Hopp til innhold

USAs president Donald Trump vil sende føderale politistyrker til Kenosha

USAs president Donald Trump sier han sender føderalt politi og nasjonalgarden for å bistå under opptøyene i Kenosha. En tenåring er siktet etter at to demonstranter ble skutt og drept natt til onsdag.

Kvinner rydder opp etter at en bygning har blitt ødelagt i sammenstøtene mellom demonstranter og politi i Kenosha, Wisconsin.

RYDDER OPP: Kvinner rydder opp etter at en bygning har blitt ødelagt i sammenstøtene mellom politi og demonstranter i Kenosha.

Foto: Stephen Maturen / Reuters

Det skriver Trump i en Twitter-melding onsdag. Han skriver også at Wisconsins guvernør, demokraten Tony Evers, har takket ja til føderal bistand.

Evers bekrefter ifølge Reuters at han har godkjent at det settes inn 500 medlemmer av nasjonalgarden for å styrke lokalt politi onsdag kveld. Guvernøren sier at det samtidig jobbes med å få ytterligere bistand fra andre delstater.

Protestene i Kenosha brøt ut etter at afroamerikanske Jacob Blake (29) ble skutt i ryggen mens han var på vei inn i en bil søndag.

Ifølge familiens advokat satt hans tre sønner i bilen da han ble skutt. Blake overlevde, men er ifølge familien blitt lam fra livet og ned.

Laster Twitter-innhold

– Blake hadde kniv

Etterforskerne fant en kniv som tilhørte Blake på stedet der politifolkene forsøkte å pågripe ham, sier statsadvokaten i Wisconsin, Josh Kaul. Den ble funnet liggende på gulvet på førersiden i bilen. Kaul sier Blake i forhør har innrømmet at kniven var hans.

Statsadvokaten sa ikke hva slags kniv det var snakk om, eller om den var årsaken til at politimannen begynte å skyte mot Blake. Da Blakes bil ble gjennomsøkt ble det ikke funent noen andre våpen.

Kaul sa politiet kom til stedet etter å ha fått en telefon fra en kvinne om en uønsket mann. Politibetjentene forsøkte å pågripe Blake og brukte en elektrosjokkpistol uten at det stoppet ham.

To demonstranter drept – 17-åring siktet

Natten til tirsdag gjorde demonstranter skade på flere bygninger og startet mer enn 30 branner i sentrum av byen i Wisconsin.

Uroen i Kenosha toppet seg foreløpig natt til onsdag, da to personer ble skutt og drept på åpen gate. Politiet har jaktet på en antatt hvit mann med halvautomatisk rifle etter angrepet som ble filmet med mobiltelefon.

– Jeg har akkurat drept noen, sier den unge mannen med rifle i videoen, ifølge Reuters.

Onsdag kveld melder politiet i landsbyen Antioch at en mindreårig er pågrepet, siktet for drap.

Antioch ligger om lag 25 kilometer fra Kenosha. Politioverbetjent Norman Johnson bekrefter at den pågrepne er en ung mann, man vil ikke gi ytterligere opplysninger fordi han er under 18 år.

Videoer i sosiale medier viser også at den unge, hvite mannen blir angrepet av demonstranter i det han forsøker å løpe fra stedet. Sittende på bakken skyter mannen med riflen minst én person.

Samtidig fremgår det av videoene at demonstrantene roper at den unge mannen allerede hadde avfyrt skudd, før han ble angrepet. Videoer i sosiale medier viser også at mannen med riflen går forbi politiet med hendene i været, tilsynelatende uten å bli stoppet.

Dette til tross for at flere demonstranter skal ha ropt til politiet at den unge mannen måtte bli pågrepet, fordi han hadde skutt noen.

For tredje natt på rad har det vært demonstrasjoner og uro i Kenosha etter at en svart mann ble skutt i ryggen av politiet.

BRÅK OG URO: Natt til onsdag var det demonstrasjoner og uro i Kenosha, etter at en svart mann ble skutt i ryggen av politiet. To personer ble skutt og drept i opptøyene.

Gikk forbi politiet med våpen

Demonstranten Devin Scott sier til The Chicago Tribune at han holdt et av de livløse ofrene i armene sine etter skytingen. 19-åringen sier til avisa at han ikke tror vedkommende overlevde.

Scott forteller også at han etter alt å dømme så gjerningsmannen flykte fra stedet like etter skytingen.

– Vi ropte alle sammen Black lives matter ved en bensinstasjon, og så hørte vi «boom, boom, boom». «Det der er ikke fyrverkeri», sa jeg til vennen min, forteller Scott.

– Så kom denne fyren med et digert våpen løpende forbi oss midt i veien, og folk ropte: «Han skjøt noen! Han skjøt noen!» Alle prøvde å ta ham og løp etter ham, og så begynte han å skyte igjen, sier Scott.

Protestene i Kenosha brøt ut etter at afroamerikanske Jacob Blake (29) ble skutt i ryggen sju ganger mens han var på vei inn i en bil søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt