Urix forklarer

Trump snur igjen – vil ha avtale om unge innvandrere

For ti dager siden ga Trump-administrasjonen ordre om at DACA-programmet som beskytter unge, papirløse innvandrere skal oppheves. Nå vil han ha en avtale om fortsatt beskyttelse, men krever gjenytelse.

US Iran Donald Trump

President Donald Trump har fått kraftig kritikk fra enkelte republikanere og det høyreorienterte nettstedet Breitbart News etter at han i går ble enige med de demokratiske lederne i Kongressen om å jobbe for en ny avtale som kan beskytte unge, papirløse innvandrere.

Foto: Alex Brandon / AP

Den siste runden startet i forrige uke. Justisminister Jeff Sessions undertegnet brevet om å oppheve DACA, stilet til Departementet for innenriks sikkerhet. Det er dem som har ansvaret for deportasjoner av papirløse.

USA-IMMIGRATION/SANCTUARY

Justisminister Jeff Sessions ble kraftig kritisert av presidenten for å ha erklært seg inhabil i Russlands-granskingen. Men han fikk fortsette, og nå forsøker han å sette sitt stempel på innvandringspolitikken.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

– Obamas amnesti fratok hundretusenvis av amerikanere jobber som i stedet gikk til ulovlige utlendinger, sa justisminister Sessions i sin begrunnelse for den nye politikken.

Session mente også at president Obama handlet i strid med konstitusjonen da han gjennom et presidentdekret åpnet for at såkalte «drømmerne», eller papirløse innvandrere som kom til landet før de var 16, kunne få oppholds- og arbeidstillatelse i to og to år av gangen.

Les også: 800.000 unge kan bli utvist fra USA

Trump snur, forhandler med demokratene

Justisministeren åpnet i forrige uke for at Kongressen, «skulle den så ønske», kunne behandle «drømmernes» framtid.

Men Trump hadde ikke tid til å vente. I går falt han sin egen justisminister i ryggen ved å forhandle med opposisjonens ledere.

Under en middag med de to ledende demokratene i Kongressen, Chuck Schumer fra Senatet og Nancy Pelosi fra Representantenes hus, ble de enige om å samarbeide for å få til en ny avtale som kan beskytte «drømmerne».

Trump har allerede sagt at ingen blir sendt ut de første seks månedene, så en avtale må være på plass innen 6. mars.

USA-BUDGET/

Nancy Pelosi (t.v.) og Chuck Schumer (t.h.) leder demokratene i hvert sitt kammer i Kongressen. De er i mindretall, men direkte forhandlinger med presidenten øker sjansene for å kunne påvirke de politiske vedtakene.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Ingen mur i avtalen

Ifølge en uttalelse fra Pelosi og Schumer diskuterte de også grensesikkerhet med presidenten.

– Vi har blitt enige om å beskytte DACA gjennom en ny lov snarest, og å utarbeide en avtalepakke for grensesikkerhet, bortsett fra muren, som blir akseptert av begge sider, heter det i en pressemelding fra de to demokratiske lederne.

Grensegjerde mellom USA og Mexico i Tijuana

Trump holder fast ved at han vil erstatte slike grensegjerder med en mer solid mur. Her fra grensa mellom Mexico og USA i Tijuana, Mexico.

Foto: Dario Lopez-Mills / AP

Trump er ute etter å få demokratene med så langt det er mulig når det gjelder grensesikkerhet, men ifølge The New York Times vil han ikke insistere på at finansiering av muren skal knyttes opp som en forutsetning til en avtale om DACA-innvandrerne.

Pressetalskvinne uenig

Trumps pressetalskvinne, Sarah Huckabee Sanders, sa seg straks uenig. Hun tvitret i går at det ikke er enighet om at muren skal holdes utenfor.

Laster Twitter-innhold

Schumers egen kommunikasjonsdirektør, Matt House, svarte Sanders på samme medieplattform:

– Presidenten gjorde det klart at han ville fortsette å jobbe for en avtale om muren, bare ikke i denne avtalen.

Trump selv presiserte i en tweet i dag at det ikke ble inngått noen avtale i går, den vil avhenge av «enighet om massiv grensesikring» og at det må stemmes over en slik avtale.

Laster Twitter-innhold

Trolig er det reaksjonene i Trumps eget parti som igjen har fått ham til å ta et skritt tilbake.

Republikanske reaksjoner

Republikaneren Steve King, som representerer Iowa i Kongressen, raste i en tweet han sendte ut i går kveld ifølge The New York Times .

White House Financial Disclosures Steve Bannon

Steve Bannon har vendt tilbake til Breitbart News, men hevder selv at han fortsatt snakker med president Trump iblant.

Foto: Evan Vucci / AP

– Trumps velgerbase eksploderer, blir ødelagt, desillusjonert og umulig å reparere. Intet løfte er troverdig.

Siden er tweeten slettet.

Breitbart News , dit Trumps tidligere strategi-rådgiver Steve Bannon nå er vendt tilbake, hadde en lignende kommentar.– Trump gir etter. Vil har raskt amnesti for 800.000 illegale utlendinger.

Men den republikanske senatoren Jeff Flake fra Arizona var langt mer positiv. – Kudos til Potus (presidenten, journ.anm.) for å gå inn for en avtale som vil beskytte #Drømmerne fra deportasjon.

Laster Twitter-innhold

Demokratene Trumps nye allierte?

I Washington DC er det nå mange som lurer på om president Trump vil fortsette å alliere seg med demokratene i Kongressen.

I forrige uke ble han enig med den demokratiske ledelsen om å heve gjeldstaket, og å sørge for å finansiere statsadministrasjonen fram til midten av desember. Den pakka inneholdt også over 15 milliarder dollar til gjenoppbygging og opprydding etter orkanen Harvey.

SmallBiz-Small Talk-Storms Far-Off Impact

Det vil ta flere år og store budsjettbevilgninger for å bygge opp igjen områdene som ble ødelagt av orkanene Harvey og Irma i USA. Her fra Rockport, Texas, 2. september.

Foto: Eric Gay / AP

Mange konservative republikanere reagerte på at gjeldstaket ble hevet uten forsøk på store kutt i offentlig forbruk, skrev The New York Times.

Tidligere samme dag hadde speakeren i Representantenes hus, Paul Ryan, blangt avvist det demokratiske forslaget, og finansminister Steven Mnuchin hadde et annet forslag på bordet.

Mangler tillit til republikanerne

Men Trump har nok vanskelig for å glemme at republikanerne i Kongressen ikke klarte å få erstattet Obamas helseforsikringsreform med noe annet.

Flere republikanske alternativer ble lagt fram i løpet av hans sju første måneder som president, men ingen fikk det nødvendige flertall.

Nå forsøker han å få noen seire ved å gjøre det han sa han var best til, nemlig forhandle. Rundt 800.000 unge, papirløse innvandrere og deres familier får livene dramatisk endret hvis han ikke lykkes.

Men det er et stort spørsmål hvordan velgerne vil reagere, og neste år er det igjen kongressvalg.

Les også: 16 delstater saksøker Trump

SISTE NYTT

Siste nytt