Hopp til innhold

Norges Rederiforbund etter tankskip-angrep: – ​​​​​​​ En alvorlig utvikling

Norges Rederiforbund tror at torsdagens angrep mot to tankskip i Omanbukta, kan påvirke verdenshandelen negativt. – Rederier vil kvie seg for å ta risikoen.

Tankskip i full fyr i Omanbukta

ALLE EVAKUERT: Skipet «Front Altair» begynte å brenne etter at det ble angrepet ved 08-tiden norsk tid torsdag morgen. Alle de 23 mannskapene om bord ble evakuert.

Foto: Handout . / Reuters

Et angrep i Omanbukta utenfor Iran utløste brann på to oljetankere torsdag morgen.

Et av skipene, «Front Altair», er eid av John Fredriksens selskap Frontline.

Skipsruta som går gjennom Suez-kanalen og videre til Omanbukta og den persiske gulfen, omtales som motorveien i verdenshandelen.

Av totalt 19.000 årlige skipspasseringer, er 1600 norske.

– Akkurat nå har vi 25 norskkontrollerte skip i den persiske gulfen, noe som sier litt om omfanget og den norske aktiviteten i området, sier direktør John Hammersmark for Sikkerhet og Beredskap i Norges Rederiforbund til NRK.

Jon Hammersmark Norges Rederiforbund

BEKYMRET: Sikkerhetsdirektør John Hammersmark i Norges Rederiforbund mener det er grunn til å være bekymret for den pågående situasjonen i havområdet rundt Iran.

Foto: NRK

– En alvorlig situasjon

Hendelsene torsdag skjer kun én måned etter at flere oljetankere, ett av dem norske, ble beskutt i Omanbukta.

Hammersmark i Norges Rederiforbund omtaler den nåværende situasjonen som alvorlig.

– Det er en alvorlig utvikling, både med hensyn til liv og helse for sjømennene, men også på grunn av skipene og miljøhensyn som kan inntreffe i en situasjon som i dag, sier Hammersmark.

Bilder fra Press TV.

FLAMMER: Her står tankskipet i flammer i Omanbukta torsdag. Det er foreløpig uklart hva brannen skyldes, men den britiske marinen bekrefter at de etterforsker hendelsen.

Torsdag ettermiddag var det foreløpig ikke meldt om havforurensning i forbindelse med de to brannene.

– Er dette området farlig å arbeide i?

– Trusselen er nå høyere i regionen ved Omanbukta og den persiske gulfen, etter Fujairah-angrepene 12. mai og det som skjedde i morges, sier han.

Omanbukta skip

Eskalering av situasjonen

Hammersmark støtter seg til Sjøfartsdirektoratets råd til norske fartøy.

Direktoratet har bedt de norske skipene i området om å utøve økt aktsomhet og holde seg så langt unna den iranske grensa som mulig.

Det er ikke bare i Norge det ytres bekymring.

– Shippingindustrien ser dette som en eskalering av situasjonen. Vi er så nære en konflikt det er mulig å komme uten at det faktisk er en væpnet konflikt. Spenningsnivået er høyt, sier sikkerhetssjef Jakob P. Larsen i den internasjonale bransjeforeningen BIMCO.

Første tilgjengelige satellittbilde av brann i tankskip

SATELLITTBILDE: Dette er det første tilgjengelige satellittbildet tatt av brannen som brøt ut i tankskipet «Front Altair» torsdag morgen. Bilder tatt senere på dagen viste at røyken strakte seg mer enn 40 kilometer fra det brennende skipet.

Foto: Copernicus Sentinel data (2019)/ESA/Produced and analysed by KSAT

Kan få store konsekvenser

Hammersmark i Norges Rederiforbund tror verdenshandelen kan påvirkes negativt etter hendelsene.

– En potensiell utvikling er at noen rederier vil kvie seg for å ta denne risikoen, sier han, og sikter til de sivile skipenes gjennomfart i den persiske gulfen.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i finansselskapet SEB, forklarer at det vil ha store konsekvenser for oljeprisene dersom tankskipene stanser sine operasjoner i den persiske gulfen.

– Hvis man skulle få full stans av oljeflyt ut av den persiske gulfen, så ville det umiddelbart ha ført til en dobling av oljeprisene, sier han.

Tankskip-angrep påvirket oljeprisen

Som en konsekvens av dagens hendelser har oljeprisen steget med fire prosent torsdag.

– Det er en moderat reaksjon prismessig på en så alvorlig hendelse i et sensitivt område i dag, forklarer råvareanalytikeren.

Schieldrop legger til at angrepet mot flere tankskip i Persiabukta forrige måned, ikke påvirket flyten av olje merkbart.

SISTE NYTT

Siste nytt