Hopp til innhold

Svart mann skutt sju ganger i ryggen av politimann i USA – mens barna så på

En ny video av politivold har ført til demonstrasjoner i Wisconsin i USA. Jacob Blake (29) ble forsøkt anholdt foran familien sin, så skutt sju ganger i ryggen av politiet. Nå er nasjonalgarden satt inn.

Dette skal være bilder fra hendelsen der Jacob Blake blir skutt.

To politimenn i Wisconsin er permittert etter at en video som viser en eller begge skyte en svart mann i ryggen flere ganger ble delt på sosiale medier.

Mannen som ble skutt søndag, 29 år gamle Jacob Blake, er kritisk skadd men i stabil tilstand, sa Wisconsins guvernør Tony Evers mandag.

Familiens advokat sier Blakes tre barn på tre, fem og åtte år, satt i bilen og så på mens faren ble skutt da han forsøkte å sette seg i forsetet.

På videoen kan man høre politiet skyte Blake sju ganger. Deretter høres et langt tut fra Blakes kropp som ligger over lydhornet. En kvinne som ser hendelsen hopper opp og ned og roper i fortvilelse.

Laster Twitter-innhold

Flere demonstrasjoner i vente

Politiet i Kenosha, Wisconsin, står ved en brennende søppelbil under protestene i byen

Mandag kveld var det nye sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Kenosha.

Foto: Morry Gash / AP

Hendelsen har ført til store demonstrasjoner og opptøyer i byen Kenosha.

Guvernøren i Wisconsin har nå satt inn nasjonalgarden for å håndtere protestene.

Det er innført portforbud i byen. Demonstranter samlet seg utenfor tinghuset natt til mandag og kastet vannsflasker og andre gjenstander mot politiet. Noen demonstranter kastet steiner og satte fyr på biler. Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene.

Videoen av at politiet skyter Jacob Blake i ryggen har skapt kraftige reaksjoner.

Videoen av at politiet skyter Jacob Blake i ryggen har skapt kraftige reaksjoner.

Demonstranter skal ha knust vinduer og sprayet graffiti på en administrativ bygning i byen i protest, ifølge den lokale nyhetskanalen WISN. Bilene til en lokal bilforhandler skal ha blitt satt fyr på. Det er allerede planlagt flere demonstrasjoner i andre amerikanske byer.

Etter at George Floyd døde av kvelning under en pågripelse i Minneapolis i slutten av mai, har store demonstrasjoner mot politivold mot svarte preget amerikanske byer.

Demonstrantene i Kenosha holder hendene i været utenfor politistasjonen i byen

Demonstranter samlet seg i byen rett før portforbudet klokken åtte. Politiet brukte tåregass for å spre folk.

Foto: Kamil Krzaczynski / AFP

Skuddene mot Blake ble avfyrt i et boligområde søndag ettermiddag. Politimennene rykket ut etter et varsel om en hendelse i et hjem i området. Jacob Blake skal ha forsøkt å roe ned en krangel mellom to kvinner, ifølge the New York Times.

Før skuddene ble avfyrt forsøkte politiet å stoppe Blake fra å sette seg i bilen ved å dra i den hvite trøya hans, viser videoen som sirkulerer på sosiale medier.

Det er uklart hva som fikk politiet til å skyte Blake.

Episoden kommer en dag etter at nye demonstrasjoner brøt ut i Lafayette, Louisiana, der en svart mann, Trayford Pellerin, ble skutt av politiet utenfor et supermarked.

DREPT: Bilde av Breonna Taylor som ble drept av politiet mens hun sov i sin egen seng har blitt et symbol på Black Lives Matter-bevegelsen. Her fra Maryland.

Bilde av Breonna Taylor som ble drept av politiet mens hun sov i sin egen seng har blitt et symbol på Black Lives Matter-bevegelsen. Her fra Maryland.

Foto: Patrick Smith / AFP

– Svarte frykter for livet

Raysean White, som filmet hendelsen, sier at han ble så forbannet og traumatisert av det han så at han ikke fikk sove natt til mandag.

– Politiet vil at alle skal vite at de er ute i gatene for å beskytte og tjene folket. Men vi vil ikke ha dere rundt fordi vi frykter for livene våre. Dere kommer for å roe ned en krangel og denne svarte mannen blir skutt. Det skal ikke være sånn, sier White til CNN.

Et frynsete amerikansk flagg med flammer i bakgrunnen tatt under demonstrasjoner i Kenosha, Wisconsin

Flere kjøretøy ble påtent av demonstranter etter skytingen av 29 år gamle Jacob Blake.

Foto: Morry Gash / AP

Den lokale politiforeningen ber folk om å la være å trekke konklusjoner før all informasjonen om hendelsen er kjent.

– Som vanlig, viser ikke videoen alle detaljene i det som skjedde under en svært handlingsrik hendelse. Vi ber om at dere lar være å trekke konklusjoner før all fakta er kjent, sa Pete Deates, leder av Kenosha Professional Police Association.

Wisconsins guvernør beklager det som har hendt og sier det skjer «for ofte» i delstaten og i USA.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ