Donald Trump stanset av føderale dommere

En kjennelse fra en føderal dommer kan stanse Trump-administrasjonens ønske om å legge ned DACA-ordningen. Ordningen beskytter ulovlige innvandrere som kom til USA som mindreårige, fra å bli deportert.

FILES-US-POLITICS-IMMIGRATION-PROTEST

DREAMERS: Ordningen gjør at såkalte «dreamers», ulovlige innvandrere, kan søke arbeidstillatelse gjennom programmet.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Den føderale dommeren John D. Bates i District of Columbia har gjennom en kjennelse sørget for at programmet Deferred Action for Childhood Arrivals, også kjent som DACA, kan bli gjenopprettet.

Programmet skal beskytte såkalte «dreamers», barn som ble brakt inn i USA på ulovlig vis, fra å bli sendt ut av landet.

Har 20 dager på seg

USAs justisminister Jeff Sessions kunngjorde i september i fjor at Trump-administrasjonen ønsket å oppheve DACA. Avgjørelsen gjorde at ingen kunne søke fornyelse av arbeidstillatelse via programmet, eller søke om å bli en del av ordningen.

Kunngjøringen førte til demonstrasjoner.

Dommer John D. Bates mener at avgjørelsen om å legge ned ordningen ble bestemt på ulovlig vis, ifølge US Today.

Trump

BRUKT I VALGKAMP: Trump har tidligere vist antydning til sympati overfor demonstrantene, men lovte imidlertid under valgkampen at han ville legge ned programmet.

Foto: Evan Vucci / AP

Justisdepartementet, som har ansvar for programmet, skal ha mislykkes med å rettferdiggjøre nedbyggingen godt nok, mener dommeren i Columbia.

Bates forsøkte først å stanse nedleggelsen i april. Han ga da administrasjonen 90 dager på seg til å gjøre begrunnelsen for nedleggelsen av programmet bedre.

Fredag kunngjorde han igjen at begrunnelsen må komme innen 23. august 2017, altså innen 20 dager.

Kan komme i konflikt med annen avgjørelse

Trump-administrasjonen har møtt på flere hindre i sitt arbeid med å legge ned programmet. Nedleggelsen har blant annet blitt utsatt av USAs høyesterett tidligere i år.

Føderale dommere i Brooklyn og San Francisco har hatt samme reaksjon som Bates.

Det er ventet at det vil komme en kjennelse også fra en føderal dommer i Texas. Den kan komme i konflikt med Bates kunngjørelse, ifølge The New York Times.

Obama startet programmet

Trump har tidligere uttalt at han er åpen for å starte opp ordningen igjen, dersom Demokratene går med på strengere regler for innvandring og finansiering av muren mot Mexico.

Administrasjonen til USAs forrige president, Barack Obama, stod bak oppstarten av programmet i 2012 etter en direkte presidentordre.

DACA-programmet gjorde det mulig for barn som ble tatt med ulovlig inn i USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Målet var å beskytte barn som ble brakt inn i landet uten dokumentasjonspapir, fra å bli deportert.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt