NRK Meny
Normal

– Vet ikke hvor mange døde som er på toget

Flere av de døde etter flykatastrofen er ikke med i toget som skulle frakte de 282 likene videre til Nederland, melder nederlandske myndigheter.

Tog med døde etter MH17 har ankommet Kharkiv

LIKTOGET: Toget med de døde etter MH17-styrten ankom byen Kharkiv i dag. Herfra skal de bli fraktet til Nederland, men ifølge nederlandske myndigheter mangler flere av de omkomne.

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Toget med de 282 døde etter flykatastrofen sist torsdag, ankom den ukrainske byen Kharkiv i dag.

Herfra skulle de fraktes til Nederland for videre identifisering. Flesteparten av de drepte var nederlendere.

Men ifølge nederlandske myndigheter mangler det nå 82 lik, noe som er betydelig mindre enn det som er avtalt med opprørerne, skriver BBC.

Jan Tuinder

SKAL FINNE RESTEN: Tuinder sa på pressekonferansen i kveld at de skal dra tilbake for å gjøre nye søk etter de omkomne, og at de ikke returnerer før alle er funnet.

Foto: Sergei Chuzavkov / AP

På en pressekonferanse i kveld forteller etterforskerne i Ukraina at det er flere lik, men det er usikkert hvor mange.

Det er vi er sikre på er at det er 200 personer, men vi har flere kroppsdeler som må etterforskes videre, sier Jan Tuinder, leder for de nederlandske etterforskerne i Ukraina, på en pressekonferanse i kveld.

Laster Twitter-innhold

Flere kroppsdeler på åstedet

På en pressekonferanse sa Tuinder videre at de skal dra tilbake for å gjøre nye søk etter de omkomne.

– Vi drar ikke før alle er funnet. De vil bli funnet. Vi er nødt til å finne dem, sa han.

Den ukrainske regjeringen har opplyst at 282 lik og 87 kroppsdeler til de resterende 16 ofrene er funnet.

Ifølge Tuinder blir ikke ofrene på toget ytterligere undersøkt før de ankommer Nederland.

Toget med de døde etter MH17-ulykken er ankommet Kharkiv

PASSER PÅ: En ukrainsk politimann følger med når toget med de døde etter flystyrten ankommer Kharkiv.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har i dag vært på befaring i området, og forteller at det ligger levninger igjen på åstedet.

Tidligere har den ukrainske regjeringen opplyst at 282 lik og 87 kroppsdeler til de resterende 16 ofrene er funnet.

– Vekk fra separatistene

Toget startet fra byen Torez, like ved krasjstedet som er et område hvor prorussiske separatister har kontrollen.

De har av ukrainske myndigheter blitt beskyldt for å vanskeliggjøre arbeidet.

Også Nederlands utenriksminister kritiserte at det har tatt tid å samle de døde og starte identifiseringsarbeidet.

Tidligere har Nederland sammen med flere berørte land vært bekymret for at flystyrt-området ikke har vært tilstrekkelig sikret, og at det kan være fare for at viktige bevis forsvinner.

I dag meldte også OSSEs observatørene om at store vrakdeler fra MH17 er blitt kuttet i, og ser annerledes ut enn tidligere.

Nasjonal sørgedag

Tuinder opplyser på pressekonferansen at det i morgen er nasjonal sørgedag i Nederland.

Klokken 11:00 lokal tid blir det minneseremoni for de 193 nederlenderne som omkom i flykatastrofen forrige torsdag. Totalt døde 298 mennesker.

Pårørende skal ta imot de døde på Eindhoven-flyplassen når flyet lander onsdag ettermiddag. Kong Willem Alexander, dronning Maxima vil sammen med Rutte også være til stede for å ta imot de døde, heter det i en uttalelse fra det nederlandske justisdepartementet tirsdag.

Flystyrt Ukraina

BLOMSTER OG LYS: Sent torsdag kveld i forrige uke la flere hundre pårørende og sørgende ned blomster og minneord ved den nederlandske ambassaden i Kiev.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Onsdag flagges det også på halv stang ved offentlige bygninger i Nederland. Representanter fra enkelte av de ti andre landene som mistet borgere i flykatastrofen, vil også være til stede på markeringen i Eindhoven.

Samme dag er det møte for EUs utenriksministere, og Storbritannias statsminister David Cameron er blant dem som har truet president Vladimir Putin med sanksjoner.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skriver på Twitter at møtet ble startet med ett minutts stillhet for dem som døde da flyet ble skutt ned.

Laster Twitter-innhold

Legger frem bevis

Nyhetsbyrået Reuters melder i kveld at USA vil komme til å offentliggjøre etterretning som støtter påstanden om at missilet som skjøt ned passasjerflyet, kom fra et område kontrollert av de prorussiske separatistene i Ukraina.

Flere land, blant andre Storbritannia har tidligere sagt at det finnes bevis som kan tyde på at det var prorussiske separatister som skjøt ned passasjerflyet og at våpenet som muliggjorde dette må ha kommet fra Russland.

Dette er blitt avvist fra russisk side.

Øker militærstyrken

Situasjonen i Ukraina er spent etter nedskytingen av MH17. Mandag var det kamper mellom prorussiske separatister og det ukrainske forsvaret i Donetsk-regionen. Området er kontrollert av separatistene, men ukrainske myndigheter har sagt de vil vinne tilbake kontrollen i området.

Ukrainas nasjonalforsamling besluttet tirsdag at de vil øke militærstyrken mot opprørerne øst i landet. Vedtaket kommer etter forslag fra landets president Petro Porosjenko.

Samtidig som kampene pågår har ukrainske myndigheter og prorussiske separatister innført våpenhvile i en radius på 40 og 10 kilometer rundt vrakstedet. Der pågår det fremdeles etterforskning for å finne svar på hva som skjedde da flyet ble skutt ned.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt