Hopp til innhold

USA gir 60 millioner dollar i Syria-hjelp

DAMASKUS (NRK.no): I dag annonserte USAs nye utenriksminister John Kerry at de vil støtte den syriske opposisjonen med ytterligere 60 millioner dollar, men hjelpen skal ikke omfatte våpen.

John Kerry i Italia for å snakke med "Syrias venner"

John Kerry er i dag i Italia sammen med den italienske utenriksministeren Giulio Terzi Sant'Agata for å møte den syriske opposisjonen og gruppen «Syrias venner».

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Damaskus

Dette er første gang USA vil bidra med mat og medisiner direkte til opprørene. Tidligere har USA bidratt med kommunikasjonsutstyr og 385 millioner dollar i humanitær bistand til befolkningen.

Møtet i Italias hovedstad Roma kom i stand først etter at John Kerry hadde ringt medlemmer av den syriske opposisjonen og bedt dem pent om ikke å boikotte møtet der de skulle diskuterte landets fremtid med «Syrias venner», der også Norge er representert.

Hva lovet Kerry?

På den måten unngikk USAs ferske utenriksminister et stort diplomatisk nederlag på sin første prestisjetur etter at han ble innsatt som minister. Det store spørsmålet er hva lovet han dem på telefonen.

For opposisjonens håp ligger i at dagens møte skal være mer konkret enn tidligere møter i denne gruppen, for dette kan være siste sjanse til å bidra med noen substansielt.

Ifølge de første lekkasjene fra møtet har deltakerne blitt enige om å fordømme leverandører av våpen til president Bashar al-Assads regime. I tillegg til regimets bruk av Scud-raketter. Russland er Syrias største våpenleverandør og er ikke til stede på dagens møte.

Krigen her inne i Syria raser videre med stor kraft og mange føler seg forlatt av sine vestlige støttespillere som ikke klarer å bestemme seg for hvordan de vil hjelpe. For situasjonen er mer kaotisk enn tidligere, og det er nå veldig mange grupperinger som kjemper på opprørssiden, mens regjeringsstyrkene fortsetter sin brutale krigføring.

Nær en million flyktninger

Den store taperen blir som alltid sivilbefolkningen som rammes ekstra hardt i landet der 40.000 mennesker nå flykter hver eneste uke. Antallet krigsflyktninger vil om kort tid passere millionen og situasjonen prekær og utrolig vanskelig.
De siste månedene har det skjedd en voldsom akselerering og krigføringen er nå mye mer brutal og den rammer mye større deler av landet. Det vi da ser er to ting.

For det første flykter folk til nabolandene. Der har FN til nå registrert 936.000 syriske flyktninger i Syrias naboland og Nord-Afrika og tror antallet vil stige til 1,1 million innen juni. For det andre beveger stadig flere seg inne i Syria. Det er nå snakk om 2,5 internt fordrevne.

«Ikke dødelige utstyr»

Nå er problemet at det snart ikke er flere trygge steder å dra. Derfor håper mange på at USA og andre vestlige land kan bli enige om en løsning på konflikten.

Washington Post skrev i går at amerikanerne ville bidra med såkalte «ikke dødelige utstyr» som for eksempel pansrede kjøretøy eller skuddsikrevester.

Noe det amerikanske utenriksdepartementet ikke ønsker å kommentere i dag, men sier at USA ønsker å hjelpe den syriske opposisjonen med å opprettholde statsinstitusjoner i de områdene de kontrollerer.

– Vi snakker om basistjenester som vann, elektrisitet, men også oppbygningene av statsinstitusjoner som for eksempel domstoler og politi, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Patrick Ventrell ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tidligere har de bidratt med kommunikasjonsutstyr, og etter dagens møte er det ventet at USA vil forsyne opprørene med mat og medisiner.

Under en giverkonferanse den 30. januar lovet verdenssamfunnet å bidra med 1,5 milliardene som FN har bedt om, men bare 200 millioner dollar har til nå kommet inn, opplyser FNs nødhjelpssjef Valerie Amos.

SISTE NYTT

Siste nytt