800.000 unge kan bli utvist fra USA

USAs president Donald Trump har gjort slutt på amnestiet til 800.000 barn og unge som har kommet inn i USA på ulovlig vis.

Demonstrasjon mot DACA-skroting.

Protester utenfor Det hvite hus i ettermiddag norsk mot å skrote DACA-avtalen. Det hjalp ikke, og nå står 800.000 barn og unge i fare for å bli utvist fra USA.

Foto: Eric Baradat / AFP

Presidenten har varslet at han vil oppheve denne retten til en toårig, fornybar arbeidstillatelse. Det har ført til flere protester og demonstrasjoner. I ettermiddag norsk tid samlet flere hundre demonstranter seg utenfor Det hvite hus for å protestere mot opphevelsen.

USAs justisminister Jeff Sessions sa på et pressemøte om DACA-programmet i ettermiddag at det er så enkelt at USA rett og slett ikke kan ta mot alle som vil inn i landet.

Direkte presidentordre

USAs president Donald Trump

Donald Trump har opphevet DACA-amnestiet.

Foto: Carolyn Kaster / AP

DACA står for «Deferred Action for Childhood Arrivals», og ble til via en direkte ordre fra daværende president Barack Obama i 2012.

Donald Trump sier i kveld at politiet ikke vil prioritere å sende ut dem som har nytt godt av amnestiet, hvis de ikke er kriminelle. Han sier også at han vil samarbeide med både demokrater og republikanere om reformen av innvandringslovene.

Samtidig beskyldte han tidligere president Barack Obama for å ha gått bak ryggen på Kongressen da han innførte amnestiet i 2012. Han sa også at avgjørelsen er en konsekvens av at det viktigste er å skaffe flere jobber med bedre lønn og trygghet for amerikanske arbeidere og deres framilier.

Lederen for Det demokratiske partiet i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller Trumps avgjørelse for «en dypt skammelig og feig politisk handling».

Nancy Pelosi

Lederen for Demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, går sterkt ut mot Trumps avgjørelse om å oppheve amnestiet.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Også Trumps partifelle i Det republikanske partiet, senator John McCain, mener avgjørelsen er en feil tilnærming til innvandringspolitikk.

Lovet å avvikle DACA i valgkampen

Motstand mot innvandring var en av hovedgrunnene til at Trump vant valget, og i valgkampen lovet han å avvikle DACA.

Når står nesten 800.000 unge innvandrere i fare for å bli utvist. DACA-programmet gjorde det mulig for barn som ble tatt med ulovlig inn i USA før de var 16 år, å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter. Programmet har beskyttet de nesten 800.000 fra å bli deportert fra landet.

Avgjørelsen i dag gjør at ingen heretter kan søke fornyelse av sine arbeidstillatelser via programmet, og det setter også en stopper for nye søkere.

DACA blir ikke avsluttet middelbart, men trappet gradvis ned i takt med at brukernes nåværende tillatelser utløper på naturlig vis. Det betyr at programmet kan vare til ut i 2019.