot Janukovitsj i andre runde.

Hun ble satt i fengsel da hun ble dømt for maktmisbruk i forbindelse med en gassavtale hun inngikk med Russland. Har blitt kalt oransjerevolusjonens dronning og blir av mange sett på som en sterk presidentkandidat.

Julia Timosjenko

Julia Timosjenko blir av mange sett på som en sterk presidentkandidat.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters


Arsen Avakov er ny innenriksminister. Han er også medlem av Fedrelandspartiet. Etnisk armener og tidligere forretningsmann og tidligere fotballspiller i den ukrainske Premier League. I 2012 ble han siktet for å ha ulovlig overført land.

Arsen Avakov

Arsen Avakov er Ukrainas nye innenriksminister.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Ihor Tenyukh er den nye forsvarsministeren. Han er admiral fra marinen, men ble sparket av Janukovitsj. Han er også medlem av det nasjonalistiske Svoboda-partiet.

Forsvarsminister Ihor Tenyukh

Forsvarsminister Ihor Tenyukh.

Foto: POOL / Reuters

Journalist leder anti-korrupsjonskomité

Andrij Parubij er forsvarssjef. Han og leder for selvforsvarsstyrkene som ble organisert på Maidan i Kiev vinteren 2014. Jobbet aktivt for ukrainsk uavhengighet og var aktiv i oransjerevolusjonen. Grunnla i 1991 nasjonalistpartiet Svoboda.

Andrij Parubij

Andrij Parubij er Ukrainas forsvarssjef.

Foto: ANATOLII STEPANOV / Afp

Den undersøkende journalisten Tatjana Chornovol (34) leder anti-korrupsjonskomiteen i Ukraina. Hun ble banket opp i Kiev i desember. Hun er blant kjent for å ha laget journalistikk om rikdommen til Janukovitsj og om mistenkelige avtaler mellom presidenten og hans allierte. Har bakgrunn fra det ytre høyre. Som 17-åring meldte hun seg inn i den høyreekstreme bevegelsen UNA-UNSO. Hun stilte til valg for Timosjenkos parti i 2012.

Tetyana Chornovol

Journalisten Tatjana Chornovol (34) leder anti-korrupsjonskomiteen i Ukraina.

Foto: STR / Afp

Disse stedene har Russisk flagg blitt heist i Ukraina

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt