Hopp til innhold

OSSE: – Vrakdeler kuttet i og endret

Store vrakdeler fra MH17 er blitt kuttet i, og ser annerledes ut enn tidligere, sier OSSEs observatører i Ukraina.

Vrakdeler fra MH17 som ble skutt ned i Ukraina

ØDELAGT: Vrakdeler fra Malaysia Airlines-flyet som styrtet nær byen Krabove i Ukraina. OSSEs observatører mener å ha bevis for at flydeler er tuklet med.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Det er Mikael Bociurkiw, en talsperson for OSSE, som forteller til BBC at flere store vrakrester fra Malaysia Airlines-flyet ser annerledes ut i dag enn de gjorde for et par dager siden.

Bociurkiw befinner seg nå ved krasjstedet og forteller til BBC at de har sett hvordan flere deler av flyet er endret, blant annet deler av det som var cockpiten på flyet.

Observatørene fra OSSE har vært i Ukraina siden april, og var de første internasjonale observatørene som fikk tilgang til krasjstedet.

Frykter bevis er borte

Flere av landene som er berørt av flykrasjet, blant dem Nederland og Australia har vært bekymret for at området hvor flyet styrtet ikke har vært tilstrekkelig sikret, og at det kan være fare for at viktige bevis forsvinner.

– Etter forbrytelsen kommer dekkoperasjonen. Det vi ser er tukling med bevis i «industriell skala», sa Australias statsminister Tony Abbott, ifølge The Guardian.

Flyet krasjet i et område kontrollert av prorussiske separatister og flere vestlige land, blant dem Storbritannia, sier det dukker opp flere og flere bevis for at det var opprørere som skjøt ned flyet med en bakke-til-luft rakett som Russland har gitt dem.

Vitaly Nayda, lederen for de ukrainske sikkerhetsmyndighetene sier til CNN at de er sikre på at det var en russisk offiser som trykket på knappen for å skyte ned passasjerflyet.

Dette blir avvist fra russisk side som mener det er ukrainske myndigheter som er skyld i ulykken.

Lover hjelp

Russlands president Vladimir Putin møtte tirsdag det nasjonale sikkerhetsrådet i Russland. Her gjorde han det klart at Russland vil bidra til at etterforskere får full tilgang til åstedet for flykrasjen.

– Russland vil gjøre alt i sin makt for å sørge for en full, omfattende og åpen etterforskning. Vi er bedt om å utøve press på de militære øst i Ukraina. Vi vil selvfølgelig gjøre alt vi kan, sier Putin.

Toget med de døde etter MH17-ulykken er ankommet Kharkiv

SKAL TIL NEDERLAND: En ukrainsk politimann vokter toget med de døde etter flykrasjen. Likene vil bli fraktet til Nederland for å fortsette identifiseringsarbeidet der.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Kan ta måneder

298 mennesker mistet livet i flystyrten. Omtrent 280 av disse er blitt fraktet vekk fra åstedet. Toget med de døde ankom byen Kharkiv tirsdag formiddag.

Herfra vil de bli fraktet til Nederland hvor det videre identifiseringsarbeidet fortsetter. Det er Nederland som skal lede etterforskningen.

Det gjorde Nederlands statsminister Mark Rutte klart på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Det er ventet at likene vil bli fraktet til Nederland i løpet av onsdagen.

– Så snart ofrene er identifisert vil først og fremst de pårørende bli varslet, sa Rutte.

Deretter vil likene bli sendt til de ulike landene ofrene er fra. Rutte forteller at identifiseringsarbeidet vil ta lang tid.

– Det kan ta flere uker eller måneder, sa Rutte etter at likene var kommet fram til Kharkiv etter å ha vært i opprørskontrollerte Donetsk.

Også den nasjonale ID-gruppen i Norge har sagt ja til å hjelpe til dersom det skulle bli bruk for dem i arbeidet med identifiseringen av de døde etter flystyrten i Ukraina.

– Vi har fått en rutinemessig henvendelse fra Interpol om å bistå etterforsknings- og identifiseringsprosessen etter flystyrten, og har sagt ja på generelt grunnlag. Nå avventer vi en konkret forespørsel, sier Per Angel i Kripos, leder av den nasjonale ID-gruppen, til Aftenposten.

Kripos samarbeider med eksperter i andre nordiske land i identifiseringsarbeid etter ulykker og katastrofer. Angel har svart ja på vegne av Norden, men tror likevel at Nederland vil klare å håndtere dette arbeidet alene.

At likene har ligget ute i varmen i flere dager, kan imidlertid vanskeliggjøre arbeidet, mener Angel.

Overlevert svarte bokser

193 av de 298 som omkom er nederlendere.

Mandag kveld ble det også klart at flyets såkalte «svarte bokser» er overlevert til malaysiske eksperter.

Najib Razak

FÅR ROS: Malaysias statsminister Najib Razak får ros i hjemlandet for sin håndtering av flykatastrofen. Malaysia skal nå være i besittelse av de svarte boksene, fram til den internasjonale granskingsgruppen er på plass. Her under en pressekonferanse i Kuala Lumpur mandag.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

– Det malaysiske teamet er nå i besittelse av de svarte boksene, som ser ut til å være i god behold, sa statsminister Najib Razak i en uttalelse tirsdag, og refererte til malaysiske tjenestemenn som ble sendt til Ukraina i etterkant av flykatastrofen.

– Malaysia kommer til å ha de svarte boksene fram til den internasjonale granskingsgruppen er på plass, sa han.

Røde Kors: – Krig i Ukraina

Situasjonen i Ukraina er spent. Den siste tiden har kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske militære blusset opp igjen øst i landet. Området hvor flyet ble skutt ned er blant stedene hvor konfliktnivået er høyt. Mandag ble det meldt om eksplosjoner og kamper flere steder i Donetsk-regionen.

Nyhetsbyrået Reuters siterer i dag FN-kilder på at Den internasjonale Røde Kors-komiteen karakteriserer situasjonen i Ukraina som krig. Dokumentet hvor komiteen kommer med denne konklusjonen er hemmeligstemplet.

Dersom det konkluderes med at Ukraina er i krig kan det åpne for at hendelser, også nedskytingen av MH17, kan etterforskes som krigsforbrytelser.

– De væpnede gruppene må stanse alle handlinger som kan gå på akkord med å bevare integriteten til åstedet. Det må bli en våpenhvile, sa Australias utenriksminister Julie Bishop etter avstemmingen.

SISTE NYTT

Siste nytt