Hopp til innhold

Donald Trump stanset av føderale dommere

En kjennelse fra en føderal dommer kan stanse Trump-administrasjonens ønske om å legge ned DACA-ordningen. Ordningen beskytter ulovlige innvandrere som kom til USA som mindreårige, fra å bli deportert.

FILES-US-POLITICS-IMMIGRATION-PROTEST

DREAMERS: Ordningen gjør at såkalte «dreamers», ulovlige innvandrere, kan søke arbeidstillatelse gjennom programmet.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Den føderale dommeren John D. Bates i District of Columbia har gjennom en kjennelse sørget for at programmet Deferred Action for Childhood Arrivals, også kjent som DACA, kan bli gjenopprettet.

Programmet skal beskytte såkalte «dreamers», barn som ble brakt inn i USA på ulovlig vis, fra å bli sendt ut av landet.

Har 20 dager på seg

USAs justisminister Jeff Sessions kunngjorde i september i fjor at Trump-administrasjonen ønsket å oppheve DACA. Avgjørelsen gjorde at ingen kunne søke fornyelse av arbeidstillatelse via programmet, eller søke om å bli en del av ordningen.

Kunngjøringen førte til demonstrasjoner.

Dommer John D. Bates mener at avgjørelsen om å legge ned ordningen ble bestemt på ulovlig vis, ifølge US Today.

Trump

BRUKT I VALGKAMP: Trump har tidligere vist antydning til sympati overfor demonstrantene, men lovte imidlertid under valgkampen at han ville legge ned programmet.

Foto: Evan Vucci / AP

Justisdepartementet, som har ansvar for programmet, skal ha mislykkes med å rettferdiggjøre nedbyggingen godt nok, mener dommeren i Columbia.

Bates forsøkte først å stanse nedleggelsen i april. Han ga da administrasjonen 90 dager på seg til å gjøre begrunnelsen for nedleggelsen av programmet bedre.

Fredag kunngjorde han igjen at begrunnelsen må komme innen 23. august 2017, altså innen 20 dager.

Kan komme i konflikt med annen avgjørelse

Trump-administrasjonen har møtt på flere hindre i sitt arbeid med å legge ned programmet. Nedleggelsen har blant annet blitt utsatt av USAs høyesterett tidligere i år.

Føderale dommere i Brooklyn og San Francisco har hatt samme reaksjon som Bates.

Det er ventet at det vil komme en kjennelse også fra en føderal dommer i Texas. Den kan komme i konflikt med Bates kunngjørelse, ifølge The New York Times.

Obama startet programmet

Trump har tidligere uttalt at han er åpen for å starte opp ordningen igjen, dersom Demokratene går med på strengere regler for innvandring og finansiering av muren mot Mexico.

Administrasjonen til USAs forrige president, Barack Obama, stod bak oppstarten av programmet i 2012 etter en direkte presidentordre.

DACA-programmet gjorde det mulig for barn som ble tatt med ulovlig inn i USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Målet var å beskytte barn som ble brakt inn i landet uten dokumentasjonspapir, fra å bli deportert.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.