Hopp til innhold

USA stanser utbetalingene til WHO

USAs president Donald Trump har gitt ordre om å midlertidig stanse utbetalingene til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Donald Trump

STANSER PENGER: USAs president Donald Trump kunngjorde tirsdag kveld at USA stanser pengestøtten til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det kunngjorde han på sin daglige pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag kveld.

– WHO har sviktet i å skaffe, undersøke og dele informasjon, sa Trump og la til at organisasjonen ikke hadde undersøkt om rapportene fra Kina var til å stole på.

Trump anklager FN-organisasjonen for å skjule hvor alvorlig koronaviruset var.

Han mener også at WHO har bidratt til å spre desinformasjon fra Kina om viruset, som ifølge presidenten har ført til at urbruddet av viruset ble større enn det ellers ville blitt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Arbeiderpartiets landsmøte 2019

REAGERER: Gro Harlem Brundtland mener det er feil å angripe WHO.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gro Harlem Brundtland var generaldirektør i WHO i 15 år, frem til 2003. Hun reagerer på Trumps avgjørelse.

– Det siste vi nå trenger er å angripe WHO. WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående koronakrisen, sier hun til NTB.

Gir WHO skylden

– De etterapet og offentlig støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker, trass i at det var bevis på det motsatte, sa Trump.

Han gikk langt i å gi WHO skylden for omfanget av koronapandemien og hevder utallige liv og økonomisk ødeleggelse kunne vært spart dersom WHO hadde gjort jobben sin og sendt medisinske eksperter til Kina.

Fagsjefer fra Verdens helseorganisasjon har imidlertid vært i Kina. En større delegasjon var i februar i Wuhan, byen der koronaviruset har spredd seg fra, og samlet informasjon fra forskere og leger.

Eksperter fra Kina og Verdens helseorganisasjon på besøk til Wuhan Tongji-sykehuset i Wuhan 23. februar 2020.

23. februar fikk representanter fra Verdens helseorganisasjon omvisning på Wuhan Tongji-sykehuset av kinesiske kolleger.

Foto: China Daily / Reuters

Den amerikanske pengestøtten stanses midlertidig mens WHOs håndtering av koronaviruset granskes.

Trump sa granskingen vil avdekke WHOs «rolle i å alvorlig feilstyre og dekke over spredningen av koronaviruset», og at han var sterkt bekymret for hvorvidt USAs bevilgninger til FN-organisasjonen brukes på en best mulig måte.

– Det er mer enn noen gang avgjørende å støtte opp om det viktige internasjonale arbeidet som gjøres for å stanse denne pandemien. Norge mener vi må styrke WHO i deres arbeid, ikke svekke organisasjonen, sier helseminister Bent Høie.

FNs generalsekretær reagerer

FNs generalsekretær António Guterres reagerer på Trumps avgjørelse om fryse pengestøtten til WHO.

Antonio Guiterres

BER OM SAMHOLD: FNs generalsekretær António Guterres sier tiden er inne for samhold og samarbeid.

Foto: Seth Wenig / AP

– Dette er ikke tiden for å redusere ressursene til Verdens helseorganisasjon, eller andre humanitære organisasjoner, i kampen mot viruset, sier han i en uttalelse, ifølge Reuters.

– Tiden er inne for samhold og for at det internasjonale samfunnet skal samarbeide i solidaritet for å stoppe viruset og dets ødeleggende konsekvenser, sier Guterres videre.

Den amerikanske legeforeningen imot

Den amerikanske legeforeningen ber innstendig presidenten revurdere beslutningen.

– Å stanse den finansielle støtten til Verdens helseorganisasjon, midt i en av de verste helsekrisene i dette århundret, er et farlig skritt i feil retning, som ikke vil gjøre det enklere å bekjempe covid-19, sier leder Patrice A. Harris i en uttalelse.

Harris understreker at det viktige nå er internasjonalt samarbeid, forskning og datagrunnlag, for å fokusere på løsningene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også eksperter fra det anerkjente forskningsuniversitet Johns Hopkins University, advarer.

Universitetet har en åpen base med statistikker over smittede og døde som følge av covid-19 verden over med tilhørende kart og forskningartikler.

– Det er ikke midt under en pandemi at man gjør slikt. Vurderingen om WHO kunne ha gjort noe annerledes, må man ta etter krisen er over, sier legen Amesh Adalja, som er ekspert på smittsomme sykdommer og pandemier, til AP.

Adalja påpeker at Verdens helseorganisasjon samler og deler informasjon fra hvert eneste land i verden om hvor koronaviruset er aktivt, informasjon som USA trenger for blant annet å avgjøre om når landet kan åpne grensene igjen.

Over 25.000 døde i USA

Koronaviruset har nå tatt livet av 25.529 personer i USA, ifølge Johns Hopkins University.

Det tilsvarer rundt en femtedel av samtlige koronadødsfall på verdensbasis, som per nå er 124.196.

USA er den største bidragsyteren til WHO og har de siste årene gitt mellom 100 og 400 millioner dollar til prosjekter i tillegg til den årlige støtten, som for perioden 2020 til 2021 er på 116 millioner dollar.

Trump sier de nå skal diskutere hva som skal skje med «alle de pengene som går til WHO».

Flere forsvarer WHO

Trump har gjentatte ganger kritisert WHO og foreslo i februar å kutte kraftig i budsjettet til organisasjonen.

Koronakrisen har igjen gjort WHO til en skyteskive for Trump, og han truet også for en uke siden med å kutte støtten, skriver The Guardian.

Statsminister Erna Solberg (H) og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant statslederne som har forsvart WHO og pekt på at helseorganisasjonen heller bør styrkes for å møte framtidige utfordringer.

Statsministrene i New Zealand og Australia har i morgentimene kunngjort at de opprettholder sin støtte til WHO.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas uttaler at virus kjenner ingen grenser, og at den beste medisinen i kampen mot koronaviruset er å styrke og ikke svekke WHO.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt